Jump to content

ilias

Υπερσυντονιστής
 • Posts

  4,234
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  17

Everything posted by ilias

 1. Παιδιά το ξέρω ότι δεν έχει λογική. Έχω σκοπό να καταθέσω εγγράφως το ερώτημα για να δω που στηρίζουν την απάντησή τους.
 2. Νεότερα επί του θέματος..... Οι συνιδιοκτήτες δεν συναινούν στη χρήση Αρθρου 24 περί χαμηλών κτιρίων και ως εκ τούτου είναι μονόδρομος η χρήση των Όρων Δόμησης της περιοχής. Το πρόβλημα είναι η μεταξύ των κτιρίων απόσταση δ.... Δεδομένου ότι όλο το οικόπεδο είναι αδόμητο, θα πρέπει εγώ που είμαι ο πρώτος που θα κτίσει να αφήσω όλο το δ εντός της δικής μου κάθετης. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό βάσει ΝΟΚ, αλλά από τον Προέλεγχο της ΥΔΟΜ μου είπαν ότι δεν θα το προχωρήσουν εάν αφήσω πχ δ/2 ή οτιδήποτε άλλο, εκτός εάν λάβω συναίνεση.
 3. Οχι avgoust Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη θέση των μελλοντικών κτιριων επί του οικοπέδου. Το θέμα της απόστασης από το κοινό όριο των κάθετων είναι πολύ σημαντικό και με απασχολεί ιδιαίτερα.
 4. Αρα φίλε μου Kan μπορώ να πάω με Δ=2.50/2=1,25 από το μεταξύ μας όριο και όχι δ/2 όπως το θέτεις. Το καταλαβαίνω σωστά;
 5. Άρα δεν ισχύει το Δ=2.50 μ που ορίζει το άρθρο 14 στα χαμηλά κτίρια; Επομένως το κοινο όριο των κάθετων δεν θεωρείται όριο για να απέχω όριο Δ αλλά θέλω από το όριο αυτό μπορώ να απέχω δ/2 αν κατάλαβα καλά.
 6. Συνάδελφοι τη βοήθεια σας στο εξής παρακαλώ..... Πελάτης έχει αγοράσει την Κάθετο Νο2 η οποία περιγράφεται από τα σημεία ΒΓΔΕΒ της παρακάτω φωτογραφίας, εμβαδού 400 τμ με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και δομήσεως επί αυτής. Επιθυμεί να εκδώσουμε Άδεια Δόμησης για το συγκεκριμένο διακεκριμένο τμήμα. Οι υπολογισμοί της δόμησης και της κάλυψης θα γίνουν προφανώς με τα μεγέθη του συνολικού οικοπέδου εμβαδού Ε=620 τμ. Τα ερωτήματά μου όμως είναι τα εξής: 1. Επειδή η περιοχή πληροί τα κριτήρια της δόμησης με ΧΑΜΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ, άρα max δόμηση 400 τμ, πως μπορώ να δεσμεύσω τον μελλοντικό ιδιοκτήτη της Καθέτου Νο1 να δομήσει και αυτός με ΧΑΜΗΛΑ ΚΤΙΡΙΑ;;; Απαιτείται συναίνεση ή όχι;;; 2. Οι πλάγιες αποστάσεις σε σχέση με τη μέση γραμμή των δύο καθέτων ήτοι την ΒΕ πως θα προκύψουν; Οφείλω να αφήσω απόσταση από αυτή και πόσο;;;; Δεδομένου πως η άλλη Κάθετη (η Νο1) είναι αδόμητη πως θα ξέρω εγώ εάν χωροθετήσω το κτίριο μου όπως με βολεύει εάν δεν δημιουργηθεί πρόβλημα με την μελλοντική χωροθέτηση του κτιρίου της Καθέτου Νο 1;;;
 7. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ συνάδελφε!!!! Πολλές φορές η παράθεση-μάτιση των διαμήκων ράβδων στον κόμβο λειτουργεί ώστε να πραλαμβάνουν την αυξημένη ροπή στήριξης. Αν πας πχ με συνεχόμενη ράβδο χωρίς μάτιση στον κόμβο, θα πρέπει να δεις πολύ προσεκτικά το διάγραμμα ροπών και εάν απαιτείται πρόσθετος οπλισμός τον ρόλο του οποίου κάλυπτε η μάτιση, δηλαδή το σίδερο από το άλλο άνοιγμα. Μπορείς να πας με ενιαία ράβδο, αλλά έαν δεν καλύπτεις τις ροπές σου θα χρειαστείς πρόσθετα στον κόμβο.
 8. Επανέρχομαι στο θέμα για πρόσθετες διευκρινήσεις.... Οικοδομική άδεια του 2005 η οποία έλαβε επ΄ αόριστο ισχύ το 2011 και αφού είχε ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και κάποιες λοιπές εργασίες. Άρα οι εργασίες ξεκίνησαν προ 1.3.2012 που αναφέρει το Άρθρο 44 σχετικά με τους ελεγκτές δόμησης που κατά λέξη λέει: Άρθρο 44 Στάδια ελέγχου οικοδομικής άδειας 1. Ο έλεγχος ορθής εφαρμογής είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο που εκτελείται με οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης, με έναρξη εργασιών μετά την 1.3.2012. Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκε η άδεια δόμησης ή η οικοδομική άδεια. Ως εκ τούτου για το κλείσιμο της Οικ. Αδείας και την τελική ρευματοδότηση της οικοδομής απαιτείται Ελεγκτής Δόμησης ή όχι;;;;;;; Κάποιες εργασίες αποπεράτωσης πραγματοποιήθηκαν φυσικά και μετά το 2012, τώρα τελευταία, αλλά η έναρξη στην οποία αναφέρεται το άρθρο έγινε προ του 2012.
 9. Άδεια του 2005 έλαβε επ΄ αόριστο ισχύ το 2011 με σφραγίδα Πολεοδομίας. Έκανα αλλαγή επιβλέποντος Μηχανικού στα Οικοδομικά και ανέλαβα εγώ, κατόπιν συναινετικής παραίτησης του παλαιού Επιβλέπντα. Αυτό έγινε ηλεκτρονικά με αναθεώρηση αδείας χωρίς μεταβολές κτλ. Το κλείσιμο της Αδείας πως θα γίνει τώρα; Ηλεκτρονικά ή με την παλιά διαδικασία; Ο Επιβλέπων των ΗΜ έμεινε ο ίδιος από το 2005.
 10. Βάσει EC υπάρχει πρόβλεψη για το ποσοστό που μπορεί να καταλαμβάνει μία τρύπα (για παράθυρο) σε τοίχωμα ανωδομής (πχ στον πυρήνα μιας σκάλας); Στον ΕΚΩΣ υπήρχε πρόβλεψη για διάτασξη οπλισμού περιμετρικά της τρύπας. Στον EC έχουμε κάτι αντίστοιχο;
 11. Να ρωτήσω λοιπόν.... Η δήλωση τακτοποίησης τροποποίησε κάπως τα τμ, αλλά η αναθεώρηση δεν θα ασχοληθεί με τα τμ παρά μόνο με την αλλαγή επιβλέποντος. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε πως υπάρχει μεταβολή σε δόμηση κτλ ή όχι μιας και ασχολούμαι μόνο με τον Επιβλέποντα....
 12. Στην αλλαγή επιβλέποντος δεν απαιτείται Ελεγκτής Δόμησης εάν η αλλαγή είναι συναινετική.
 13. Καλησπέρα παιδιά. Έχω Οικ. Άδεια του 2005 (επ΄ αόριστον ισχύ) με κτίριο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των επιχρισμάτων. Πραγματοποιήθηκε (από άλλο συνάδελφο στα πλαίσια αγοροπωλησίας) τακτοποίηση Ν. 4495. Ο πελάτης θέλει να αλλάξει τον παλιό επιβλέποντα (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του) οπότε θα πάω σε αναθεώρηση της παλιάς έντυπης αδείας. Η αναθεώρηση θα αφορά μόνο αυτό, τίποτα άλλο. Ερωτήματα: 1. Στα σχετικά πεδία του e-adeies τι θα επιλέξω;;;; "Προέγκριση για αναθεώρηση έντυπης Αδείας (Ν. 4759/20)" ή θα επιλέξω "Αναθεώρηση έντυπης Αδείας ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου (Ν. 4759/20)" ? 2. Τα σχέδια και γενικότερα η τακτοποίηση 4495 του άλλου συναδέλφου θα εισέλθουν ή θα περιγραφούν κάπου;
 14. Μεζονέτα σε συγκρότημα κατοικιών ανεγέρθη με άδεια του 2005 η οποία το 2011 έλαβε από την Πολεοδομία επ΄ αόριστο ισχύ και αφού είχαν πρώτα κατασκευαστεί και τα επιχρίσματα. Η μεζονέτα μεταβιβάστηκε τώρα με τακτοποίηση των κάτωθι: - Μετατροπή του χώρου υπογείου σε χώρο κατοικίας με μικρή απόκλιση του εμβαδού. - Μικροαποκλίσεις στα εμβαδά Α΄ & Β΄ ορόφου. - Κατασκευή μιας μικρής ισόγειας αποθηκης (κάτω από τη σκάλα ανόδου) - Μικροδιαφορές στα ανοίγματα (θέση, μέγεθος) Προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες απαιτείται άδεια αποπεράτωσης ή συνεχίζω με την παλιά άδεια η οποία όπως είπα είναι σε ισχύ;
 15. Η Logismiki είναι περίεργη σε αυτό το κομμάτι. Δεν υπήρχε καν συμφωνητικό ή Όροι Αγοράς και χρήσης. Υπάρχει όμως νομοθετικό πλαίσιο που σε καλύπτει να πωλήσεις, κάποιος συνάδελφος κάποια στιγμή είχε κάνει παραπομπή αλλά δεν θυμάμαι που.
 16. Κανένα νόημα δεν έχουν. Οπλίζεις απλά το ελεύθερο άκρο της πλάκας, ως ορίζει ο Κανονισμός για οπλισμό ελεύθερου άκρου πλακός, πχ δύο Φ10 ΑΝΩ - ΚΑΤΩ.
 17. Είναι ξεκάθαρο από την παρακάτω εικόνα ότι δεν υπάρχει άνω οπλισμός παρά μόνο κάτω. Αν αυτό προέβλεπε η μελέτη, τότε ο Μελετητής καλύτερα να φτιάχνει φασολάδα, και ο Επιβλέπων να συνεχίσει να πετάει ανενόχλητος το χαρταετό του. Είμαι σίγουρος λόγω του μετωπιαίου δοκαριού πως όπλισαν την πλάκα σαν κλασική τετραέρειστη. Επίσης εδώ φαίνεται το πόσο σημαντική είναι η ορθή όπλιση του συστήματος δοκός επί δοκού.
 18. Συνεπώς ληγμενη άδεια μικρής κλίμακας από τον 3ο/21 δεν ανανεώνεται αυτόματα;
 19. Η άδεια μικρής κλίμακας συμπεριλαμβάνεται μέσα στις πράξεις οι οποίες μπορούν να πάρουν παράταση έως 31.12.2022 ;;; Διότι στο άρθρο 52 του Ν. 4710/20 δεν γίνεται ρητή αναφορά σε Άδεια Μικρής Κλίμακας.
 20. Ρε παιδιά ας μην είμαστε επιθετικοί με τον άνθρωπο, μια ερώτηση έκανε και όποιος θέλει απαντά.
 21. Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση με την οποία αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια του ακινήτου, η παλαιότητα θα υπολογίζεται βάσει δημοσίων εγγράφων, όπως ο προγενέστερος τίτλος κτήσης, η νομιμοποίηση αυθαιρέτου, η έναρξη ηλεκτροδότησης, καθώς και από τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, γίνεται αποδεκτή «η σταθερώς και επιμόνως εκπεφρασμένη θέση της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας για όλα τα ακίνητα, για τα οποία δεν υπάρχει οικοδομική άδεια και είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός του αντικειμενικού συστήματος, να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας, η βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος σε εγκύκλιο της Συντονιστικής, καταγράφει όλα τα σημαντικά σημεία των νέων διατάξεων Ειδικότερα: Α. Σχετικά με τα ακίνητα εντός του αντικειμενικού συστήματος 1. Σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας: Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε στις 30.9.1978 η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.1980). 2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια: Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα υπολογίζεται από την χρονολογία κατασκευής, που αποδεικνύεται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, όπως προγενέστερος τίτλος κτήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου, έναρξη ηλεκτροδότησης, καθώς και από τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων, όπως εκδίδεται από το σχετικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο φύλλο καταγραφής. Στην τελευταία περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, για τον υπολογισμό της παλαιότητας λαμβάνεται υπόψη η καταληκτική ημερομηνία του διαστήματος που αναγράφεται στο πεδίο παλαιότητας του αντίστοιχου φύλλου καταγραφής. 3. Σχετικά με τις άδειες αλλαγής χρήσης του κτιρίου ή άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου: Άδειες αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας. 4. Διατηρητέα ακίνητα: Ειδικά σε διατηρητέα ακίνητα που έχουν ανακαινισθεί ριζικά, έστω και αν δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, η παλαιότητα υπολογίζεται δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης. Χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δε λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. Για να εφαρμοσθεί ο συντελεστής παλαιότητας πρέπει το κτίσμα να είναι πλήρως αποπερατωμένο. 5. Έκδοση άδειας κατεδάφισης: α) Αν έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης, η οποία θα πρέπει και να προσκομίζεται, δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία του κτίσματος, εάν η κατεδάφισή του γίνει εντός έτους από τον χρόνο έκδοσης της άδειας. Αν δεν κατεδαφιστεί μέσα στην προθεσμία αυτή, υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση, εντός μηνός από τη λήξη της, άλλως η αρχική δήλωση του φορολογουμένου προς την αρμόδια ΔΟΥ θεωρείται ανειλικρινής. β) Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης υπάρχει όμως πρωτόκολλο κατεδάφισης, αυτό θα πρέπει επίσης να προσκομίζεται, οπότε το κτίσμα δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αξίας του όλου ακινήτου. Αν το κτίσμα δεν κατεδαφιστεί εντός μηνός από την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση. 6. Ασκεπές κτίσμα: Αν το κτίσμα δεν έχει στέγη (ασκεπές), τούτο δε λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αξίας του όλου ακινήτου. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος κτίσματος η παλαιότητα υπολογίζεται χωριστά για κάθε τμήμα, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του, που αποδεικνύεται κατά τα ανωτέρω. Εάν κτίσματα παλαιά και ημικατεστραμμένα ή ακόμη και διατηρητέα στερούνται στέγης, η αξία τους λογίζεται μηδενική, κατά την έκταση και τον όροφο που είναι χωρίς στέγη, εφόσον η αφαίρεση της στέγης οφείλεται σε καταστροφή και δεν περιλαμβάνεται στα πλαίσια εργασιών επισκευής. Β. Σχετικά με τα ακίνητα εκτός του αντικειμενικού συστήματος Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ενός κτίσματος εφαρμόζεται συντελεστής, ανάλογα με την παλαιότητά του. Για να εφαρμοστεί ο συντελεστής παλαιότητας πρέπει το κτίριο να είναι πλήρως αποπερατωμένο. Περίπτωση εφαρμογής ταυτόχρονα των συντελεστών αποπεράτωσης και παλαιότητας αποκλείεται, εκτός της περίπτωσης, κατά την οποία έχουμε κτίσμα ημιτελές, αλλά ηλεκτροδοτημένο και άρα θεωρούμενο στο στάδιο αποπεράτωσης των δαπέδων. 1. Σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας: Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε στις 30.9.1978, η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.1980) και εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό ετών, με την παραδοχή ότι χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. 2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια: Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα υπολογίζεται από την χρονολογία κατασκευής, που αποδεικνύεται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, όπως προγενέστερος τίτλος κτήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου, έναρξη ηλεκτροδότησης, καθώς και από τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων, όπως εκδίδεται από το σχετικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο φύλλο καταγραφής. Στην τελευταία περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, για τον υπολογισμό της παλαιότητας λαμβάνεται υπόψη η καταληκτική ημερομηνία του διαστήματος που αναγράφεται στο πεδίο παλαιότητας του αντίστοιχου φύλλου καταγραφής. 3. Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες μη ουσιώδους ανακαίνισης Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες μη ουσιώδους ανακαίνισης δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας. Αντίθετα, άδεια ριζικής ανακαίνισης, ιδιαίτερα στα διατηρητέα κτίρια, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας, με αφετηρία δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος κτίσματος, η παλαιότητα υπολογίζεται χωριστά για κάθε τμήμα, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του, που αποδεικνύεται κατά τα ανωτέρω. ΠΗΓΗ: ecopress (https://ecopress.gr/afthaireta-ypologismos-palaiotitas-me-vevaiosi-michanikou/) View full είδηση
 22. Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση με την οποία αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια του ακινήτου, η παλαιότητα θα υπολογίζεται βάσει δημοσίων εγγράφων, όπως ο προγενέστερος τίτλος κτήσης, η νομιμοποίηση αυθαιρέτου, η έναρξη ηλεκτροδότησης, καθώς και από τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, γίνεται αποδεκτή «η σταθερώς και επιμόνως εκπεφρασμένη θέση της Ελληνικής Συμβολαιογραφίας για όλα τα ακίνητα, για τα οποία δεν υπάρχει οικοδομική άδεια και είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός του αντικειμενικού συστήματος, να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας, η βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος σε εγκύκλιο της Συντονιστικής, καταγράφει όλα τα σημαντικά σημεία των νέων διατάξεων Ειδικότερα: Α. Σχετικά με τα ακίνητα εντός του αντικειμενικού συστήματος 1. Σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας: Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε στις 30.9.1978 η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.1980). 2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια: Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα υπολογίζεται από την χρονολογία κατασκευής, που αποδεικνύεται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, όπως προγενέστερος τίτλος κτήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου, έναρξη ηλεκτροδότησης, καθώς και από τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων, όπως εκδίδεται από το σχετικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο φύλλο καταγραφής. Στην τελευταία περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, για τον υπολογισμό της παλαιότητας λαμβάνεται υπόψη η καταληκτική ημερομηνία του διαστήματος που αναγράφεται στο πεδίο παλαιότητας του αντίστοιχου φύλλου καταγραφής. 3. Σχετικά με τις άδειες αλλαγής χρήσης του κτιρίου ή άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου: Άδειες αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας. 4. Διατηρητέα ακίνητα: Ειδικά σε διατηρητέα ακίνητα που έχουν ανακαινισθεί ριζικά, έστω και αν δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, η παλαιότητα υπολογίζεται δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης. Χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δε λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. Για να εφαρμοσθεί ο συντελεστής παλαιότητας πρέπει το κτίσμα να είναι πλήρως αποπερατωμένο. 5. Έκδοση άδειας κατεδάφισης: α) Αν έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης, η οποία θα πρέπει και να προσκομίζεται, δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία του κτίσματος, εάν η κατεδάφισή του γίνει εντός έτους από τον χρόνο έκδοσης της άδειας. Αν δεν κατεδαφιστεί μέσα στην προθεσμία αυτή, υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση, εντός μηνός από τη λήξη της, άλλως η αρχική δήλωση του φορολογουμένου προς την αρμόδια ΔΟΥ θεωρείται ανειλικρινής. β) Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί άδεια κατεδάφισης υπάρχει όμως πρωτόκολλο κατεδάφισης, αυτό θα πρέπει επίσης να προσκομίζεται, οπότε το κτίσμα δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αξίας του όλου ακινήτου. Αν το κτίσμα δεν κατεδαφιστεί εντός μηνός από την υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση. 6. Ασκεπές κτίσμα: Αν το κτίσμα δεν έχει στέγη (ασκεπές), τούτο δε λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αξίας του όλου ακινήτου. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος κτίσματος η παλαιότητα υπολογίζεται χωριστά για κάθε τμήμα, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του, που αποδεικνύεται κατά τα ανωτέρω. Εάν κτίσματα παλαιά και ημικατεστραμμένα ή ακόμη και διατηρητέα στερούνται στέγης, η αξία τους λογίζεται μηδενική, κατά την έκταση και τον όροφο που είναι χωρίς στέγη, εφόσον η αφαίρεση της στέγης οφείλεται σε καταστροφή και δεν περιλαμβάνεται στα πλαίσια εργασιών επισκευής. Β. Σχετικά με τα ακίνητα εκτός του αντικειμενικού συστήματος Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ενός κτίσματος εφαρμόζεται συντελεστής, ανάλογα με την παλαιότητά του. Για να εφαρμοστεί ο συντελεστής παλαιότητας πρέπει το κτίριο να είναι πλήρως αποπερατωμένο. Περίπτωση εφαρμογής ταυτόχρονα των συντελεστών αποπεράτωσης και παλαιότητας αποκλείεται, εκτός της περίπτωσης, κατά την οποία έχουμε κτίσμα ημιτελές, αλλά ηλεκτροδοτημένο και άρα θεωρούμενο στο στάδιο αποπεράτωσης των δαπέδων. 1. Σε περίπτωση ύπαρξης οικοδομικής άδειας: Η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε στις 30.9.1978, η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.1980) και εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό ετών, με την παραδοχή ότι χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος. 2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια: Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η παλαιότητα υπολογίζεται από την χρονολογία κατασκευής, που αποδεικνύεται με οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, όπως προγενέστερος τίτλος κτήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου, έναρξη ηλεκτροδότησης, καθώς και από τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων, όπως εκδίδεται από το σχετικό πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενη από το αντίστοιχο φύλλο καταγραφής. Στην τελευταία περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, για τον υπολογισμό της παλαιότητας λαμβάνεται υπόψη η καταληκτική ημερομηνία του διαστήματος που αναγράφεται στο πεδίο παλαιότητας του αντίστοιχου φύλλου καταγραφής. 3. Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες μη ουσιώδους ανακαίνισης Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες μη ουσιώδους ανακαίνισης δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας. Αντίθετα, άδεια ριζικής ανακαίνισης, ιδιαίτερα στα διατηρητέα κτίρια, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας, με αφετηρία δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης. Σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος κτίσματος, η παλαιότητα υπολογίζεται χωριστά για κάθε τμήμα, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του, που αποδεικνύεται κατά τα ανωτέρω. ΠΗΓΗ: ecopress (https://ecopress.gr/afthaireta-ypologismos-palaiotitas-me-vevaiosi-michanikou/)
 23. Που να κάνεις συμπίεση; Φτιάξε πρώτα τη δεξαμενή και στη συνέχεια τα θεμέλια του κτιρίου (έκκεντρα) σε όποιο ύψος θες.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.