Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκθεση - κόλαφος του Λ. Ρακιντζή για την κακοδιοίκηση στο Δημόσιο


Recommended Posts

Πηγή: Express.gr 02/07/10-08:45

«NA αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τους θεσμούς», επισήμανε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Pακιντζής, αναλύοντας τις υποθέσεις που εξετάστηκαν και ελέγχθηκαν την περασμένη χρονιά, κατά την οποία διενεργήθηκαν 4.440 έλεγχοι από τα σώματα και τις υπηρεσίες ελέγχου και επιθεώρησης.

 

Από τις υποθέσεις αυτές, 724 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και άλλες 185 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα από τον ίδιο τον ΓΕΔΔ.

 

Μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων κακοδιοίκησης, παράβασης καθήκοντος και άλλων ατασθαλιών ήταν:

 

1. Αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (σήμερα συνταξιούχος), ύστερα από έλεγχο «πόθεν έσχες», βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ποσό 9 εκ. ευρώ, που δεν εδικαιολογείτο από τα εισοδήματά του.

 

2. Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας συμμετείχε επ' αμοιβή σε 31 επιτροπές.

 

Oπως σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, σήμερα οι υπάλληλοι δεν αμείβονται επί πλέον για τέτοιου είδους υπηρεσίες και παρατηρείται πρόβλημα στελέχωσης.

 

3. Δανεπιστημιακός γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε, πήρε μαζί του, φεύγοντας, τους φακέλους 440 ασθενών του στη νέα του θέση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

 

4. Yστερα από ελέγχους σε διάφορες δημόσιες εταιρίες και οργανισμούς διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο: στην ΤΡΑΜ Α.Ε. το διάστημα από 1-4-04 έως 2-9-09 το προσωπικό αυξήθηκε κατά 250%.

 

6. Αύξηση, αλλά μικρότερη, παρατηρήθηκε και στην Κτηματολόγιο A.E.

 

Ωστόσο, το «μεγάλο φαγοπότι», όπως είπε ο κ. Ρακιντζής, έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, στο εξής απαγορεύεται ο δανεισμός των τοπικών αρχών αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αφού είναι πλέον απαραίτητο να εξασφαλίσουν το 20% του ποσού που αιτούνται ως δανειοδότηση. Σχολίασε μάλιστα πως αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πλέον ενδιαφέρον για το αξίωμα των δημάρχων. Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές προτάσεις του ΓΕΔΔ που υλοποιήθηκαν, αυτές είναι:

 

• Αποξήλωση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

 

• Μείωση μισθωμάτων δημόσιων υπηρεσιών

 

• Σύσταση υπηρεσίας κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών. Ο κ. Ρακιντζής είπε ακόμη πως η ενοποίηση όλων των ελεγκτικών σωμάτων θα ήταν μια πολύ θετική ενέργεια, διότι όπως λειτουργεί σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός, δαπανώνται χρήμα και χρόνος που αγγίζουν το ποσοστό του 70%. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «πρόκειται για μια υπόθεση που δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι θυμάμαι, κάθε τόσο βγαίνουν τέτοιες εκθέσεις που λίγο πολύ λένε τα ίδια... Στα μεσοδιαστήματα ανά μεταξύ των εκθέσεων ανακοινώνονται και τίποτα ονόματα "γιατρών του Κολωνακίου" για ποικιλία στο "κλίμα" που δημιουργείται... Άργησα να καταλάβω το παιχνίδι που παίζεται, για να μην σας κουράζω όμως, μια ωραία περιγραφή έχει κάνει ο συνάδελφος εδώ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.