Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια βοήθεια σε έναν άπειρο!


Recommended Posts

Εχω λίγο καιρό που ασχολούμαι με τοπογραφικά και θέλω την βοήθειά σας.

Ένας πελάτης μου ζήτησε το εξής:

Έχει στην κατοχή του από κλήρο (1957) μια έκταση 7 στρ με ένα σπίτι μέσα.

Θέλει να χαρίσει ένα στρέμα στην αδερφή του.

Τί θα πρέπει να κάνω και τι να προσέξω?

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Γιώργο δε θέλω να σε τρομάξω αλλά οι κατατμήσεις είναι ένα πονεμένο κεφάλαιο στην τοπογραφία. Υπάρχει ένα καλό βιβλίο ''το δίκαιο της κατάτμησης των γεωτεμαχίων'' του συμβολαιογράφου Ι. Κωτούλα που μπορείς να μελετήσεις. Το κακό είναι ότι η ''γλώσσα'' του είναι νομική και δεν ξέρω αν είναι εύκολο να καταλάβεις κάποιες έννοιες. Εγώ σίγουρα δυσκολεύομαι σε κάποια σημεία.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχεις είναι ότι πρόκειται για κλήρο. Υπάρχουν κάποιες διατάξεις για την κατάτμηση ή όχι των κλήρων αλλά αυτό έχει να κάνει και με διάφορες παραμέτρους (πρόκειται για διανομή ή για αναδασμό, ο κλήρος προέρχεται από κληροτεμάχιο ή από ιδιοκτησία? και άλλα πολλά).

Θεωρητικά ο συμβολαιογράφος που θα συντάξει το συμβόλαιο γνωρίζει τι επιτρέπεται και τι όχι (αν και πολλές φορές συντάσονται συμβόλαιο χωρίς πολύ ψάξιμο από το συμβολαιογράφο).

Καταλήγοντας καλό είναι ο πελάτης σου να ενημερωθεί για τα παραπάνω, να έχεις κάποια επικοινωνία με το συμβολαιογράφο του και φυσικά αν τελικά προχωρήσετε μη ξεχάσεις να αναγράψεις στο τοπογραφικό ότι το μεταβιβαζόμενο δεν είναι άρτιο.

Link to comment
Share on other sites

Ρώτησα για το εξ΄αδιαιρέτου γιατί δεν βλέπω τον τρόπο να μεταβιβάσει ο ιδιοκτήτης ενα τμήμα ένος στρέμματος αλλιώς. Ούτε κατάτμηση ούτε καμία σύσταση καθέτου γίνεται,ετσι δεν είναι? Μήπως έχει η αδερφή όμορο αγρό στην ιδιοκτησίας της και θέλει να της μεταβιβάσει τμήμα που να προσαρτηθεί σε αυτόν? Καλό θα είναι πάντως να μιλήσεις με τον/την συμ/φο αν έχει εικόνα της υπόθεσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη η αδερφή του δεν έχει ομορη ιδιοκτησία. Ρώτησα για την περίπτωση και μου είπαν (όπως και εσύ) πως δεν γίνεται να υποδείξω το ένα στρέμμα, μόνο αξ'αδιαιρέτου.Σε αυτήν την περίπτωση στο τοπογραφικό τι ακριβώς θα πρέπει να φαίνεται (δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται χωρισμός ενός στρέματος)?

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα ιδιαιτερο Γιώργο. Συνηθισμένο τοπογραφικό, η ιδιοκτησία κατα τα γνωστά (διαστάσεις, κορυφες, όμοροι κλπ.) και ο συμ/φος θα τα γράψει όλα στο συμβόλαιο. Εσύ δεν χωρίζεις με κάποιο τρόπο την ιδιοκτησία αφου είναι εξ' αδιαιρέτου. Απλώς δώσε και στον ιδιοκτήτη να καταλάβει το εξ΄ αδιαιρέτου γιατί εμείς μπορεί να το καταλαβαίνουμε αλλά κάποιοι αδυνατούν να το κατανοήσουν :D

Αν έχει κάποιος συνάδελφος κάτι άλλο να προτείνει, παρακαλω!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει βέβαια και ένας ''πλάγιος'' τρόπος να γίνει η μεταβίβαση. Μπορεί να γίνει αγωγή από την αδελφή για επικύρωση ανώμαλης δικαιοπραξίας άτυπης δωρεάς από τον πελάτη σου στην αδελφή του.

Συνήθως ο δικαστής δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης και κάνει δεκτή την αγωγή μελετώντας μόνο τα τυπικά.

Αυτό βέβαια έχει σαν συνέπεια αμοιβή για δικαστικά έξοδα και κάποιο χάσιμο χρόνου, αλλά βέβαια και τα συμβολαιογραφικά έξοδα δεν είναι λίγα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.