Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμόρφωση Εδάφους (Δ.Ε. / Φ.Ε.) στο Όριο Ιδιοκτησιών


Recommended Posts

*(Το παρών θέμα αναφέραται σε Εκτός Σχεδίου Δόμηση.Παρακαλώ να μην συγχωνευθεί με προηγούμενα που αντιμετωπίζουν Δ.Ε. / Φ.Ε. για επαφή σε όριο εντός σχεδίου.)

 

Έστω το παράδειγμα του συνημμένου σχεδίου.

Σε εκτός σχεδίου, έχουμε :

 

1. Ο Ιδιοκτήτης Αριστερά κτίζει πρώτος και επιλέγει νόμιμα εφόσον το γήπεδο είναι κεκλιμμένο να προβεί σε διαμόρφωση έως +1,50μ (επίχωση) από Φ.Ε.

Από το Διαμορφωμένο Έδαφος στο όριο, μετρά +2,50μ και ορίζει επίσης νόμιμα την μέγιστη επιτρεπόμενη στέψη περίφραξης.

(κατασκευαστικά ορθότερο θα ήταν να δείξω έδραση της περίφραξης στο Φ.Ε., δηλαδή συνολικό ύψος φαινόμενο από τον Δεξιά Ιδιοκτήτη : 2,50+1,50 = 4,00μ).

 

2. Ο Ιδιοκτήτης Δεξιά κτίζει σε δεύτερο χρόνο και επιλέγει νόμιμα εφόσον το γήπεδο είναι κεκλιμμένο να προβεί σε διαμόρφωση έως -1,50μ (εκσκαφή) από Φ.Ε.

 

Ερωτήσεις :

 

α) Εφόσον το Φ.Ε. στο όριο των ιδιοκτησιών θα χαθεί (λόγω των εκατέρωθεν διαμορφώσεων), "οπτικά" θα φανεί οτι η διαμόρφωση του Δεξιά Ιδιοκτήτη δεν είναι αποδεκτή, αφού θα φαίνεται οτι έκανε εκσκαφή 1,50+1,50 = 3,00μ.

Υπάρχει ΦΕΚ / Εγκύκλιος για Δόμηση Εκτός Σχεδίου που να ξεκαθαρίζει οτι η διαμόρφωση του Δεξιά γίνεται βάσει της αποτύπωσης του Φ.Ε. και ΟΧΙ βάσει της διαμορφωμένης πλέον κατάστασης από την επίχωση του Αριστερά Ιδιοκτήτη?

(ευτυχώς στην περίπτωσή μου υπάρχει προγενέστερη τοπογραφική αποτύπωση που δείχνει το Φ.Ε. των δύο γηπέδων πριν από την όποια παρέμβαση,αλλά μάλλον είμαι τυχερός.Τί θα γινόταν σε διαφορετική περίπτωση?)

 

β) Αν υποθέσουμε οτι ληφθεί μέρημνα ώστε να αποφευχθεί η υποσκαφή στο αριστερό (αρχικό) τμήμα της περίφραξης-μεσοτοιχίας,τότε ο Δεξιά γείτονας θα πρέπει να κατασκευάσει περίφραξη-μεσοτοιχία τουλάχιστον 1,50+1,50 = 3,00μ, και πιθανώς έως και 1,50+1,50+2,50 = 5,50μ, αν θέλει να "κρύψει" την περίφραξη του γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση,πώς καλύπτεται η υπέρβαση του Ηmax=2,50μ για την περίφραξη (πέραν έγκρισης ΕΠΑΕ)?

ΔιαμόρφωσηA.pdf

Link to comment
Share on other sites

Μόνο για το πρώτο ερώτημα μπορώ να σου απαντήσω. Αν δεν υπήρχε τοπογραφικό θα μπορούσατε να βρείτε ενα ζευγάρι αεροφωτογραφιών της κατάλληλης χρονολογίας και να γίνει ένα φωτογραμμετρικό διάγραμμα, όπου εκει θα ξεκαθάριζαν τα όρια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το πρόβλημα... Αφού το δεύτερο των γηπέδων είναι αδιαμόρφωτο κατά τον χρόνο της μελέτης, ο τοπογράφος θα απεικονίσει το φυσικό έδαφος και θα είναι πλήρως τεκμηριωμένο το πως προκύπτει η διαμόρφωση.

Είχα την αντίστροφη περίπτωση, δηλαδή το κατάντι γήπεδο διαμορφώθηκε πρώτο, κατασκευάζοντας (παρανόμως ως προς το ύψος) αναλημματικό τοίχο ύψους 2,5m. Δεν χρειάστηκε κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, πέραν της σχετικής κουβέντας με τους συναδέλφους της πολεοδομίας, για να εγκριθεί για λογαριασμό του ανάντι γηπέδου "πανωσήκωμα" του τοίχου κατά 1,00m. Ο τοπογράφος αποτύπωσε απλώς την υφιστάμενη κατάσταση και εγώ έκανα την διαμόρφωση με βάση το φυσικό έδαφος.

Link to comment
Share on other sites

@AlexisPap :

Οκ,και μετά την έγκριση του 1,50+1,00 = 2,50 της εκσκαφής του γείτονα, εσύ θα είχες δυνατότητα να εξαντλήσεις επίχωση στο όριο +1,50μ για τον ανάντι?

Δηλαδή μπορούσες να έχεις απόλυτη υψομετρική διαφορά του Δ.Ε. εκατέρωθεν του ορίου (1,50+1,00) + (1,50) = 4,00μ ?

Link to comment
Share on other sites

@AlexisPap :

Δηλαδή μπορούσες να έχεις απόλυτη υψομετρική διαφορά του Δ.Ε. εκατέρωθεν του ορίου (1,50+1,00) + (1,50) = 4,00μ ?

 

Μάλλον δεν έγινε κατανοητό αυτό που είπα. Ο όμορος ήδη είχε κάνει τοίχο 2,5m και εγώ τον ψήλωσα κατά 1,0m ακόμη. Σύνολο 4,0m. Θα μπορούσα να τον είχα ψηλώσει και κατά 1,5m.

Link to comment
Share on other sites

Κατανοητό.

Θα με βοηθούσε όμως αν αυτό που λέμε το έβλεπα σε κάποιο ΦΕΚ/Εγκύκλιο,

δηλαδή το οτι για κάθε γείτονα το +/-1,50 μετριέται από το αρχικό Φ.Ε. και όχι από το Δ.Ε. που ορίζει ο πρώτος που έχτισε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.