Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Κάτοψη διαμερίσματος για δάνειο


geor1234

Recommended Posts

Καλημερα

Αντιμετωπιζω ενα προβλημα με την δανειακη μου χρηματοδοτηση αγορας ενος διαμερισματος παλιου του 1970 λογω του οτι δεν ανταποκρινεται η κατοψη του διαμερισματος με την πραγματικη διαρρυθμιση του διαμερισματος.

Οποιος-α εχει την εμπειρια ας βοηθησει γιατι πλεον δεν βγαζω ακρη με την γραφειοκρατια και βρισκομαι σε δυσκολη θεση.

Περιληπτικα το σπιτι ειναι καθαρο απο θεμα ιδιοκτησιας και ουτε εχει καποια ειδους κατασκευαστικης παρανομιας. Το προβλημα δημιουργειτε στο οτι ενω στην συσταση οριζοντιας ιδιοκτησιας περιγραφεται αναλυτικα οτι περιεχει 2 δωματια κουζινα λουτρο στην κατοψη φαινονται σχεδιασμενα μονο τα 2 δωματια. Εκτος αυτου οντως η κατοψη δεν ανταποκρινεται στην πραγματικη διαστασιολογιση των δωματιων και στην πολεοδομια βρηκα και 2 διαφορετικα σχεδια εντος του φακελου. Στο μονο που ανταποκρινεται η κατοψη ειναι στα πραγματικα τετραγωνικα, που φαινονται και στην αποδοχη κληρονομιας που κανανε οι προηγουμενοι ιδιοκτητες. Επισης και στα υπολοιπα διαμερισματα της μικρης πολυκατοικιας ισχυει το ιδιο , δηλαδη η κατοψεις δεν ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα οσον αφορα την εσωτερικη διαρρυθμιση των διαμερισματων. Ειναι σιγουρο το οτι το μπλεξιμο οφειλεται στην αμελεια και την αδιαφορια του μηχανικου πριν απο 40 χρονια.

Ποιες διαδικασιες σχετικα με την πολεοδομια θα μπορουσαν να γινουν για να διορθωθει η κατασταση, με ποιο κοστος περιπου και με ποιο χρονικο οριζοντα?

Ευχαριστω προκαταβολικα οσους-ες εχουν την διαθεση και απαντησουν.

Link to comment
Share on other sites

τι ακριβως σου ειπαν απο την τραπεζα? εκανε εκθεση ο εκτιμητης και ανεφερε την διαφορα και σε κολλανε οι δικηγοροι? πες αν γνωριζεις τι ακριβως συμβαινει για να σε βοηθησω, εχω καποια εμπειρια σε παρομοιο θεμα.

Link to comment
Share on other sites

Στον ΟΕΚ απερριψαν την αιτηση μετα απο καθυστερηση. Η μηχανικος τους, μου ειπε χρειαζεται νεο σχεδιο κατοψης να κατατεθει στην πολεοδομια και καινουργια αδεια και δεν δεχοταν σχεδιο απο ιδιωτη μηχανικο. Βεβαια αυτοι ψαχναν αφορμη για να καθυστερησουν την διαδικασια μιας και μια βδομαδα μετα μπλοκαραν ολα τα δανεια. Η δε πολεοδομια δεν εχει και κοσμο , εν μεσω καλοκαιριου..........αγνωστο ποτε θα τελιεωναμε.

Η μηχανικος της τραπεζας που απευθυνθηκα μου λεει δεν ανταποκρινεται καθολου το σχεδιο, θα στειλει την εκτιμησηση της αλλα θα αποφασισουν στην τραπεζα στα κεντρικα .......

εντωμεταξυ περιμενω μωρο και βιαζομαι να προλαβω να κανω και τις ανακαινισεις που χρειαζεται.

Δεν μου απανταει κανενας ξεκαθαρα τι χρειαζεται και τι οχι , και ποσο σημαντικο ειναι η εσωτερικη διαρρυθμιση.

Link to comment
Share on other sites

Σας καταλαβαίνω γιατί είναι ασύλληπτο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Ο κάθε υπάλληλος κάνει ότι του κατεβάσει η κούτρα του, κι όλοι μας τρέχουμε όλη μέρα πάνω και κάτω παράγοντας αέρα κοπανιστό. Δυστυχώς οι γραφειοκράτες που γέμισαν τις υπηρεσίες αντί να ψάχνουν να βρουν τον τρόπο για να γίνει κάτι, ψάχνουν πως θα βρουν το εμπόδιο για να μην γίνει. Εγώ ξέρω ότι οι Τράπεζες δεν δανειοδοτούν κάτι που δεν είναι νόμιμο για ένα και απλό λόγο: επειδή μπαίνει υποθήκη, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν πληρώσει το δάνειο και το κάνει κατάσχεση, δεν θα μπορέσει να το πουλήσει. Στην προκειμένη περίπτωση αν το διαμέρισμα βρίσκεται σε οικοδομή που είναι νόμιμη, δηλ. η πολυκατοικία έχει οικοδομική άδεια, έχουν τηρηθεί οι εξωτερικές διαστάσεις και το συνολικό ύψος της, τότε δεν έχει καμία σημασία αν κάποιο διαμέρισμα έγινε μεγαλύτερο ή μικρότερο από όσο στα σχέδια της άδειας. Σημασία έχει η σημερινή πραγματική κατάσταση. Αυτή μεταβιβάζονταν μέχρι τώρα και αυτή θα μεταβιβάζεται εσαεί, όπως χιλιάδες διαμερίσματα. Τι τους ενδιαφέρει η εσωτερική διαρρύθμιση; Μέχρι τώρα δεν άκουσα ότι κάποιο διαμέρισμα είχε πρόβλημα στην μεταβίβαση επειδή δεν ταιριάζει με τα σχέδια της άδειας. Τι ακριβώς τους προβληματίζει; Δώστε περισσότερες λεπτομέρειες να καταλάβω.

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομη εχει κανονικη νομιμη αδεια, και η προσθηκη εσοχης (ρετιρε) (36μ2) επισης καθολα νομιμη αδεια.Εχουν τηρηθει οι εξωτερικες διαστασεις. Δεν υπαρχει καμοια κατασκευαστικη παρανομια. Το προβλημα ειναι οτι δεν φαινονται στη κατοψη που ειχε καταταθει στην πολεοδομια το 1969 η κουζινα και το μπανιο παρα μονο οτι υπαρχουν 2 δωματια που καλυπτουν ολο το χωρο. Το οξυμωρο ειναι οτι περιγραφεται αναλυτικα το τι περιεχει το ρετιρε στη συσταση οριζοντιας ιδιοκτησιας και στην μετεπειτα αποδοχη κληρονομιας και το αυτονοητο οτι υπαρχει αμελεια σχεδιαστικη στην κατοψη δεν το δινει βαση κανενας. Εγω τωρα τι μπορω να κανω? Να απευθυνθω σε μηχανικο να μου κανει μια πραγματικη κατοψη και διαστασιολογηση εσωτερικης διαρρυθμισης. Αυτο εινα το ευκολο. Απο κει και περα ?

Link to comment
Share on other sites

Το διαμέρισμα που σας ενδιαφέρει είναι το ρετιρέ των 36 μ2;

Μήπως στην άδεια δεν ήταν διαμέρισμα; Αν οι χώροι ήταν π.χ. χαρακτηρισμένοι ως αποθήκες τότε τα πράγματα αλλάζουν. Ή μήπως δεν ήταν αυτοτελές διαμέρισμα αλλά δύο δωμάτια που χρησιμοποιούσε το κάτω διαμέρισμα;

Link to comment
Share on other sites

Οχι ειναι καθαρα διαμερισμα ρετιρε ανεξαρτητο, που αποτελειτε απο 2 δωματια , κουζινα ,λουτρο οπως αναφερεται χαρακτηριστικα και στην συσταση οριζοντιας ιδιοκτησιας βασης της ... οικοδομικης αδειας . Η δικηγορος μου τα εχει διπλοελεγξει. Το γραφειοκρατικο κολλημα ειναι καθαρα το σχεδιο της εσωτερικης διαρρυθμισης που δεν εχει την κουζινα και το μπανιο . Ουσιαστικα δεν τραβηξε 2 γραμμες στο χαρτι.

 

Το κουλο ειναι οτι εκτος του οτι ειναι οφθαλμοφανες τι εχει γινει, δεν μου λενε και τι θελουν να κανω. Η μηχανικος της τραπεζας οταν την ρωτησα οκ δεν ανταποκρινετε το σχεδιο εσωτερικα, τι θελετε να κανουμε δεν μου εδωσε καμοια απαντηση , παρα μονο οτι θα στειλει την εκτιμηση και τα σχεδια στα κεντρικα της τραπεζας στην αθηνα και θα αποφασισουν αυτοι για την εγκριση του δανειου. Η δε προτερα μηχανικος του οεκ ηθελε κανινουργιο σχεδιο και καινουργια αδεια απο πολεοδομια, δηλαδη καινουργια αδεια γιατι? δεν κατασκευαστικε τιποτα, δεν αλλαξε διαρρυθμιση σε τιποτα. Επειδη ηταν αμελης ο μηχανικος , και δεν εκαναν την δουλεια του ελεγχου οι υπαλληλοι της πολεοδομιας τοτε θα πρεπει να πληρωνουμε τωρα ? Να πεις οτι υπαρχει καποια παρανομια να πληρωσεις αλλα σε αυτην την περιπτωση ?

Link to comment
Share on other sites

αν και η περιπτωση σας ειναι πολυ τραβηγμενη δυστυχως εχετε μπλεξει.

 

σε παρομοια περιπτωση διαφορας σχεδιων αδειας και πραγματικοτητας και μαλιστα αρκετα σοβαρης διαφορας, προβηκαμε σε αναθεωρηση της αδειας για "εσωτερικες διαρρυθμισεις"

 

εσεις ομως εδω δεν εχετε ουτε προκειται να κανετε τιποτα διαφορετικο. το προβλημα ειναι στον ΟΕΚ που μου λετε οτι ειναι μπλεγμενος, αφου οι μηχανικοι των τραπεζων περαν της οποιασδηποτε διαπιστωσης περι διαφορων οντως δεν κανουν τιποτα, και 99/100 η Τραπεζα εγκρινει το δανειο.

 

Τωρα με τον ΟΕΚ τι να σας πω. Να επιμεινετε με την μηχανικο και να της εξηγησετε οτι αφου υπαρχει συσταση που περιγραφει εξ αρχης τα πραγματοποιηθεντα να το ξεπερασει το προβλημα. Στην τελευταια αναγκη να απευθυνθητε αυτοπροσωπως στον προισταμενο της μηχανικου.

 

Να σας πω το εξης: εστω οτι αυριο γκρεμιζατε και ξηλωνατε τα παντα εσωτερικα και το σπιτι ηταν ακριβως οπως στο σχεδιο, τοτε θα υπηρχε διαφορα με τα περιγραφομενα στη συσταση και προφανως θα σας ξανασταματαγαν?....

 

Η πιο απλη λυση, επειδη ρωτατε, ειναι να βρειτε αλλο σπιτι - οσο εξωφρενικο κι αν σας ακουγεται αυτο που σας λεω - και να ελεγξετε προκαταβολικα οτι τα συνοδευτικα εγγραφα και σχεδια του ακινητου ειναι 100% (γιατι περαν της υπερβολικης αντιμετωπισης ή της οποιασδηποτε λογικης του ΟΕΚ εκ του πονηρου, ουσιαστικα εχει δικιο η κυρια που δεν βαζει την υπογραφουλα της και ειναι και απολυτως καλυμμενη...)

Link to comment
Share on other sites

Να ζητήσεις από αυτούς τους φωστήρες να σου απαντήσουν στα εξής:

 

1) Δλδ το κτίσμα δεν έχει αξία ?

 

2) Η έκφραση "απομείωση εμπορικής αξίας λόγω ελλιπών εγγράφων" τους λέει τπτ ?

 

3) Όλα τα πράγματα έχουν αξία. ΟΛΑ !!!!!

Το θέμα είναι ποιος νοιώθει δυνατός να εφαρμόσει μειωτικούς συντελεστές και να μπορεί να τεκμηριώσει.

 

4) Οι εκτιμητές ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΠΑΕΖΩΝ συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος ΜΠΗΚΑΜΕ ΜΕ ΔΟΝΤΙ-ΒΥΣΜΑ-ΘΕΙΟ-ΚΟΥΜΠΑΡΟ-ΜΕΣΟΝ. Από γνώσεις ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ η συντριπτική πλειοψηφία.

Αν δε είναι και πιτσιρικάδες και δεν ξέρουν τπτ από πολεοδομικά.........φοβούνται και τον ίσκιο τους !!!

Όπως σε όλα τα πράγματα είμαστε πρωτόγονοι.

 

Λύση:

 

Πες τους να σου απομειώσουν την αξία όσο θα κοστίζει μια άδεια αναθεώρησης. Το πράγμα θα έχει εμπορική αξία και θα οφείλει αναθεώρηση.

 

Χρωστάς καφέ ιδιώτης geor1234 καθώς σου δίδω λύση που σε γλυτώνει τετραψήφιο με €.:P

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα.

Αυτην την στιγμη βρισκομαι σε αναμονη της απαντησης απο την τραπεζα. Εχει σταλει η εκτιμηση και το συμβολαιο για νομικο ελεγχο. Ελπιζω να περασει οπως ειναι και να εχω και συντομα απαντηση εντος της εβδομαδος.

Θα ηθελα να ρωτησω ποσο στοιχιζει αυτη η αναθεωρηση αδειας για εσωτερικη διαρρυθμιση στο περιπου και σε ποσο χρονικο διαστημα τακτοποιειται? Επισης δεν υπαρχει καποια διαδικασια ''αυτοψιας'' η καποιου εμπειρογνωμονα για διορθωσεις αυτου του ειδους απο την πολεοδομια? Ουτως η αλλως απο δικια τους αμελεια υπαρχει αυτην η κατασταση. Να φανταστειτε μεσα στον φακελο υπαρχουν 2 σχεδια- κατοψεις με ιδια περιμετρο και διαφορετικη εσωτερικη διαρρυθμιση ολων των διαμερισματων της πολυκατοικιας. Εννοειται οτι δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτηατα κανενα. Σε ερωτηση μου ποιο απο τα 2 ισχυει, η απαντηση ηταν να κανω φωτοτυπιες και απο τα 2.

:) αμα βρεθει λυση και καφε κερναω και τσιπουρα μολις γεννηθει και το μωρο.

 

 

Για το θεμα ΟΕΚ που αναφερθηκε παραπανω, να συμπληρωσω οτι απευθυνθηκα στον προισταμενο μαζι με την μηχανικο που εκανε την αυτοψια για το παραλογο της ολης υποθεσης και ηταν ανενδοτοι. Δεν δεχοντουσαν ουτε κατοψη απο ιδιωτη μηχανικο χωρις να περασει απο την γραφειοκρατια της πολεοδομιας ενω παλιοτερα δεχοντουσαν.Θεωρω οτι ειναι απαραδεκτοι με την εννοια οτι ενω γνωριζαν οτι δεν εχουν χρηματα για να επιδοτησουν τα δανεια, δεν το λεγαν ξεκαθαρα παρα προτιμησαν να βρισκουν γραφειοκρατικα κολληματα ωστε να καθυστερησουν την διαδικασια οσο το δυνατον περισσοτερο. Συν της αλλης δεν ενημερωνουν εξαρχης τις απαιτησεις τους σε σχεση με τα εγγραφα που θα προσκομιστουν. Το μεγαλυτερο ποσοστο των καινουργιων εχει ημιυπαιθριους και το μεγαλυτερο των παλιων δεν εχουν σωστες κατοψεις. Πως να προστατευτει ο πολιτης απο την ταλαιπωρια?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.