Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Δημιουργία οικισμού


ther

Recommended Posts

Τι εννοείς; Ένας υφιστάμενος οικισμός (πχ χωριό) να οριοθετηθεί ή μία έκταση χωρίς ρυμοτομία και σπίτια να οργανωθεί σε οικισμό με πολεοδομική μελέτη;

Link to comment
Share on other sites

Εάν ο οικισμός αυτός είναι παλαιός (πριν από 1985), ο δήμος οφείλει να ζητήσει από τη Νομαρχία την οριοθέτησή του με το καθεστώς των οικισμών<2000 κατ. Εάν είναι νέος οικισμός με οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί είτε με άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή είτε αυθαίρετα, τότε δεν μπορεί να εγκριθεί ως οικισμός και εάν, πολύ μελλοντικά, πυκνώσουν οι οικοδομές και απαιτηθεί η πολεοδομική οργάνωση της περιοχής θα συνταχθεί πολεοδομική μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

... ή μία έκταση χωρίς ρυμοτομία και σπίτια να οργανωθεί σε οικισμό με πολεοδομική μελέτη;

 

ΜΑΚΑΡ, εντελως εγκυκλοπεδικα, (που τετοια τυχη να κατσει τετοια δουλεια....) ειχε παρει το αυτι μου οτι για τετοια δουλεια απαιτουνται τουλαχιστον 150στρ.

 

Ισχυει? Εχεις καποια εικονα επι του θεματος?

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο κεφάλαιο ανοίγεις και πιστεύω ότι είναι εντός του θέματος. Η ιδιωτική πολεοδόμηση, όπως συνηθίζεται να λέγεται, καθορίστηκε με το άρθρο 29 του ν. 1947/1991 (άρθρο 151 ΚΒΠΝ). Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται σε έκταση 50 στρεμ. εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών. Το άρθρο 29 του ν. 1947/1991, όπως τροποποιήθηκε, καταργήθηκε με το άρθρο 24 παρ. 17 του ν. 2508/1997.

 

Με το άρθρο 24 του ν. 2508/1997 καθορίστηκαν οι διατάξεις για τις περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), οι οποίες (διατάξεις) στην ουσία αντικατέστησαν τις προηγούμενες. Η πολεοδομούμενη, με τις διατάξεις αυτές, έκταση ορίστηκε αρχικά στα 100 στρεμ. και, στη συνέχεια, μειώθηκε στα 50, με την παρ. 15 του άρθρου 13 του ν. 3212/2003.

 

Για ενημέρωση, και επειδή την περίοδο που ολοκληρωνόταν η σύνταξη της ΚΒΠΝ, εκδόθηκε ο ν. 2508/1997, και δεν ήταν δυνατόν, λόγω χρόνου, να κωδικοποιηθούν οι διατάξεις του με τις ήδη κωδικοποιημένες διατάξεις, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να παραθέσουν τα άρθρα του νέου νόμου και να τα συσχετίσουν, απλά, με τα άρθρα της ΚΒΠΝ. Η εργασία αυτή παρατίθεται στο τέλος της ΚΒΠΝ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.