Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση εργοταξιάρχη


 

Recommended Posts

Γεια σας συναδελφοι, να ξεκινησω λεγοντας οτι τον τιτλο δεν τον εβαλα για να δειξω ποιος ειμαι αλλα για την ειρωνια του θεματος.

επειδη δεν θα ηθελα να εκθεσω ονοματα και καταστασεις, εχω τη θεση εργοταξιαρχη για ενα εργο στα Β. Προαστεια.

Αρχιτεκτονας, στατικος και μμηχανολογος ειναι πολυ γνωστοι (ειδικα ο στατικος) . Το προβλημα μου ειναι οτι εχω προσληφθει απο μια κοινοπραξια εταιριας που εχει δημιουργησει ο Αρχιτεκτονας με εναν αλλο. Πηρα στατικα, αρχιτεκτονικα και μηχανολογικα σχεδια και ξεκινησα. Ειναι εργο ιδιωτη, με ενισχυσεις και προεκτασεις σε κτιριο. Ολα καλα μεχρι τωρα αλλα...

1) Οταν ρωτησα που ειναι η αδεια, μου ειπαν σε μια εβδομαδα, μετα σε 2 εβδομαδες, και τωρα εχουν βαλει χρονοδιαγραμμα για την αδεια παρακαλω ως τον Αυγουστο. Εγώ τί !!! κάνω; πραγματικα δεν ξερω.Αν ερθει η αστυνομια η η πολεοδομια τί λεω? προφανως εμενα θα πανε αυτοφωρο, και μετα θα εκρεμει δικη, ετσι δεν ειναι? Παρακαλω για τη βοηθεια σας σε αυτο το θεμα και τον τροπο που πρεπει να συμπεριφερθω σε οποια κατασταση. Το συστημα δουλευει ολο με εργολαβιες, δηλαδη ερχονται και κανονιζουν τιμες με ολα μεσα, εγω απλακραταω μεροκαματα και υλικα.

2)Για τα στατικα, ο κυριος στατικος ειχε εκτιμησει οτι το σπιτι ειχε φτιαχτει με μεμονωμενα πεδιλα και τα ενισχυε (βαση μελετης) με πλακοδοκους, μεγαλυτερα θεμελια και υψικορμα (1,20 μ.) δοκαρια-συνδετηρια...όμως κατα την αποκαλυψη, ειδαμε οτι υπαρχουν κατι υποτυπωδη συνδετηρια 0,5 υψος Χ 0,8 πλατος , ηρθε τα ειδε και χωρις κανενα υπολογισμο ειπε απλα να καπακωσουμε τα υπαρχοντα και να δημιουργησουμε μια πιο ασθενη θεμελιωση (για να μην πολυλογω για τα στατικα, ερχεται βλεπει και σε συνενοηση με τον Αρχιτεκτονα, αρχιζει και λεει κοψε το δοκαρι , δεν πειραζει, φαε μιση κολωνα αφου θα ενισχυσουμε..anywayο φορεας για εμενα εχει σταματησει να ειναι ασφαλης και η θεμελιωση βάση των σχεδιων αν ελεγες οτι παίρνει 10/10 ακαμψια τωρα βαση των επιτοπου λυσεων παιρνει 3/10. Εγώ τί κάνω εκει? ποιος ο ρόλος μου γενικά.

Τελευταιο ειναι οτι ακομα δε φαινομαι πουθενα, δεν εχω κοψει δελτιο ουτε εχουμε υπογραψει κατι.

 

Πραγματικα αυτη την εβδομαδα δε μπορω να κοιμηθω απο το αγχος και την ανασφαλεια της θεσης μου, γιατι δεν ξερω τι πρεπει να κανω, ειμαι 29 χρονων σχετικα νεος στη δουλεια,

Ευχαριστω για τον χρονο οσων διαβασαν το μακροσκελες μου μηνυμα και ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις σας.

 

υ.γ. χρησιμοποιω το nick μιας φιλης μου εδω μεσα, γιατι το δικο μου παραπεμπει στο ονομα μου, ελπιζω να μην υπαρχει προβλημα admin???

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση δύο ονομάτων από τα μέλη του forum είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται.

Θα επιτραπεί μόνο λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που ανέφερες.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα φίλε μου...

 

Καλά κάνεις και αγχώνεσαι. Απο την άλλη όμως, εργολαβία δεν είναι; Υπάρχει σίγουρα τουλάχιστο κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο εσύ δεν φαίνεσαι πουθενά και φαίνονται άλλοι. Αρα μπορεί να σε πάνε αυτόφωρο (χτύπα ξύλο) αλλά δεν μπορούνε να σε κάνουνε τίποτα... Αλλά μην υπογράφεις τίποτα...

Να ρωτήσω κάτι; Τί αρμοδιότητες έχεις; Επίβλεψης; Μελέτης; Είσαι αυτό που οι μεγάλοι οι οποίοι περιγράφεις, μας καταντούνε, δηλ. εργοδηγούς;

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω για την απαντηση και ελπιζω να καταλαβαινεις τη σοβαροτητα του θεματος και το λόγο της ιδιαιτερης δημοσιευσης μου. Εργολαβια ειναι όντως, δε φαινομαι πουθενα ,αλλα το συμφωνητικό μεταξυ μπετατζηδων και των εργοδοτων μου, αποσο ξερω δεν εχει υπογραφει ακομα. οι αρμοδιοτητες μου ειναι να τηρειται το σχεδιο (στατικα και αρχιτεκτονικα) στην υλοποιηση της κατασκευης, τα μετρα προστασιας, η διακοπη εργασιων στις 2:15 ακριβως λογω παραξενων γειτονων. Οποτε ειμαι μονο για επιβλεψη. Τα στατικα που με ανυσηχουν για μεθαυριο που θα μπει και ο ιδιοκτητης μεσα? Φέρω ευθυνη? Βεβαια στο ημερολογιο εργου που εχω (προχειρο οχι επισημο για ικα) τα αναφερω ΟΛΑ!!! ΜΑ ΟΛΑ!!

Link to comment
Share on other sites

Όπως και στην περιπτωση του εργοστασιου ΡΙΚΟΜΕΞ στον σεισμο το 1999 οπου κατηγορηθηκε και ενας μηχανικος που απλα συμμετειχε στην επιβλεψη της κατασκευης του εργου (φανταζομαι με παροχη υπηρεσιων και οχι βασει αδειας), και τελικα αθωωθηκε, ετσι νομιζω θα μπορουσε να ισχυσει και στην περιπτωση την δικη σου...

Link to comment
Share on other sites

1.Για το θέμα των στατικών αν έχεις ανάλογη πείρα και έχεις κάνει μια προμελέτη ο ίδιος ,η οποία..διαφωνεί με τις παρεμβάσεις, τότε και μόνο τότε μπορεί να εκφέρεις κάποια γνώμη ,αν και δεν θα το συνιστούσα γιατί δεν είναι η αρμοδιότητά σου στο συγκεκριμένο έργο.Ο στατικός έχει ευρύτερη εικόνα απο εσένα και εμπειρία(πιθανολογώ), οπότε είναι δική του ευθύνη.

 

2.Πράγματι, το να πας αυτόφορο είναι πιθανό,αν κάτσει η φάση (εγώ έχω πάει!) ,αλλά στη συνέχεια δεν βλέπω κάποια ευθύνη.

Link to comment
Share on other sites

βλεπω στη μελετη και στα σχεδια οτι το θεμελιο απο 1,5Χ1,5 πρεπει να γινει 2Χ3. Για κατασκευαστικους λογους ομως, δεν γινεται και φτανει μεχρι 2,4Χ2. εεε ρε παιδια αυτος ερχεται το βλεπει, και λεει : Όσο χωραει καντε το.

Του απανταω να αλλαξουμε διατομες σιδηρων ωστε να μπει το υπολογισμενο As. Μου απανταει οτι δε χρειαζεται, οσα λεει η μελετη για το πεδιλο των 2Χ3 θα βαλουμε αναλογικα...με το ματι? Με το ματι σου σηκωνω πενταοροφη αν θελεις και σιγουρα στεκεται...τα σχεδια ομως δεν τα αλλαζει, να φερει νεα με ις αλλαγες

Link to comment
Share on other sites

Διατηρώντας το Ας δεν εξασφαλίζεσαι αν υπάρχει πρόβλημα φέρουσας ικανότητας.

Αν ο μελετητής είχε πάρει ένα συντελεστή ασφαλείας 1,5 και τον μειώσει στο πχ 1,20 τότε έχεις αυτή τη μείωση του πεδίλου με μικρότερη αλλά ικανοποιητική ασφάλεια. Μπορεί και να έχει λάβει κι άλλες "δικλίδες" ασφαλείας στη μελέτη σου που δεν φαίνονται στα σχέδια και δεν τις γνωρίζεις.

Link to comment
Share on other sites

Από ότι κατάλαβα εσένα η δουλειά σου είναι να εφαρμόζεις την μελέτη. Το αν συμφωνείς με την μελέτη ή όχι δεν έχει καμία σημασία! Σημασία όμως έχει το να ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙΣ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ. Φυσικά τα τροποποιημένα. Για αυτό κάθε φορά που κάτι αλλάζει ΠΑΝΤΑ να ζητάς νέο σχέδιο ώστε να συμφωνεί με αυτό που φτιάχνεις! Έτσι η ευθύνη σου απέναντι στον εργοδότη, η νομική ευθύνη, δεν υπάρχει πια και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Φυσικά βεβαίως δεν έχεις έτσι και αλλιώς ευθύνη νομικά, επειδή δεν φαίνεσαι νομικά πουθενά. Όσον αφορά τις μετατροπές μάλλον ο στατικός κάνει τις δακτυλουργίες του, αλλά εσένα δεν σε νοιάζει αυτό. Αυτός μόνο γνωρίζει την μελέτη του. Δεν είναι σωστό να παρεμβαίνεις γιατί στην τελική μπορεί να έχεις άδικο. Αν τώρα περάσει η αστυνομία ή η επιθεώρηση εργασίας ή το ΙΚΑ ή η πολεοδομία (κοίτα πόσοι είναι!) εσύ είσαι λίγο εκτεθειμένος επειδή είσαι μηχανικός αλλά στα χαρτιά αν δεν φανείς πουθενά θα αθωωθείς. Πες κα ένα : « Πέρασα και μου άρεσε η δουλειά και μπήκα για να δώ ».

 

Υ.Γ και εμένα δεν θα μου άρεσε να εφαρμόζω πράγματα που δεν μου αρέσουν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.