Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια για επέκταση ισογείου


Recommended Posts

εχω ξαναγραψει γι αυτο το θεμα αλλα επειδη που αλλαζουν συνεχεια τα δεδωμενα καθε φορα προκυπτουν θεματα απο την αρχη. ειμαι νεα μηχανικος και ολα τα αντιμετωπιζω πρωτη φορα. ειναι ενα κτισμα που βγηκε η αδεια το 60 ως καταστημα. εγινε ενα λαθος στο ενοικιαστηριο (εγω εκπροσωπο τον νοικαρη) και τα τετραγωνικα που υποτιθεται ενοικιαζε ηταν 40 αλλα τελικα προεκυψαν 30 με την αποτυπωση. τωρα ο πελατης μου απαιτει απο τον ιδιοκτητη αλλα 10 τμ. τελικα η μονη λυση που προκυπτει ειναι να γινει προσθηκη στην καλυψη του ισογειου (εχω περιθωρια καλυψης). το θεμα ειναι ομως οτι ο ιδιοκτητης προτιθεται να πληρωσει το ελαχιστο. στα 10 τμ της αδειας δεν υπαρχουν τοιχοι τιποτα παρα μονο στις κατοψεις της τελευταιας αδειας ως οβελιστηριο υπαρχουν χωρισματα στους χωρους εγω θα το μετατρεψω σε αναψυκτηριο. επισης στα 10 τμ θελω να σχεδιασω τις τουαλετες. τα ερωτηματα λοιπον που εχω να αντιμετωπισω ειναι:

1) ποιες ειναι οι ελαχιστες μελετες που πρεπει να γινουν ωστε να να βγει το ελχιστο κοστος για τον ιδιοκτητη; μονο σαν επεκταση δηλαδη της οικοδομης;

2)αφου γινει η επεκταση μπορω μετα με αδεια μικρης κλιμακας να φτιαξω εκει τις τουαλετες;

3)το κτιριο χρησιμοποιειται απο το 80 σαν χωρος υγειονομικου ενδιαφεροντος , τςρα που αλλαζω τα ορια θα πρεπει να κανω αλλαγη χρησης;ο νοικαρης τα εχει γκρεμισει ολα μεσα!

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν να ξεκινήσουμε από το εξής: στην αρχή γράφεις ότι θα κάνεις προσθήκη 10 τ.μ και στη συνέχεια γράφεις ότι στα "στα 10 τμ της αδειας δεν υπαρχουν τοιχοι τιποτα παρα μονο στις κατοψεις της τελευταιας αδειας ως οβελιστηριο υπαρχουν χωρισματα στους χωρους ". Τελικά θα κάνεις προσθήκη ή τα 10 τ.μ είναι υφιστάμενα? Και αν κάνεις προσθήκη, είναι μόνο κατ΄επέκταση?

Όσον αφορά στο ερώτημα (2), αφού λες ότι θα βγάλεις άδεια προσθήκης, για ποιο λόγο να μην φαίνονται οι τουαλέτες στα αρχιτεκτονικά σου? Τι να την κάνεις την άδεια μικρής κλίμακος, αφού θα εκδόσεις κανονική οικοδομική άδεια?

Link to comment
Share on other sites

το καταστημα ειναι 30 τμ κ θα κανω επεκταση ισογειου 10τμ. θελω η επεκταση σαν αδεια να κοστισει οσο το δυνατον λιγοτερο στον ιδιοκτητη . μετα ο ενοικιαστης θα βαλει τουαλετες. οσον αφορα λοιπον την επεκταση θα ηθελα να ξερω ποιες ειναι οι ελαχιστες μελετες που πρεπει να γινουν. κ οταν αργοτερα ο ενοικιαστης βαλει τα wc θα παει με αδεια μικρης κλιμακας;

Link to comment
Share on other sites

Όπως έγραψα και νωρίτερα θα εκδόσεις μια οικοδομική άδεια που θα αφορά προσθήκη κατ΄επέκταση τμήματος ισογείου καταστήματος. Σ' αυτή την άδεια θα πρέπει να φτιάξεις σχέδια αρχιτεκτονικά τα οποία θα περιέχουν ΟΛΟΥΣ τους χώρους του νέου καταστήματος των 40 τ.μ, διαμορφωμένους έτσι ώστε να μπορεί ο πελάτης σου να πάρει στη συνέχεια άδεια λειτουργίας από το Δήμο. Άρα, οι τουαλέτες θα περιέχονται σ΄αυτούς τους απαιτούμενους χώρους, όπως θα περιέχεται και η κουζίνα και ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (αν έχεις). Το κόστος της άδειας δεν επηρεάζεται από το αν θα δείξεις τις τουαλέτες ή όχι. Το κόστος της άδειας αυτής υπολογίζεται συμβατικά και περιέχει αρχιτεκτονικά, στατικά, χρονικό προγραμματισμό και, αν δεν κάνω λάθος, και περιβάλλοντα χώρο. Για το αν απαιτούνται μελέτες ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει να ξέρουμε αν το κτίριο έχει και άλλους ορόφους ή αν είναι ισόγειο. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν απαιτούνται. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ρωτήσεις αυτόν που θα το ελέγξει.

Όσον αφορά στην αλλαγή χρήσης: αν είσαι π.χ στην Αθήνα, που ο Δήμος έχει Πολεοδομική υπηρεσία για να σου εκδόσουν τη βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης που απαιτείται για να βγει η άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να τους ρωτήσεις αν θέλουν αλλαγή χρήσης από οβελιστήριο σε αναψυκτήριο. Στην περιοχή που δουλεύω εγώ, ο Δήμος δεν έχει τέτοια υπηρεσία και την ανωτέρω βεβαίωση την εκδίδει η Πολεοδομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία δεν ζητάει αλλαγή χρήσης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστω πολυ!!!

───────────────────

Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος της άδειας θα είναι αρκετά χιλιάρικα (σκέψου ότι η ελάχιστη άνευ ΦΠΑ αμοιβή πλέον είναι 2200 περίπου, μελέτη + επίβλεψη). Μάλλον ο ενοικιαστής θα επαναδιαπραγματευτεί το ενοικιαστήριο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Η δική μου ερώτηση σχετικά με το παραπάνω θέμα συζήτησης είναι η εξής:

Σύμφωνα με οικοδομική άδεια του 2012, έχει κατασκευαστεί ισόγεια κατοικία με υπόγειο (100τμ). Τμήμα του υπογείου θα χρησιμοποιείται σαν garage (20τμ) και ο υπόλοιπος χώρος του (80τμ) ήταν μπαζωμένα. Όλα αυτά σύμφωνα με την οικοδομική άδεια. Μην με ρωτήσετε γιατί έγινε αυτό , το πιο πιθανό είναι, επειδή πρόκειται για κεκλιμένο οικόπεδο, να ήθελε το σπίτι του κάπως υπερυψωμένο. Το θέμα είναι ότι τώρα επιθυμεί να ξεμπαζώσει το υπόγειο και να το χρησιμοποιεί σαν υπόγει, αποθηκευτικό χώρο-αποθήκη. Αυτό νομίζω μπορεί να γίνει και με άδεια μικρής κλίμακας, όμως το θαμμένο περίγραμμα του υπογείου προεξέχει απο το περίγραμμα του ισογείου και ο χώρος αυτός χρησιμοποιούνταν σαν βεράντα, όχι Η.Χ. Σε περίπτωση που ξεμπαζωθεί λοιπόν το υπόγειο, ο χώρος της βεράντας θα πρέπει κανονικάνα προσμετρηθεί στη δόμηση και τη κάλυψη, άρα θα πρέπει να βγάλω κανονική οικ. άδεια. Το ερωτημα μου είναι, σε περίπτωση που πάω για οικ. άδεια, σαν "Αναθεώρηση της .... οικ. άδειας με προσθήκη υπογείου (ξεμπάζωμα) και προσθήκη Η.Χ" , τα σχέδια που θα πρέπει να καταθέσω για την εν λόγο άδεια είναι ΟΛΑ  αυτα που προβλέπονται απο τον ν.4030? 

Σίγουρα θα χρειαστεί τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης για την έγκριση, απο κει και μετα?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Προσθήκη ΗΧ. στο υπόγειο δεν γίνεται. (Αν εννοείς αυτό)

 

Επίσης έλεγξε αν η οροφή του υπογείου περιλαμβάνεται ολόκληρη στον σκελετό του κτιρίου ή έχει μόνο τα 20 τμ. του garage!

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ georg για την απαντηση σου, όμως δεν εννοουσα αυτο που καταλαβες μάλλον. Η ισόγεια κατοικία βρίσκεται σε στάθμη 0,80μ απο το Δ.Ε. Το περίγραμμα του υπογείου προεξείχε βορεια και νότια της κατοικίας 1,50μ. Ανατολικά βρίσκεται ο χώρος των 20 τμ κάτω απο την ισογεια κατοικία , ο οποίος είχε τη χρήση γκαράζ και δεν προεξείχε απο το περίγραμμα του ισογείου. Όπως προείπα, γύρω στο 1.50μ που προεξέχει το περίγραμμα του υπογείου απο το περίγραμμα του ισογείου, έχουν διαμορφωθεί βεράντες. Μία βορινή και μία νότια. Είχαν τη χρήση βεράντας διότι, αν και υπερυψωμένες στο 0,80μ απο το Δ.Ε, απο κάτω τους υπήρχε χώμα, εφόσον το υπόγειο ήταν μπαζωμένο. Άρα δεν μου δημιουργούσαν πρόβλημα. Τώρα λοιπόν, ρώτησα έναν υπάλληλο στη πολεοδομία και μου είπε οτι αν ξεμπαζωθει το υπόγειο , οι χώροι αυτοι θα πρέπει να συμπεριληφθουν στη κάλυψη και τη δόμηση. Οπότε, σαν λύση μου προτεινε τις βεράντες αυτες να τις μετατρέψω σε Η.Χ.

 

Φιλε μου ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις τη περίπτωση

Link to comment
Share on other sites

Για το ξεμπάζωμα του υπογείου καλύπτεσαι από τη στατική μελέτη? Δείχνει το χώρο εκεί σαν ενιαία θεμελίωση με το τμήμα του γκαράζ και μετά ότι μπαζώθηκε?

Πάντως ότι και να γίνει θες κανονική άδεια δόμησης  προσθηκης υπογείου και όποιοι άλλοι χώροι προκύψουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.