Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια ανοικοδόμησης σε ρυμοτομούμενο οικόπεδο


Recommended Posts

Θα ήθελα την συμβουλή σας στο πρόβλημα που έχω και αναλύω στην συνέχεια.

 

Έχω στην κατοχή μου οικόπεδο το οποίο έχει πρόσωπο σε τρείς πλευρές από τις οποίες η μία είναι ρυμοτομούμενη (διαπλάτυνση της οδού). Η πράξη εφαρμογής της ρυμοτόμησης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 

Αρχικά στην πολεοδομία μου είπαν ότι αρκεί μια κατάθεση φακέλου για εφαρμογή της πράξεως, που θα συμπεριλαμβάνει συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης του ρυμοτομούμενου κομματιού του οικοπέδου μου.

 

Αφού κατέθεσα στην πολεοδομία τον φάκελο και κατά την αποτύπωση στο τοπογραφικό της νέας ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου παρουσιάστηκε πρόβλημα. Οι τοπογράφοι της πολεοδομίας μου είπαν ότι στο όμορο οικόπεδο (υπάρχουσα παλαιά πολυκατοικία) προσκυρώνονται λίγα τετραγωνικά εκτός από αυτά που ρημοτομούνται. Το γεγονός αυτό καθιστά το όμορο οικόπεδο μη άρτιο και οικοδομήσιμο μέχρι την κύρωση της πράξεως από τον νομάρχη. Επομένως για το δικό μου οικόπεδο δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια διότι δεν έχει όμορα οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Μου είπαν ότι για να εκδοθεί άδεια θα πρέπει να κυρωθεί πρώτα η πράξη από τον νομάρχη.

 

Το τμήμα απαλλοτριώσεων βέβαια διαφωνεί με αυτό και υποστηρίζει ότι μπορώ να προχωρήσω στην έκδοση αδείας διότι η προσκύρωση που αφορά το όμορο οικόπεδο δεν με επηρεάζει.

 

Οποιαδήποτε συμβουλή είναι καλοδεχούμενη.

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα της απόφασης 383/1971 του Σ.τ.Ε.

".... δεν αποκλείεται η ανοικοδόμησης και συνεπώς η χορήγησις σχετικής αδείας, όταν εξ αυτής δεν πρόκειται κατά την κρίσιν της Διοικήσεως να παρεμποδισθή ή δυσχερανθή η τακτοποίησις ή προσκύρωσις του τακτοποιητέου ή προσκυρωτέου ομόρου οικοπέδου"

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι?

Εφόσον το όμορο οικόπεδο οικοδομήθηκε, άρα ήταν άρτιο, πριν γίνει η διαπλάτυνση της οδού, γιατί χάνει την αρτιότητά του με την διαπλάτυνση αυτής?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Δεν καταλαβαίνω όμως πιος από τους δυο (τμημα απολλοτριώσεων ή τμήμα τοπογραφικού) είναι αυτός που έχει την δυνατότητα λήψης απόφασης γύρω από το θέμα.

Επίσης στο οικόπεδο που μου δηλώνουν ότι πλέον δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο μέχρι την κύρωση της διαπλάτυνσης υπάρχει κτίσμα(7οροφο πολυκατοικία).

Δηλαδή σύμφωνα με την εμπειρία σας μπορώ να βγάλω άδεια?

 

Την αρτιοτητα του σύμφωνα με τον τοπογράφο την χάνει λόγω του ότι δεν έχει κυρωθεί η πράξη διαπλάτυνσης της οδου, που προσκυρώνει στο συγκεκριμένο οικόπεδο καποια τετραγωνικά

Link to comment
Share on other sites

Το τμήμα απαλλοτριώσεων έχει δίκιο.

Σε περίπτωση διαφωνίας των δύο τμημάτων όμως δυνατότητα λήψης απόφασης έχει ο διευθυντής της πολεοδομίας ή αν δεν θέλει να λάβει θέση η διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.