Μετάβαση στο περιεχόμενο

dkako

Members
  • Περιεχόμενα

    129
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by dkako

  1. Η απαλλοτρίωση που αφορά την διαπλάτυνση της οδού δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτηρισμό της οδού ως επαρχιακή οδό. Αφού αναφέρεται στο ΒΔ/1956 ως Επαρχιακή , ισχύουν οι εξαιρέσεις από τη δόμηση σε ΓΓΥΠ όπως προβλέπεται. Για καλό και για κακό πήγαινε μέχρι την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας που είσαι και ζήτα τους βεβαίωση ότι η οδός είναι χαρακτηρισμένη ως επαρχιακή.
  2. Λοιπόν, ο οικισμός είναι οριοθετημένος οικισμός κάτω των 2.000 κατοίκων αλλά όχι με τοποσταθερά αλλά με ακτίνα 800 μ. και κέντρο την εκκλησία του οικισμού που άνηκε στην τότε κοινότητα Α. Έχω ένα οικόπεδο που βρίσκεται στα 700 μέτρα από την εκκλησία (κέντρο 800μ). Όταν έγινε η οριοθέτηση το οικόπεδο ήταν στα διοικητικά όρια της κοινότητας Β. Συνεπώς σύμφωνα με το Αρθ-4 ΠΔ/24-4/3-5-85 παρ. 5 το οικόπεδο ήταν εκτός οικισμού αφού αποκόπτεται από τον οικισμό με διοικητικούς φραγμούς ( Διοικητικά όρια Ο.Τ.Α.) . Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη , Κλεισθένη κλπ. και οι δύο κοινότητες, Α και Β, βρίσκονται στον ίδιο Δήμο. Η ερώτηση είναι : Εξακολουθεί το οικόπεδο να αποκόπτεται από τον οικισμό με διοικητικούς φραγμούς με αποτέλεσμα να είναι εκτός οικισμού ή δεν αποκόπτεται οπότε είναι εντός οικισμού;
  3. Δηλαδή πρέπει να εξετάζουμε τα όρια του οικισμού με βάση την Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα ή με βάση τα όρια του Δήμου ; Πουθενά δεν έχω βρει να ορίζεται σαφώς κάτι, ούτε ερμηνευτικές εγκύκλιους.
  4. Σύμφωνα με το Αρθ-4 ΠΔ/24-4/3-5-85 παρ. 5. "Ζώνη η οποία δεν περιλαμβάνει διάσπαρτο ή συνεκτικό τμήμα οικισμού και η οποία αποκόπτεται από τον οικισμό με φυσικούς, τεχνητούς ή διοικητικούς φραγμούς γύρω από τον οικισμό (ρέματα, χαράδρες, ακτές, λίμνες, βάλτοι, σημαντικοί οδικοί άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές ή διοικητικά όρια ΟΤΑ) δεν περιλαμβάνεται εντός των ορίων του." Υπάρχει ένα οικόπεδο που βρίσκεται εντός της Ζώνης των 800 μ από το κέντρο ενός οικισμού. Προ του σχεδίου Καλλικράτης το οικόπεδο βρισκόταν σε διαφορετικό ΟΤΑ από τον οριοθετημένο με ακτίνα οικισμό. Σήμερα όμως με το σχέδιο Καλλικράτης είναι στον ίδιο Δήμο. Η ερώτησή μου είναι : Μπορεί να θεωρηθεί σήμερα το οικόπεδο ως εντός οικισμού ή θα πρέπει να ανατρέξουμε στην διοικητική διαίρεση όταν οριοθετήθηκε ο οικισμός και να θεωρήσουμε ότι ο οικισμός διακόπτεται από το τότε όριο των ΟΤΑ ;
  5. Κανονικά θέλει νομιμοποίση του κτίσματος ως πρό του 55 και μετά να πάρεις βεβαίωση κύριας χρήσης. Πράγματι οι δήμοι δεν εκδίδει τέτοια έγγραφα πλέον και η πιστοποίηση ότι είναι προ του 55 θα πρέπει να γίνει με λογαριασμό ή συμβόλαιο ΔΕΗ , αναφορά σε συμβόλαιο κλπ.
  6. Γιατί νομίζεις ότι στις Εντός Σχεδίου θα χτίζεις; Το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση οι άδειες σε εντός σχεδίου να δίνονται μόνο για τα οικόπεδα που έχουν πλήρως διανοιγμένο και ασφαλτοστρωμένο δρόμο στην πράξη όχι στα συμβόλαια. Καταργεί δηλαδή την Εγκύκλιο 25 που υπέβαλες φάκελο για πράξη αναλογισμού και συνέχιζες. Ασε που με την οικονομική κατάσταση των Δήμων για να αποζημιωθούν επικείμενα θα περνάνε πολλάααααααα χρονια. Γιαυτό ορίζουν ΓΓΥΠ . Ώστε αφού δεν θα υπάρχει δουλειά τουλάχιστο να γίνουμε αγρότες.
  7. δεν αφορά ακριβώς χαρακτηρισμένες περοχές ΓΓΥΠ γιατί εκρεμεί το θέμα του "ορισμού" των αμπελώνων VQPRD σύμφωνα με πρόσφατο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ... Δεν έχει καθολική ισχύ σε χαρακτηρισμένες ΓΓΥΠ. Απ. στον ΑΚΑΝΤ: Σύμφωνα με τον ορισμό των οικισμών ακτίνας 800 δεν συμπεριλαμβάνει εντός οικισμού τις εκτάσεις ΓΓΥΠ . Συνεπώς θέλει έλεγχο και αν είσαι σε ΓΓΥΠ είσαι εκτός οικισμού αρα το μόνο που κάνεις είναι να φυτέψεις παπαρούνες.
  8. Η αφαίρεση της οριοθέτησης του τοπογράφου απο το γείτονα αποτελεί αδίκημα μόνο αν περάσουν 48 ώρες απο την τοποθέτησή τους. Στη συνέχεια ειναι αυτοδικία και διώκεται ποινικά. Σε ότι αφορά τη "δικαστική οδό" υπάρχει αρχικά η διαδικασία εξώδικου, στη συνέχεια ασφαλιστικά και τέλος τα αστικά δικαστήρια. Τέλος σε ότι αφορά αυτό καθαυτό το οικόπεδο (αν είναι σε οικισμό κλπ) επειδή αυτό είναι απο παραχωρηση του Δημοσίου δεν είναι δυνατό να κατατμηθεί και να "πουλήσει" η γιαγιά στο γείτονα. Ατυχώς θα πρέπει να λυθεί με επαχθείς τρόπους η διαφορά.
  9. Η συννένωση γεωτεμαχίων εντός ζώνης οικισμού δημιουργεί μη αρτιο (εαν δεν υπάρχουν τα όρια αρτιότητας των 4.000 μ. και 25 πρόσωπο σε Κ.Χ.) έστω και εάν το ένα εξ αυτών είναι άρτιο ως εντός ζώνης. Κατά συνέπεια θέλει προσοχή στη συννένωση γεωτεμαχίων εντός ζώνης.
  10. Για το 1. η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι ναί. (θεωρητικά οι αναδασωταίες και οι δασικές εκτάσεις είναι εκτός της ιδιοκτησίας ) 2. εκτός αυτών που ανέφερες θέλει και α) Πίνακα Συντεταγμένων & β) οδοιπορικό
  11. Σύμφωνα με το Αρθ-4 ΠΔ/24-4/3-5-85 παρ. 5. "Ζώνη η οποία δεν περιλαμβάνει διάσπαρτο ή συνεκτικό τμήμα οικισμού και η οποία αποκόπτεται από τον οικισμό με φυσικούς, τεχνητούς ή διοικητικούς φραγμούς γύρω από τον οικισμό (ρέματα, χαράδρες, ακτές, λίμνες, βάλτοι, σημαντικοί οδικοί άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές ή διοικητικά όρια ΟΤΑ) δεν περιλαμβάνεται εντός των ορίων του." Εχω γεωτεμάχιο μεταξύ του οποίου και του κέντρου του οικισμού υπάρχει ρέμα αλλά την πλευρά του ρέματος που βρίσκεται στην δικιά μου "όχθη" υπάρχει διάσπαρτο τμήμα. (Δεν είμαι μέσα στο διάσπαρτο). Τελικά ο οικισμός συνεχίζεται "όλοκληρος" έως τα 800μ ή περιλαμβάνει "μόνο" το διάσπαρτο τμήμα;
  12. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται σε δημιουργία Νεου Δρόμου ώστε να αποκτήσει πρόσωπο σε κοινόχρηστο ένα τυφλό οικόπεδο. Στην περίπτωσή σου πρέπει να παραχωρίσεις σε κοινή χρήση εδαφικό τμήμα ώστε το πλάτος απο τον υφιστάμενο άξονα του δρόμου των 3 μέτρων έως το όριο της ιδιοκτησίας να είναι 2,00 μέτρα. (αυτό άν το προβλεπόμενο για τον οικισμό πλάτος δρόμων είναι 4,00 μ. γιατί σε κάποιους οικισμούς είναι μεγαλύτερο)
  13. Στους μη οριοθετημένους οικισμούς προϋφιστάμενους του 1923 ισχύει το Π.Δ. του 1981 Αρτιότητα (άρθρο 4 π.δ. 2/13.3.1981, άρθρο 1 π.δ.19/28.8.1981) 1.αά ’ρτια και οικοδομήσιμα θεωρούνται τα οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο. β) Ειδικά τα οικόπεδα που βρίσκονται σε οικισμούς απομακρυσμένους από αστικά κέντρα (ορεινούς, δυσπρόσιτους κ.λ.π.) και οι οποίοι, επί πλέον, δεν εμφανίζουν έντονη ανάπτυξη και έχουν κατά την τελευταία απογραφή πραγματικό πληθυσμό κάτω των 800 κατοίκων, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον έχουν εμβαδόν 500 τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο. Τα υπόλοιπα όρια αναφέρονται στους οριοθετιμένους οικισμούς που ιχσύει το Π.Δ. του 85
  14. Αν κατάλαβα καλά απο το αρχικό ερώτημα μιλάμε για εντός οικισμού πρό του 23. Τώρα μιλάμε για ζώνη. Πού είναι τελικά τα γεωτεμάχια ;
  15. αυτό που θα έχεις τελικά μετά την συννένωση είναι : Εμβαδό 2.100 μ2 και πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό άρα δεν έχεις πρόβλημα είσαι άρτιος κατά κανόνα. Για τις παρεκκλίσεις (υπάρχουν κάμποσες) δες το διάταγμα του '81 που τις ορίζει.
  16. Κανονικά το ταχύμετρο μετρά μόνο γωνίες (οπτικά ή ηλεκτρονικά) - είναι ο γνωστός θεοδόλιχος. Ο γεωδαιτικός σταθμός μετρά και αποστάσεις , δίνει άμεσα ΧΥΖ , κάνει άμεσες χαράξεις και γενικά κάνει τα πάντα. - Σήμερα μερικοί ονομάζουν ταχύμετρα και τους γεωδαιτικούς σταθμούς που έχουν γωνιακή ακρίβεια 10'' και άνω, δεν είναι σωστό αλλά μπορεί και να το ακούσεις. Αυτό έχει προκύψει απο παλιά που στην πιάτσα ταχύμετρα λέγαν πχ το Τ16 της wild ενώ το T0 (μεγαλύτερης ακρίβειας γωνιών) το λέγαν θεοδόλιχο.
  17. Βασικά ξεκινάς απο την εύρεση στην γύρω περιοχή σου κάποιας κορυφής Κ (ο μελετητής είναι υποχρεωμένος να τις έχει εξασφαλίσει και να τις έχει βάλει μεταλικό σημάδι. κάποια κορυφή θα υπάρχει με σημάδι αλλά και άν δεν υπάρχει το βάζεις με τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν στο τέυχος κορυφών- το έχει η πολεοδομία ή ο τοπικός δήμος) Στη συνέχεια βάζεις το base στην κορυφή Κ και κάνεις ότι μετρήσεις θέλεις με το rover. Τέλος δημιουργείς στο πρόγραμμα επίλυσης ένα νέο σύστημα αναφοράς (Το ΤΜ3) με τις παρακάτω παραμέτρους. origin lat : 34 00' 00'' center meridian 20 42' 58.815'' scale 0.9999 false east 200000 false north 0 datum : bessel gr bessel 1841 Tx: 546,00000 Ty: 373,00000 Tz: 497,000 Ώς συντεταγμένες του base βάζεις τις συντεταγμένες της κορυφής Κ που έχεις στήσει και κάνεις κανονικά επίλυση με το πρόγραμμα αλλά σε ΤΜ3 επευθείας.
  18. Δεν επιτέπονται εργαστήρια χαμηλής όχλησης (ούτε μέσης ούτε υψηλής) σε οικισμό προ του 1923 . Συνεπώς δεν επιτρέπονται ούτε τα συνεργεια. (εξάιρεση αποτελεί η περίπτωση να υπάρχει Γ.Π.Σ)
  19. Η αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτεί κανονικά τοπογραφικό διάγραμμα για τα εκτός σχεδίου. ( όπως και η γονική παροχή και η δωρεά εν ζωή ). Η διαφορά σκαριφήματος με διαγραμμα είναι ότι αυτό δεν έχει κλίμακα και οι διαστάσεις είναι στο περίπου. Το θέμα είναι ότι η εφορία για τον υπολογσμό του φόρου (αν το γεωτεμάχιο είναι μη άρτιο) θα απαιτήσει βεβαίωση της πολεοδομίας δηλαδή τοπογραφικό διάγραμμα , κατάθεση αμοιβών κλπ. Αρα τελικά δεν θα κερδίσουν κάτι.
  20. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσει πράξη προσκύρωσης. Αν τα όμορα έχουν νομίμως υφιστάμενα κτίσματα τότε δεν επιτρέπεται να προσκυρωθούν σύμφωνα με τον 690/48. Συνεπώς κανονικά θα πρέπει η πολεοδομία να σου δώσει την οικοδομησιμότητα.
  21. Και κάτι άλλο : Φίλε chris_m κατά την γνωμη μου δεν το χειρίστηκες καλά το ζήτημα. Αν ήμουν στη θέση σου δεν θα της έδινα το τοπογραφικό ακόμα και αν συμφωνούσε μετά να μου δώσει όλο το ποσό. Έχουμε και μιά αξιοπρέπεια που λένε. Εντάξει υπάρχει αναδουλειά αλλά όπως λέει και μιά γνωστή μου : " Αν είναι να μήν πληρώνομαι τη δουλειά που κάνω θα κλείσω το γραφείο και θα πάω να φυτέψω καπνά"
  22. Κανονικά θα έπρεπε να γίνεται υπογραφή δήλωσης ανάθεσης. Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστείς ότι θα πάρεις τα χρήματα που συμφώνισες (ανεξάρτητα αν δεν γράφεται τίποτα στη δήλωση ανάθεσης) και αυτό γιατί αν δεν σε πληρώσεις τότε πάς τη δήλωση ανάθεσης στο ΤΕΕ και μετά θα πρέπει να σε πληρώσει με τον 696 που βγάζει πιό πολλά.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.