Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επάρκεια Τοιχοπληρώσεων


 

Recommended Posts

Έχουμε 2οροφο κτίριο κατοικίας με σοφίτα και στέγη . Ο κανονισμός δεν με υποχρεώνει για επάρκεια τοιχωμάτων αφού δεν υπάρχει Pilotis ούτε κατάστημα και κατ'επέκταση μαλακός όροφος .

 

Όμως τα ανοίγματα είναι πολλά στο ισόγειο και εκτός αυτού έχουμε και Η/Χ . Στην πολεοδομία μου ζήτησαν επάρκεια τοιχοπληρώσεων 50 % . Δηλαδή για να καταλάβω :

 

1) Aν δεν καλύπτω το 50% πρέπει να κάνω τοιχώματα >= 1.50μ και να έχω και nv>0.60 ?

 

2) Ποιος κανονισμός το αναφέρει ? Υπάρχει σχετική εγκύκλιος ?

 

3)Ο έλεγχος γίνεται συνολικά ή κατά τις 2 διευθύνσεις ξεχωριστά ( κατά χ και κατά ψ) ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

§4.1.7.1.α[4] ΕΑΚ.

Εξετάζεις κάθε διεύθυνση χωριστά.

Αν σε μία απ' αυτές έχεις μείωση των τοιχοπληρώσεων μεγαλύτερη του 50% τότε εφαρμόζεις ό,τι και όταν έχεις pilotis.

Link to comment
Share on other sites

Οχι βέβαια . Απλώς δεν προσέξαμε αυτό με το 50% και αφου 1) δεν επιβάλλεται το nv > 0.60 και 2) τα περιθώρια που μας άφησε ο αρχιτέκτονας ήταν περιορισμένα απλώς κάναμε ικανοτικό έλεγχο . Δηλαδή άμα δεν έχουμε μαλακό όροφο πρέπει και πάλι nv>0.60 ? ( καλό να είναι πάντα δεκτό αλλά τώρα δεν γινόταν )

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά αυτά που γράψατε παραπάνω, αλλά στα μήκη των τοιχοποιϊών αφαιρείται τα ανοίγματα?

 

(ομολογώ ότι δεν έχω κάνει ποτέ αυτόν τον έλεγχο γιατί δεν είχα τόσο έντονη διαφορά τοιχοποιϊών (>50%) από όροφο σε όροφο)

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ ποτέ δεν έκανα τον έλεγχο αναλυτικά εκτός από διαρρυθμίσεις σε παλιές οικοδομές όπου οι τοιχοποιίες παίζουν σημαντικό ρόλο και τυχούσα καθαίρεση τους θα σήμαινε σημαντική μείωση της δυσκαμψίας.

 

Στο ερώτημά σου erling θα απαντούσα ότι αν είναι μπαλκονόπορτες ναι αφαίρεσε τα εντελώς, αν είναι παράθυρα μεγάλου ύψους υπολόγιζε τα μήκη των υπόψη τοίχων μειωμένα κατά 50% και αν είναι μικρά παράθυρα πχ λουτρού αγνόησέ τα. Εντελώς "μπακαλίστικα"! Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς πρέπει να υπολογίσουμε τις ακριβείς δυσκαμψίες των τοιχοποιιών μ' ένα πρόγραμμα επιφανειακών πεπερασμένων στοιχείων σαν το Fedra όπου θα λαμβάνουμε υπόψη μας και αν είναι μπατική ή δρομική κλπ.

 

Γενικώς φροντίζω να έχω επάρκεια τοιχωμάτων είτε έχω μαλακό όροφο είτε όχι γιατί οι τοιχοποιίες σήμερα υπάρχουν μετά από δέκα χρόνια λόγω αλλαγής χρήσης, διαρρυθμίσεων κλπ μπορεί να μην υπάρχουν.

Επίσης, θεωρώ ότι τα τοιχώματα είναι εγγύηση ασφάλειας σε μια κατασκευή ακόμα και κακής ποιότητας κατασκευής ενώ τα πλαίσια χρειάζονται προσοχή.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη φαντάζομαι ότι εννοείς πως και στους υπέρ/υποκείμενους ορόφους θα πρέπει να αφαιρεθουν τα ανοίγματα.

Αρα αν δεν τα αφαιρέσουμε σε όλους τους ορόφους δεν είναι το ίδιο?

 

Φιλολογική ερώτηση, αφού η απάντηση είναι "κάνε πραγματική επιμέτρηση αφαιρώντας τα για να είσαι όσο το δυνατόν κοντά στην πραγματικότητα"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.