Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Μπορούμε να βάψουμε ξύλινα σανίδια στο πάτωμα?


Soulas

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

στο σπίτι έχουμε ξύλινο δάπεδο,θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να βάψουμε τα σανίδια με κάποια ειδική μπογιά.

Σκεφτήκαμε να τα τρίψουμε να τα βάψουμε και μετά να τα γυαλίσουμε.

Έιναι σωστή η σκέψη?ή το δάπεδο θα'χει πρόβλημα?:confused:

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Γενικά στα πατώματα συνήθως χρησιμοποιείς βερνίκια τα οποία εαν θέλεις είναι είτε διαφανή, ή έχουν αποχρώσεις του ξύλου. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα και να βάλεις κανονικό χρώμα σε αυτά αλλά μόνο σε μαγαζιά το έχω δει.

 

Υπάρχουν βενίκια εμποτισμού που εισέρχονται μέσα στο ξύλο αλλά δεν αφήνουν αυτήν την κλασική λεία επιφάνεια του παρκέ αλλά αυτή του ξύλου ή και τα κλασικά βερνίκια για παρκέ.

 

Κανονικά τρίβεις καλά όλο το πάτωμα με διαφορα γυαλόχαρτα. Συνήθως με μηχανή αλλά εαν έχεις κουράγιο γίνεται και με το χέρι. Θέλει πολύ πολύ καλό καθάρισμα μετά με βρεγμένο πανί για να φύγουν ΟΛΕΣ οι σκόνες και να μην εγκλωβιστούν κάτω από το βερνίκι και σου κάνει μπιμπίκια. Μετά θέλεις ενα primer (όπως σε όλες τις βαφές) ώστε να πιάσει το χρώμα στην επιφάνεια και να κλείσουν οι μεγάλοι πόροι. Εαν θέλεις διαφανές βερνίκι τότε μετά το περνάς 2-3 χέρια (ανάλογα) με πολύ πολύ προσοχή και προσέχεις μέχρι να στεγνώσει να μην έχεις σκόνες στο χώρο. Εαν θέλεις χρώμα τότε το περνάς όσα χέρια χρειαστεί μέχρι να έχεις την απόχρωση που θέλεις και μετά το τελευταίο χέρι είναι με διαφανές βερνίκι. Από χέρι σε χέρι θέλει ενα ελαφρό τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο για να πιάσει και το επόμενο χέρι.

 

Δεν είναι έυκολη δουλειά και εαν θέλεις ενα κλασικό παρκέ απευθύνσου σε μάστορα και μάλιστα σε καλό μαστορα. Θέλει επίσης καλή επιλογή στα βερνίκια. Η σκληρότητά τους διαφέρει αρκετά. Επίσης πρέπει να επιλέξεις εαν θέλεις το γυαλιστερό τελείωμα, το ματ ή το ενδιάμεσο.

 

Εαν πάλι θέλεις να επιτύχεις ενα αποτέλεσμα πιο φυσικό με βερνίκια εμποτισμού τότε μπορείς να το προσπαθήσεις αλλά σε προειδοποιώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να στρώσεις οποιοδήποτε βερνίκι ομοιόμορφα και να μην αφήσεις γραμμές ή σημεία που έπεσε παραπάνω και έγιναν πιο σκούρα κλπ. Όσο πιο πολύ βερνίκι περνάς μια επιφάνεια τόσο πιο σκούρα γίνεται ακόμη και στα διαφανή βερνίκια.

 

Εαν δεν το έχεις ξαναπροσπαθήσει ποτέ θα πρότεινα να μην το επιχειρήσεις ή να προσπαθήσεις να περάσεις βερνίκι πρώτα ενα δείγμα δαπέδου ή μια καρέκλα πχ. για να καταλάβεις λίγο τα λάθη και το υλικό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.