Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Γυάλινη κατασκευή με δυτικό προσανατολισμό


SANDRADEE

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής και θα εκτιμούσα πάρα πολύ οποιαδηποτε γνώμη: Θέλω να φτιάξω μια γυάλινη κατασκευή, σαν αίθριο, κλέινοντας μια από τις βεράντες του σπιτιού μου (από νομικής άποψης είμαι ΟΚ). Το πρόβλημα είναι ότι η βεράντα αυτή έχει δυτικό προσανατολισμό και άκουσα ότι δεν είναι κατάλληλος για την κατασκευή αιθρίων λόγω της αυξημένης θερμότητας το καλοκαίρι και της έλλειψης φωτός (?) το χειμώνα.

 

Ισχύει αυτό; Και αν ναι, αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια κατασκευή είναι απαγορευτική στη βεράντα μου ή υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τη θερμοκρασία κλπ; Δυστυχώς δεν μπορώ να κλείσω άλλη βεράντα, είναι η μόνη... Τι μου συστήνετε;

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν μελέτη πρέπει να το δεί μηχανικός που ασχολείται να υπολογίσει τις απώλειες τα θερμικά κέρδη κλπ. έπειτα λύσεις υπάρχουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκίαστρα, μεμβράνες 1000 υλικά που ο ειδικός ξέρει να τα υπολογίσει....

Link to comment
Share on other sites

Σε ποίο όροφο είσαι; Φτάνει ο ήλιος σε ικανοποιητικό επίπεδο στη βεράντα σου και για πόση ώρα; Αν ο προσανατολισμός σου είναι εντελώς δυτικός, μάλλον δε θα έχεις μεγάλο κέρδος από άποψη ήλιου, αλλά θα έχεις κέρδος από την άποψη οτι όλο και κάποια ζέστη θα κρατάς με το τζάμι. Αν δε σε πειράζει να χάσεις το μπαλκόνι σου, προχώρα. Δεν είναι απαγορευτική σε καμία περίπτωση, εκτός του καλοκαιριού αν σε πιάνει για ώρα ο ήλιος.

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο θα ήταν μια κινητή κατασκευή που θα κλείνει το χειμώνα και θα ανοίγει το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα έχουμε, κυρίως, πρόβλημα με τη ζέστη και όχι το κρύο. Θεωρώ λοιπόν απαραίτητο το να βρεις πως αυτό δεν θα γίνει φούρνος το καλοκαίρι. Αν είναι τελείως δυτικό, σίγουρα θα έχεις πρόβλημα με ζέστη. Τα όποια σκίαστρα πρέπει να μπουν εξωτερικά και όχι εσωτερικά. Επίσης, αν έχεις αρκετό χώρο και δεν θες να κάνεις κινητή κατασκευή, μπορείς να φτιάξεις ένα"φράχτη" πρασίνου με φυτά που θα εμποδίζουν τον "χαμηλό" ήλιο. Αν τα φυτά είναι και φυλλοβόλα, ακόμα καλύτερα!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

 

Είμαστε στον 1ο όροφο και η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι μας πιάνει πολύ ο ήλιος, αλλά έχει και πολύ αέρα, οπότε ούτως ή άλλως δεν πολυχρησιμοποιούμε το μπαλκόνι έτσι όπως είναι.. Και ψηλά φυτά προτιμώ να μην βάλω γιατί θα κλείσω τη θέα που είναι και το μεγάλο ατού του εν λόγω μπαλκονιού... Θα συζητήσω με τον μηχανικό μήπως προχωρήσουμε με την ιδέα της κινητής κατασκευής.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Καλή επιτυχία. Α και κάτι που δεν είχα προσέξει πιο πριν. Τί εννοείς πως είσαι εντάξει από νομικής πλευράς; Το κλείσιμο εξώστη, έστω και με κινητά στοιχεία, είναι παράνομο. Κοίταξε να το φτιάξεις με κινητά στοιχεία και αν γίνεται με κατασκευή που να χαλάει εύκολα για να μη σε κηνυγήσει κανένας γείτονας ε;

Link to comment
Share on other sites

Να μην την κλείσεις. Καταρχήν απο νομικής πλευράς δεν είσαι οκ, γι αυτό έλεγα να δει μηχανικός και να εκτιμήσει την δική σου περίπτωση.

Ο ίδιος μπορεί να σου βρεί λύση όπως κινητά ή περιστρεφόμενα σκίαστρα, περσίδες και όχι μόνο. Μπορεί να σκεφτεί και λύσεις όπως μείωση των ανοιγμάτων με ανάλογη αυξηση συμπαγών τμημάτων, αντιηλιακές μεμβράνες κ. α. που προανέφερα και να βρείς λύση στο πρόβλημα σου.

Αλλά επισημείνω ένα ενδεχόμενο, ότι μπορεί η κατασκευή σου να είναι παράνομη οπότε να έχεις πρόβλημα με πρόστιμο κατασκευής και διατήρησης....

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει νομικό πρόβλήμα γιατί μου υπολείπεται συντελεστής δόμησης και σκόπευα να βγάλω κανονική και νόμιμη άδεια για τα εξτρα τ.μ., σε συννενόηση με μηχανικό βέβαια. Δεν θα έκλεινα το μπαλκόνι παράνομα, δεν θέλω να μπλέξω με τέτοια, ιδίως στους καιρούς που διανύουμε... Σας ευχαριστώ όμως, θα το ψάξω καλά πριν κάνω οτιδήποτε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.