Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνιστώσες σεισμού


 
acnt

Recommended Posts

Δεν ξέρω πόσοι είδατε την εκπομπή "κοινωνία ώρα Mega" σήμερα. Πολλοί σεισμολόγοι συμφώνησαν στο εξής: η κατακόρυφη συνιστώσα είναι πολύ πιο κρίσιμη στην χώρα μας απ'ότι η οριζόντια...

 

Ποιά η γνώμη σας;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Και δεν τη λαμβάνουμε υπόψη μας εκτός εάν έχουμε φυτευτά και τότε μόνο γι αυτά και για τα στοιχεία που τα στηρίζουν.

 

Υποθέτω ότι εάν το κτήριο είναι κοντά στο επίκεντρο τότε και η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού θα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Εξαρτάται βέβαια από τους εδαφικούς σχηματισμούς που μεσολαβούν μέχρι τα σεισμικά κύματα να φτάσουν στην κατασκευή μας.

 

Θεωρητικά μιλώντας εάν το κτήριο κάνει μια κατακόρυφη ταλάντωση τότε τα υποστυλώματα από σκυρόδεμα (πιο ευαίσθητο υλικό) θα έχουν θλίψη ή εφελκυσμό σ' όλη τη διατομή! Στη θλίψη θα έρχεται το στατικό φορτίο ενός στύλου της pilotis μιας πενταώροφης οικοδομής με επιφάνεια επιρροής ας πούμε 10m² και φορτίο περίπου 380kN να συνθλίψει το στύλο ενισχυμένο με μια επιτάχυνση α!

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω οτι ο Καρύδης επιμένει πολύ για την κατακόρυφη συνιστώσα από το σεισμό του '99 μετά. Και μπορώ να επιβεβαιώσω οτι είχαμε δει αρκετά κτίρια οπου οι βλάβες σε οδηγούν στην θεώρηση της ισχυρής κατακόρυφης συνιστώσας (αν και δεν συμμερίζονταν όλοι αυτοι την άποψη).

Είναι βέβαιο οτι κοντά στις επικεντρικές περιοχές η κατάρυφη συνιστώσα είναι πολύ μεγαλύτερη απο αυτή που υπολογίζουμε και πιθανότατα είναι η δεσπόζουσα συνιστώσα του σεισμικού κραδασμού. Οι αστοχίες σε στύλους μάλιστα δεν οφείλονται μόνον σε κάμψη και εφελκυσμό αλλά και σε κρουστικού τύπου φορτίσεις: Μια ταχύτατη εναλλαγή κατεύθυνσης του σεισμού κατακόρυφώς δημιουργεί αδρανειακές δυνάμεις που υπερβαίνουν τις αντοχές των στύλων σε περιοχές "λαιμών". Βέβαια, αυτά δεν είναι ευκολο να τα αποδείξεις χωρις πειράματικα δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά ο Καρύδης έχει εμμονή με την κατακόρυφη συνιστώσα.Όσοι έχουν περάσει από Ε.Μ.Π. θα το ξέρουν.Ισχυρίζεται οτι στην Ελλάδα συγκεκριμένα η Εz(το χρησιμοποιώ για συντομία) είναι πολύ επικίνδυνη κυρίως λόγω του τύπου των σεισμών που επικρατούν στην Ελλάδα οι οποίοι είναι κρουστικοί.Ξεχάστε δηλαδή ταλαντώσεις και το κλασικό φάσμα.Το φάσμα είναι μία ευθεία γραμμή και δεν εξαρτάται από τη ιδιοπερίοδο του κτιριίου!Η ταχύτητα του σεισμού μας ενδιαφέρει αρκετά λόγω κρουστικής φόρτισης άρα καλό είναι να αποσβεθεί η ενέργεια πριν χτυπήσει τις κορυφές των στύλων μας στην οροφή ισογείου που είναι το επικίνδυνο-κρίσημο σημείο.Στα μαθήματα που μας έκανε στο μεταπτυχιακό πάντως δεν μας είπε κάποιον τρόπο αντιμετώπισης...

Και λέω εγώ τώρα..

Προφανώς θα πρέπει να αποφεύγονται ψηλά και λεπτά υποστυλώματα γιατί ο πρώτος όροφος με την μάζα του θα τα συνθλίψει.

Ένα καλό στρώσιμο με χώμα ή κάποιο ειδικό υλικό με μεγάλη απόσβεση θα απορροφήσει αρκετή ενέργεια.Γενικά η θεμελίωση και ένα καλό υπόστρωμα δεν θα βοηθήσουν αρκετα?

Τα τοιχεία δεν παθαίνουν τόσες ζημιές για Ev όσο οι κολώνες.Μάλιστα όσο μεγαλύτερο το αξονικό φορτίο τόσο το χειρότερο.

Τα φυτευτά τελικά δεν ξέρω αν παθαίνουν και τόση μεγάλη ζημιά σε Ev όσο νομίζουμε.Σε μία κρουστική κατακόρυφη δύναμη η ενέργεια δεν θα απορροφηθεί χαμηλά στην βάση του κτιρίου?

Link to comment
Share on other sites

Πυκνοί συνδετήρες σ' όλο το ύψος των στύλων μήπως είναι η απάντηση;

Οι φόβοι του Καρύδη προέρχονται από την αστοχία στύλων στο μέσο του ύψους τους κατά το σεισμό της Αθήνας του 1999;

Link to comment
Share on other sites

Δεν τα θυμάμαι ακριβώς όλα.Η αστοχία πάντως των στύλων στο μέσον μόνο από εκεί θα μπορούσε να προέρχεται ετσι?Μας έδειχνε βλάβες κυρίως στην κορυφή των στύλων ενώ το υπόλοιπο κτίριο ήταν ανέπαφο.Δεν είχε καμία ρωγμή ούτε καν οι τοίχοι επομένως έλεγε οτι δεν ήταν οριζόντιος ο σεισμός.Μία άλλη περίπτωση ήταν η κατάρευση ενδιάμεσου ορόφου χωρίς να υπάρχει μαλακός όροφος.Γενικά μας έλεγε οτι μετα πειράματα που έκανε ενισχυόταν αυτή του η άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς οπως τα λέει ο Nik όσο αφορά τον Καρύδη. Συμμερίζομαι καποιες από τις απόψεις του αλλά πραγματικά απο τη μορφή αστοχίας των στύλων είναι δύσκολο να τεκμηριώσεις οτι φταίει μονον η Εz και όχι ο συνδυασμός (Καμψη+Εφελκυσμος πχ). Οι αστοχίες συμβαίνουν επίσης εκεί που τις περιμένεις ουτως ή αλλως, πριν τους κόμβους (αποτομη μεταβολή ακαμψίας) και σε κάθε λογής κοντα υποστυλώματα. Η δε όψη των στύλων στα σημεία που έχουν αστοχήσει με το σκυροδεμα να έχει κυριολεκτικά "εκραγεί" σίγουρα ενισχύει την άποψη της κρούσης αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι η αστοχία ξεκίνησε από κατακόρυφη φόρτιση. Αυτού του τύπου οι αστοχίες που είχα δει εγω προσωπικά σπανιότατα ήταν σε στύλους που είχαν σε όλο τους το ύψος τοίχο.

Ο Καρύδης είχε μια ενδιαφέρουσα ιδέα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατακόρυφης συνιστώσας την οποία προσπάθησε να εφαρμόσει στην ανάπλαση των Αν.Λιοσίων αμέσως μετά το σεισμό. Δεδομένου οτι τα 'κρουστικα' κατάκορυφα φορτία προέρχονται από εγκάρσια κύματα (και μάλιστα με μικρή ιδιοπερίοδο αρα μεγάλη συχνότητα άρα μικρό μήκος κύματος) δοκίμασε να κάνει μεγάλου μεγέθους θεμελιώσεις (κάνναβος θεμελιοδοκών), πχ ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, με το σκεπτικό οτι το μέγεθος τους θα λειτουργησει αποσβεστικά (δηλ το μήκος της θεμελίωσης να είναι μεγαλύτερο από το μήκος κύματος). Επίσης τα κενά του καννάβου του συστήματος δοκών τα πλήρωσε με σκύρα και εν συνεχεία με έγχυση ελαστομερούς που υποτίθετε οτι θα απόσβεναν μέρος της ενεργειας που θα έπαιρνε η θεμελίωση πριν την μεταβιβάσει στην ανωδομή. Τα θεμέλια των κατοικιών τοποθετούνταν πάνω από το σύστημα δοκών, σα να είχαμε κάνει μια εξυγιανση. Ακούστηκαν διαμαρτυριες για το φαγοπότι των εργολάβων που είχαν αναλάβει τα σχετικά έργα και κάπου εκεί εχασα τη συνέχεια.

 

Και τελικά, εν μέσω μ^ν θεωριων θα συμφωνήσω με το Χάρη. Πυκνοί συνδετήρες σε όλο το ύψος ειδικά σε pilotis και κάθε υποψία κοντού υποστύλωματος.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσεχε FF ναι μεν δικαιολογούνται οι ζημιές και από οριζόντιο σεισμό όμως το κύριο επιχείρημα του έτσι όπως μας έδειχνε τις φωτογραφίες ήταν οτι το υπόλοιπο κτίριο ήταν ανέπαφο..καμία ρωγμή από οριζόντια ένταση στα μη φέροντα στοιχεία ή μικρές οριζόντιες ρωγμές σαν να έχουν κοπεί στην μέση οι τοίχοι οριζόντια και όχι χιαστι.

Link to comment
Share on other sites

Nik, συμφωνω. Η κατακόρυφη συνιστώσα είναι δεσπόζουσα κοντά έπικεντρο και σε επιφανειακούς σεισμούς. Τις συγκεκριμένες φώτο δεν ξέρω αν τις έχω δει, άλλα καταλαβαίνω απολυτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.