Jump to content

nik

Core Members
 • Content Count

  4,853
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

nik last won the day on June 1 2019

nik had the most liked content!

Community Reputation

931 Εξαιρετική

About nik

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Μάλλον έχει απαντηθεί πολλές φορές. Δημιουργία νέα θέσης στάθμευσης στον ακάλυπτο πολυκατοικίας καθ υπέρβαση της άδειας αλλα σύμφωνα με την σύσταση... Είναι αλλαγή χωροθέτησης θέσεων ή λοιπή παράβαση με αναλυτικό?
 2. Εντός είναι και ειναι 50% του υποκείμενου. Βλέπεις κάθετη τομή. Κατά μήκος είναι το μισό και υπάρχει εσωτερική σκάλα. Προφανώς μιλάω για το πάνω τμήμα στο σχήμα.
 3. Στην περίπτωση αυτή σοφίτας το μέσο ύψος που λέει ο ΝΟΚ να είναι κάτω από την στέγη και μικρότερο από 2,20 είναι α) (Η1 + Η2) /2 ή β) Η2 + 1/3 * (Η1-Η2) ?
 4. Καλά αυτές οι ερωτήσεις γιατί είναι να τρελαίνεσαι ? Πολλές φορές δεν βρίσκουν στην μάντρα κάποιον οπλισμό ή μπορεί στο εργοτάξιο κάτι να ξεχάσανε και να μείνανε άλλες διατομές.
 5. Μου ακούγεται πάντως αρκετά πολύπλοκο και το πρόβλημα είναι το εξής... 1) Αν μιλάμε για μικρό έργο π.χ. μία πλάκα ή κολώνα σε ένα σπιτάκι το να το κάνεις όλο αυτό συν τα επισκευαστικά κτλ που θα βάλεις νομίζω έτσι και αλλιώς το κόστος είναι ασύμφορο. 2) Αν μιλάμε για μεγάλο έργο π.χ. ένα κτίριο που αλλάζει χρήση και το επισκευάζεις από την αρχή...γιατί να μην κάνεις μανδύες να τελειώνεις ?
 6. - Οι ελληνικοί κανονισμοί αμοίφθηκαν λογικά από μέσω των πανεπιστημίων και ίσως του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως δεν έχουν καμία σχέση με τους ευρωκώδικες. Είναι κανονισμοί μόνο σκυροδέματος και αντισεισιμικοί με ελάχιστα έως καθόλου πειράματα και τύπους και συντελεστές που προέρχονται από την στατική και την μηχανική. Όχι πειράματα δηλαδή. Οι ΕΚ έχουν πειραματικές τιμές και συντελεστές και τύπους. Έχουν μέσα τους δηλαδή πολλή έρευνα η οποία πρέπει να πληρωθεί. - Τα βιβλία από που και έως που είναι δωρεάν ? - Δεν πληρώθηκαν με τα λεφτά σου οι ΕΚ. Πληρώθηκαν από τον CERN ο οποίος είναι ο ευρωπαικός φορέας πιστοποίησης και δεν είναι κάποιος δημόσιος φορέας. Εν μέρει ιδιωτική επιχείρηση είναι. Οι ελληνικές επιτροπές τώρα κάπως θα πληρώθηκαν από κάποιο υπουργείο (εκεί όντως μπορεί να πληρώθηκαν μέσω φόρων αλλά μπορεί να πληρώθηκαν και από τον ΕΛΟΤ δεν ξέρω σίγουρα). Η κερδοσκοπία του ΕΛΟΤ που είναι ? Πλήρωσε τον CERN για να τους αγοράσει και στους πουλάει.
 7. Έχεις κάνει μελέτη ανοδίων σε μικρές επισκευές ? Με ποιον τρόπο γίνεται η μελέτη ? Τα ανόδια είναι κάτι που ούτε καν μας είχαν κάνει νήξη στο πολυτεχνείο και έχω παρακολουθήσει δύο μαθήματα επισκευών και ενισχύσεων και στην Πάτρα με το Δρίτσο και στο ΕΜΠ με τον Τάσιο. Αλλά και στα σκυροδέματα που κάναμε στην Πάτρα με Φαρδή π.χ. δεν υπήρχε καμία αναφορά για ανόδια. Μου κάνει εντύπωση που δεν υπήρχε καμία αναφορά στα πολυτεχνεία για το θέμα. Αντίθετα ο συμβατικός τρόπος καθαίρεσης του βλαμμένου σκυροδέματος και επιδιόρθωση οπλισμού και αποκατάσταση με κάποιο υλικό περιγραφόταν νομίζω σε κάποια από αυτά τα μαθήματα.
 8. Ερώτηση. Σε τελευταίο όροφο πολυκατοικίας έχω χονδρικά τους εξής χώρους. Διαμέρισμα 50μ2 + ερκερ 5,00μ2 και κεντρικό κλιμακοστάσιο 15μ2. Σύνολο έχω δηλαδή 70,00μ2 επιφάνεια τελικού ορόφου. Η σοφίτα: 1) Βάσει ορισμού είναι 50% της υποκείμενης επιφάνειας. Άρα 50% * 70μ2 , 50%*50μ2 ή 50%*55μ2 στο παράδειγμα μου ? 2) Σε κάθε περίπτωση μπορεί η σοφίτα να είναι πάνω από τμήμα του κεντρικού κλιμακοστασίου ? Ο νόμος λέει να μην είναι πάνω από άλλη ο.ι. αλλά δεν διευκρινίζει για τα κοινόχρηστα.
 9. Ε μα....ΠΟΤΕ μου δεν κατάλαβα την άδεια αλλαγής χρήσης! Ποτέ όμως. Αποτυπώναμε υποτίθεται ολόκληρο το κτίριο με όλα τα αυθαίρετα του για να αλλάξει ένα μικρό τμήμα του....Δεν υπάρχει πιο χαζή άδεια. Προ κρίσης δίνανε 2-3 χιλιάρικα σε μηχανικούς για μαγαζάκια.
 10. Σιγά μην δίνουν έτσι χύμα Σ.Δ. σε περιοχές. Λογικά αυτό θα αφορά την κατηγορία 5 αυθαιρέτων δηλαδή θα υποχρεώσουν τις Κ5 να πληρώσουν τα διατηρητέα - βλέπε να αγοράσουν τον συντελεστή από αυτά - αντί του κράτους. Άντε επίσης να δώσουν στο κέντρο συντελεστή σε πολύ εμπορικές περιοχές. Σε μαιζονέτες κτλ το θεωρώ απίθανο. Όλα αυτά όμως είναι θεωρητικά. Ας βγει πρώτα ο νόμος και οι 100 Υ.Α. που θα απαιτούνται μετά και βλέπουμε.
 11. Οκ κοίτα εγώ είμαι 50-50. Η μόνη ένσταση σε αυτά που λες είναι ότι Δεν ισχύει αυτό που λες γιατί σου χαρίζει στο υπόγειο τον μειωτικό. Άρα σου έχει δώσει ένα δώρο 50% έκπτωσης σε σχέση με τον ΚΧ. Από την άλλη τείνω και προς τη δική σου άποψη διαβάζοντας το άρθρο 96 με την κατηγορία 4. Εκεί αν και μιλάει για την επιλογή κατηγορίας και μόνο και όχι για το ποσοστό υπέρβασης του προστίμου είμαι σίγουρος ότι οι εξαιρέσεις που βάζει για την επιλογή Κ4 ήθελε ο νομοθέτης να μπούνε και για το ποσοστό υπέρβασης δόμησης αλλά δεν το έγραψε σωστά στο άρθρο 100. Θεωρώ ότι είτε έτσι είτε αλλιώς είμαι καλλυμένος ακόμη και έλεγχος δόμησης να γίνει. Θα ήθελα πάντως καμιά γνώμη ακόμη.
 12. Επειδή το έχω ξεχάσει το θέμα, έχουμε μονοκατοικία όπου έγινε 3843/10 και 4014/11 διαφορετικές αυθαιρεσίες με τον κάθε νόμο. Σήμερα θέλει ο ιδιοκτήτης να κάνει μία νέα δήλωση 4495 όπου θα συμψηφίσει όλα τα προηγούμενα και θα προσθέσει και κάτι άλλα που ξέχασαν οι προηγούμενοι μηχανικοί στους άλλους νόμους. Δεν θέλει να κάνει μεταφορά της δήλωσης 4014 την οποία έκανε άλλος μηχανικός. Θέλει νέα με εμένα. Εγώ θα συμψηφίσω πρόστιμα και θα κάνω νέα δήλωση. Οι παλιές δηλώσεις όμως 3843 και 4014 τι γίνονται ? Μένουν στο αρχείο του πελάτη ? Δεν πρέπει κάπως να φανεί ότι έχουν έμμεσα ακυρωθεί ? Πρέπει ο ιδιοκτήτης να στείλει κάπου μειλ για να ακυρώσει τον 4014 ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.