Jump to content

nik

Core Members
 • Content Count

  4,750
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

nik last won the day on June 1

nik had the most liked content!

Community Reputation

923 Εξαιρετική

About nik

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ιάσονα δεν γίνεται ξαφνικά να υποχρεώσεις τόσο κόσμο να φτιάχνει ηλεκτρονικές ταυτότητες. Στην τελική το θεωρώ και αυταρχικό μέτρο και δύσκαμπτο λόγω της υποχρεωτικής συνεργασίας μεταξύ συνιδιοκτητών. Όποιος θέλει να κάνει συμβόλαιο να τακτοποιεί και να παίρνει βεβαίωση. Πιστεύω αρκεί αυτό. Η μεγάλη πλειοψηφία συμβολαίων είναι αποδοχές κληρονομιάς όπου τα σπίτια μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν έλεγχο. Αν μπει αυτό το μέτρο τότε θα αυξηθούν οι τακτοποίησεις. Η ταυτότητα για μένα είναι ακραίο μέτρο και κάνει μπαμ ότι είναι για να βγάζουν οι μηχανικοί λεφτά.
 2. Βασικά για να τα πούμε απλά και σταράτα και χωρίς να πλατιάζουμε με βούληση των κυβερνόντων κτλ...ΜΙΑ είναι η λύση για άμεση τακτοποίηση όλων. Ούτε έλεγχοι, ούτε επέκταση σχεδίων πόλεως, ούτε ταυτότητες, ούτε τίποτα. Βεβαίωση μεταβίβασης στις αποδοχές κληρονομιάς ! Αλλά εάν γίνει....θα γίνει πόλεμος. Οπότε πάμε παρακάτω.
 3. Πως δεν είναι ? Άρα λες να καταργηθεί η βεβαίωση μηχανικου στις μεταβιβάσεις γιατί και αυτό το σκέφτονται μάλλον.
 4. Σε ισόγειο κτίριο αποθηκών Ο.Σ. με μελέτη και άδεια του 1994, η στατική μελέτη αναφέρει πρόβλεψη ενός ορόφου. Η μελέτη πρέπει να είναι με κανονισμό 84 και όχι ΝΕΑΚ. Δεν λέει τι και πως θα είναι αυτός απλά λέει πρόβλεψη ενός ορόφου. Σήμερα λοιπόν μελετάμε αυτήν την προσθήκη ορόφου με άδεια και πάμε στα στατικά. Η περίφημη Υ.Α. για τις προσθήκες με παραπέμπει στην παράγραφο 2γ για απαλλαγή στατικού ελέγχου υπάρχοντος. Κάνοντας τις πράξεις για μεταλλική προσθήκη βλέπω ότι καλύπτομαι. Όμως παρακάτω γράφει Άρα αν η πρόβλεψη αφορούσε Ο.Σ. εν μπορώ να κάνω προσθήκη μεταλλικού ορόφου χωρίς έλεγχο υπάρχοντος και κάνω ΚΑΝΕΠΕ για το υφιστάμενο ?
 5. Νομίζω ότι η περίοδος όπου οι μηχανικοί έζησαν από τα αυθαίρετα οδεύει προς λήξη. Ήταν μία δεκαετία 2010-2020 όπου πραγματικά ζήσαμε από αυτά μέσα σε μία κρίση όπου δεν χτίζοταν τίποτα. Πλέον πάμε σε άλλα αντικείμενα πιο παραγωγικά, θεωρώ ότι ανοίγουν οι δουλειές. Επομένως για μένα ένας ανοιχτός νόμος τακτοποίησης με πιο απλοποιημένες διαδικασίες και ίσως λιγότερα δικαιολογητικά με καλύπτει. Για μένα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στον νόμο. - Κατάργηση τακτοποίησης αλλαγής χρήσης από Κ.Χ. σε άλλη Κ.Χ. . Όλα με οικοδομική άδεια ή ενημέρωση φακέλου αδείας η οποία δεν εφαρμόζεται. - Κατάργηση διαμερισμάτωσης, διαχωρισμού διαμερισμάτων κτλ. Αν η σύσταση την καλύπτει δεν θέλει καμία τακτοποίηση. Αν δεν την καλύπτει η σύσταση τότε οικοδομική άδεια ή ενημέρωση φακέλου. - Κατάργηση συντελεστών παλαιότητας. Όλα τα αυθαίρετα να έχουν ίδιο πρόστιμο ανεξαρτήτως παλαιότητας. Δεν καταλαβαίω γιατί το αυθαίρετο προ 83 έχει έκπτωση 80% , εαξαίρεση από στατική επάρκεια κτλ ενώ το μετά 83 το ξεσκίζει. - Κατάργηση των κατηγοριών αυθαιρέτων. Όλα να είναι κατηγορία 5 και μόνο κάτοψη και τεχνική έκθεση και στατική επάρκεια ή ηλεκτρολόγος όπου χρειάζεται. Από εκεί και πέρα θέλει λίγο ψάξιμο ποια θα είναι νομίμως υφιστάμενα για ΝΟΚ κτλ. - Να καταργηθούν και οι συντελεστές Υ.Δ., Υ.Κ., Υ.Υ., πλάγιων αποστάσεων κτλ. Τιμή ζώνης * εμβαδόν * ένα φιξ συντελεστή τύπου 0,05 όπως ήταν στον 3843. - Κατάργηση της χαζομάρας με την κύρια και μοναδική κατοικία και πόσα μ2 έχεις στο Ε9 και πόσα παιδιά κτλ. ειδικά για τα ειδικά κριτήρια έκπτωσης. Έχουν μπει άπειροι συντελεστές οι οποίοι επηρεάζουν το πρόστιμο μάλλον για νομικούς (συνταγματικούς) λόγους και οι οποίοι το μόνο που προκαλούν είναι έναν αθέμιτο ανταγωνισμό του ποιος θα βγάλει το χαμηλότερο πρόστιμο.
 6. Βρε παλικάρι είσαι καλά ? Αναφέρω ο ίδιος την εξαίρεση και ρωτάω αν με καλύπτει. Ο Πάυλος απλά το επιβεβαίωσε. Εννοείται ότι για να παραθέσω την εξαίρεση είχα διαβάσει αυτό που γράφεις δεν ήθελα να μου πεις τα βασικά.
 7. Από την παρακάτω εξαίρεση... ....ισόγεια μονοκατοικία χωρίς υπόγειο που μετατρέπεται σε καφετέρια απαιτεί ΜΣΕ ? Ρυθμίζω μόνο την αλλαγή χρήσης με αναλυτικό. Η μονοκατοικία είναι νομίμως υφιστάμενη ως κατοικία προ 55. Εγώ θεωρώ πως προφανώς και δεν απαιτείται αφού δεν έχω μεταβολή φορτίων. Αλλάζουν τα φορτία επί εδάφους μόνο από 200 σε 500 κιλά αφού δεν έχω υπόγειο.
 8. Έχω κτίσμα προ 55 με παραβάσεις αναλυτικού προυπολογισμού τύπου στέγαστρα, δημιουργία θέσεων στάθμευσης κτλ. Δεδομένου ότι κάποια από αυτά είναι εντός προκηπίου ΔΕΝ πάω Κ4 ? Μιλάμε για λοιπή παράβαση όπου το σύστημα δεν μπορεί να δει αν είναι εντός προκηπίου.
 9. Νομίζω ότι έχει παύσει ο περιορισμός του ιδεατού στερεού για τις πέργκολες σε όροφο όταν είναι σε εσοχή ορόφου. Σωστά ? Αυτό που βλέπω είναι στο άρθρο 15 του ΝΟΚ
 10. Έχω κτίριο με επικρατούσα κατοικίες και ρυθμίζω αυθαιρεσίες στο ισόγειο κατάστημα. Μπορώ να βάλω κατηγορία 1 σωστά ? Επιλέγω επικρατούσα χρήση υπηρεσίες και Φ.Κ. χρήση υπηρεσίες ?
 11. Εντάξει υπερβάλλεις λίγο. Στο 1200 είναι και οι φόροι. Βάλε και 500-800 τιμή γης εγώ σου το παω 2000 κόστος με γη με φόρους με τα πάντα. Αυτές τις τιμές μου τις λένε ενεργοί εργολάβοι. Δεν είναι μόνο το κέρδος που στο βάζω ότι είναι 400 ευρώ/μ2 το πολύ, με ρίσκο και πολλή δουλειά 2-3 ετών. Το θέμα είναι, μπορείς να τα πουλήσεις και πότε ? Για πούλα σήμερα 500-1000μ2 οικοδομή. Και μέχρι να πουλήσεις αν είναι να έχεις ξοδέψει το 60-70% της επένδυσης άστα βράστα.
 12. Πιστεύω με λίγα λόγια: - κόστος κατασκευής νεόδμητων πάει περίπου 1200/μ2 με φόρους κατασκευαστικό χωρίς να βάζω κόσοτος για το οικόπεδο - αντιπαροχή είναι γύρω στο 30% - Τιμές πώλησης παίζουν μεταξύ 2000-3000 ανάλογα την περιοχή και μέσο όρο για μία μέση περιοχή γύρω στα 2400/μ2 - Θα καταργηθεί όπου να ναι ο ΦΠΑ. - Εκεί που υπάρχει μεγάλη φούσκα είναι στα ενοίκια όχι στις πωλήσεις. - Ένα κτίριο προ ΚΕΝΑΚ δεν έχει πια και τόσο μεγάλες διαφορές με ένα μετά ΚΕΝΑΚ. Μιλάμε για 1εκ παραπάνω στο μονωτικό π.χ. στην Αθήνα. - Τέλος αν δεν ανέβουν οι μισθοί των ανθρώπων και αρχίσουν για τα καλά τα δάνεια δεν μπορεί ο κόσμος να αγοράσει σπίτια. Πρώτα από όλα πρέπει να ανέβουν οι μισθοί και να πάμε σε μέσο μισθό 1500/μήνα αλλιώς ο κόσμος δεν θα αφήσει το νοίκι του.
 13. Ρε παιδιά είχαν πιάσει πάτο. Τα 1500/μ2 δεν λένε και πολλά, δεν είναι φούσκα δηλαδή. Ούτε τα 2500/μ2 για νεόδμητα σε βόρεια και νότια προάστια.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.