Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Αγροτική γη


DPSP

Recommended Posts

Ως Γεωργική (Αγροτική) Γη ορίζεται «το ανώτερο στρώμα του φλοιού της Γης το οποίον προήλθε από αποσάθρωση συνεπεία ατμοσφαιρικών και βιολογικών επιδράσεων, έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, υφίσταται την επίδραση του κλίματος και των μηχανικών μέσων καλλιέργειας και χρησιμεύει σαν πηγή θρεπτικών συστατικών και σαν στήριγμα των καλλιεργούμενων φυτών και των ζώων».

 

ΦΕΚ 1528/B/7-9-2010

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση, αν και ο συγκεκριμένος ορισμός δεν έχει πολεοδομικό περιεχομένο. Να (επανα)διατυπώσω το ερώτημα πιο σωστά μου ως εξής:

 

Προβλέπεται από τον νόμο η ύπαρξη αγροτικής γης (όρισμος;) εντός οικισμού;

 

Ρωτάω γιατί έχει δημιουργηθεί ένα (φορολογικό) πρόβλημα με μια περιοχή (παραδοσιακό οικισμό) που η αγροτική δραστηριότητα αναπτύσσεται εντός οικισμού και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, από τον 14ο αιώνα, με αποτέλεσμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν έχουν άλλη δυνατότητα χρήσης πλην της αγροτικής [υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ' 33/17-01-1992)] να φορολογούνται ως (αστικά) οικόπεδα και μάλιστα βάναυσα.

 

Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία (φόρος ακίνητης περιουσίας) από τον φόρο απαλάσσονται τα "γήπεδα εκτός σχεδίου ή οικισμού" (ότι μπαίνει στον πίνακα 2 του Ε9 δηλαδή).

 

Παρατήρηση: Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, DOOM

Link to comment
Share on other sites

Πολλα ορια οικισμων περιλαμβανουν και καλλιεργησιμες ή καλλιεργουμενες εκτασεις, ειδικα για οριοθετηθησεις μετα το 85. Ο νομικος ορισμος δε διαχωρίζει εντος ή εκτος ορων οικισμου περιοχες. Επομενως, αν δεν υπαρχουν ειδικες τοπικες απαγορευσεις, δε βλεπω γιατι καποιος δε μπορει να συνεχισει να βαζει πχ πατατες στο οικοπεδο του, οπως κι οταν ηταν αγροτεμαχιο.

Νομικα ομως, οπως και πολεοδομικα, τα εντος οικισμου ειναι οικοπεδα και τα εκτος αγροτεμαχια. Και φορολογουνται αναλογα

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω ή τουλάχιστον φαντάζομαι ότι και στο Κολωνάκι μπορείς να φυτέψεις πατάτες αν διαθέτεις το σχετικό οικόπεδο. Πλην όμως, όπως προκύπτει από έγγραφα του πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Υπουργικές Αποφάσεις, ιστορικά στοιχεία κ.α., η περιοχή παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά σε όλη την επικράτεια και ουσιαστικά, αποτελεί στο σύνολο της, αγροτική περιοχή. Μάλιστα, στην περιοχή εδρεύουν αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώ αποτελεί κύριο τόπο παραγωγής του "Μανταρινιού Χίου" που σύντομα θα γίνει Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

 

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι το όριο αρτιότητας και κατάτμησης στην περιοχή είναι 8 στρέμματα - επαχθέστερο αυτού των εκτός σχεδίου περιοχών (4 στρέμματα) - ενώ η μέγιστη δόμηση είναι 400 τ.μ. για όλες τις κύριες χρήσεις. Αποτέλεσμα, να υπάρχουν μεγάλες 20-35 στρέμματα, που δεν πληρούν τις προυποθέσεις κατάτμησης και ουσιαστικά μπορούν μόνο να καλλιεργηθούν - αυτό γινόταν εξάλλου από τον 14ο αιώνα και αυτό ήταν το σκεπτικό του νομοθέτη - αλλά φορολογούνται κανονικά ως οικόπεδα με αποτέλεσμα να προκύπτει φορολογία άνω των 10.000 ευρώ ετησίως.

 

Το θέμα είναι ότι η φορολογική νομοθεσία απαλλάσσει την εκτός σχεδίου ή οικισμού γη - υποθέτω με το σκεπτικό ότι την αντιλαμβάνεται ως αγροτική (αφού στον πίνακα 2 του Ε9 δηλώνεται ως "Αγροτεμάχια") - χωρίς όμως να κάνει καμία ειδική πρόβλεψη για την αγροτική γη εντός σχεδίου, με αποτέλεσμα ο παραπάνω οικισμός να μένει εκτός απαλλαγών και τίθεται στην ίδια μοίρα με υψηλής αξίας ακίνητη περιουσία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες και την περιοχή.

 

 

(τα ποσά που αναφέρονται αντιστοιχούν στο Ε.Τ.ΑΚ.... τώρα περάσαμε στην στρατόσφαιρα του Φ.Α.Π.)

Link to comment
Share on other sites

Στο λινκ θα βρείτε έγγραφο που αναλύει την πολεοδομική θεώρηση της περιοχής:

 

http://www.mediafire.com/?4grbbttf3j0j8ae

 

Συμφώνω με τον προλαλήσαντα ότι είναι φορολογικό το θέμα, πλην όμως έχει πολεοδομικές προεκτάσεις για αυτό και μπήκα στην διαδικασία να ανοίξω το θέμα.

 

Από φορολογικά γνωρίζω πολύ καλά, στα πολεοδομικά - αγροτικά είμαι σκράπας και τέλος πάντων, ψάχνω να δω αν υπάρχει κάποιο πάτημα για να το αντιπαραβάλλω με τα αιτιολιογικά στοιχεία που οδήγησαν στην απαλλαγή των εκτός σχεδίου ή οικισμού εκτάσεων, μπας και πείσω το Υπουργείο Οικονομικών που κωφεύει στις διαμαρτυρίες μας.

 

Περιττό να αναφέρω ότι στα περισσότερα (συν)αρμόδια υπουργεία μας αντιμετωπίζουν σαν επαίτες και θεωρούν το θέμα "ιδιωτικό" με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μα αγαπητέ DPSP, αν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, που υποθέτω αφορά πολλούς συμπολίτες σας, δεν θα έπρεπε η έρευνα να γίνει μέσω κάποιων συναδέλφων μας από την περιοχή σας οι οποίοι ίσως αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι το πρόβλημα?

Στο διαδίκτυο μπορεί να βρείτε πληροφορίες που μπορεί και να καταστρέψουν μια υπερασπιστική γραμμή που νομίζετε πως θα φέρει αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Ενα νομικο παρυθυρο-τεχνασμα ειναι να εχει οριοθετηθει με αποφαση Νομαρχη χωρις ΦΕΚ. Ετσι ισως μπορει να προσβληθει η οριοθετηση

 

ακυρα τα παραπανω, υπαρχει φεκ καθορισμου και ειναι το 33/Δ/91 και οχι το 33Δ/92 που λεει το υπουργειο στο λινκ που δωσατε (ουτε μια σωστη απαντηση δεν ειναι ικανοι να δωσουν...μιιιπ τα υπουργεια τους ! )

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.