Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση συμμόρφωσης ΕΚ για μηχανηματα


sakatis

Recommended Posts

Επανερχομαι στο θεμα για να σας ενημερωσω για τις εξελιξεις στο θεμα με τα μηχανηματα.

 

Αποφασισαμε με τον κατασκευαστη να ακολουθησουμε ολη τη διαδικασια ωστε να σημανθουν τα μηχανηματα με CE.

 

Συγγραφη τεχνικου φακελου για καθε μηχανημα, με σχεδια, περιγραφες, οδηγιες χρησης-εγκαταστασης και οτιδηποτε αλλο χρειαζεται.

Δηλωση συμμορφωσης CE.

Ταμπελακι με την σημανση CE.

 

Μετα απο εκτενη μελετη της νομοθεσιας και συγκεκριμενα των οδηγιων που απαιτουνται για τα συγκεκριμενα μηχανηματα, ηθελα να ρωτησω καποα πραγματα.

 

- οσον αφορα τον τεχνικο φακελο, η νομοθεσια λεει οτι πρεπει να φυλλασεται σε αρχειο απο τον κατασκευαστη για 10 χρονια. Θα πρεπει να διδεται αντιγραφο και στον πελατη που θα αγορασει το μηχανημα ή αρκει μονο οτι θα εχει σημανση CE?

 

- στο ταμπελακι περα απο την σημανση CE εχω αναγραψει και την επωνυμια του κατασκευαστη και στο κατω μερος το ετος κατασκευης του μηχανηματος. Ειμαι υποχρεωμενος να γραω και αλλα στοιχεια? Ειδα σε μερικα μηχανηματα αντιστοιχοι κατασκευαστες απλα κολλουν ενα ταμπελακι με το σημα CE σκετο.

 

- που μπορω να βρω τα προτυπα του ΕΛΟΤ που εναρμονιζονται με τις συγκεκριμενες οδηγιες που αναφερω σε παραπανω ποστ μου? ρωταω διοτι στην δηλωση συμμορφωσης αρκετοι κατασκευαστες αναγραφουν και τα προτυπα του ΕΛΟΤ για καθε ευρωπαϊκη οδηγια στην οποια εναρμονιζεται το εκαστοτε μηχανημα.

Link to comment
Share on other sites

1)Όχι. ο πελάτης το μόνο που πρέπει να πάρει είναι οδηγίες χρήσης. Όχι όλο το φάκελο.

2)Μια χαρά σωστός είσαι

3)Στον ΕΛΟΤ. Μπες στο site του ΕΛΟΤ και μπορείς να κάνεις αναζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

thanks για την αμεσοτητα, οποτε απλα θα απομονωσω απο τον τεχνικο φακελο το κομματι των οδηγιων χρησης/εγκαταστασης/συντηρησης, θα κανω αντιγραφο και θα το δινουμε στον πελατη μαζι με το μηχανημα.

 

γνωριζει καποιος αμοιβη για ολη αυτη τη διαδικασια?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σας. Συνεχίζοντας λίγο το θέμα θέλω να ρωτήσω το εξής. Όταν βάζουμε σήμανση CE πρέπει να αναγράφουμε και ποιό πρότυπο ακολουθούμε EN...... πού μπορεί να βρει κανείς αυτά τα πρότυπα; σε μία πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο τα είδα να πωλούντε σε τιμές πραγματικά απαγορευτικές δεδομένου οτι το κάθε πρότυπο καλύπτει κάποιο πολύ μικρό φάσμα. Πχ υπάρχει πρότυπο που προδιαγράφει τα ελάχιστα διάκενα μεταξύ κινούμενων μερών, άλλο που προδιαγράφει την σήμανση ασφαλείας άλλο για τουσ προφυλακτήρες, άλλο.......χάος!!!!! άν κάποιος πρέπει να τα αγοράσει όλα αυτά νομίζω οτι η δαπάνη είναι πολύ μεγάλη. Μπορούν κάπου να βρεθούν;

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

τα πρότυπα μπορείς να τα προμυθευτείς απο ΕΛΟΤ αν και οι τιμες ειναι απαγορευτικές. μπορείς επίσης να συγκρίνεις τιμές και απο BSI (british standards institution). Η αγορά των προτύπων είναι αναπόφευκτη (δεν υπάρχουν πουθενα στον ιντερνετ). Οσον αφορά ποιο ΕΝ πρέπει να χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να ανατρέχεις στα εναρμονισμένα πρότυπα της οδηγίας 2006/42/ΕΚ (http://ec.europa.eu/enterprise/policies/european-standards/documents/harmonised-standards-legislation/list-references/machinery/index_en.htm) και με key search να βρίσκεις αυτά που σε αφορούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Κατ΄αρχην καλημερα και καλως σας βρηκα. Δεν ξερω αν ποσταρω στο καταλληλο thread και για αυτο ζητω προκαταβολικα συγγνωμη. Αντιμετωπιζω το εξης θεμα: Μετα απο 2,5 χρονια ανεργιας προσληφθηκα πριν 10 μερες σε μια επιχειρηση που κατασκευαζει σομπες. Μου ζητηθηκε να κανω εναν τεχνικο φακελο για ενα κλειστικο μηχανημα μπουριων (lock seamer machine) το οποιο εχει κατασκευαστει απο μαστορα-μηχανουργο, χωρις κανενα παραπανω στοχειο. Να ενημερωσω οτι δεν εχω ποτε ξανα τεχνικο φακελο. Εχει καποιος συναδελφος εμπειρια σε αντιστοιχο μηχανημα? Μπορει καποιος να δωσει πληροφοριες πως να κινηθω?

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.