Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαιτούμενο πάχος τσιμεντοκονίας πάνω από μονωτικά


 
tkot

Recommended Posts

Γειά σε όλους

 

Ελπίζω να θέτω το ερώτημα στην σωστή θεματική κατηγορία.

 

Προτίθεμαι να εγκαταστήσω ενδοδαπέδια ηλεκτρική θέρμανση σε ένα εξοχικό, και ως εκ τούτου, θα πρέπει στο υπάρχον σταθερό στρώμα από γκρό μπετόν, να τοποθετήσω μονωτικά (εξηλασμένη πολυστερίνη) με υποτίθεται καλή αντίσταση στη συμπίεση, και πάνω από αυτά να βάλω τα καλώδια, γαλβανισμένο οπλισμό, και να ρίξω τσιμεντοκονία (τσιμέντο/άμμος θαλάσσης = 1:4 + ρητίνες).

 

Το ερώτημα που έχω είναι ποιό είναι το ελάχιστο πάχος που μπορεί να έχει αυτό το στρώμα της τσιμεντοκονίας, ώστε να μην έχω τυχόν μελλοντικά προβλήματα με τα πλακάκια που θα τοποθετήσω από πάνω. Θα επιθυμούσα κάτι σαν 3-4 εκατοστά (αν είναι δυνατόν) ώστε να μην έχω μεγάλη θερμοσυσσώρευση. Είναι αρκετό;

 

Έχω λάβει μέχρι τώρα αντικρουόμενες συμβουλές. Οι περισσότεροι μου λένε ότι αυτό το πάχος δεν θα έχει πρόβλημα, αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας.

Link to comment
Share on other sites

Σε ανάλογη περίπτωση στην οποία ήμουν επιβλέπων,κάναμε 5 cm τσιμεντοκονία (σε συννενόηση φυσικά με τον μηχανολόγο μηχανικό) και όλα πήγαν καλά..μέχρι και σήμερα που μιλάμε (2 χρόνια μετά) δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Απλά να τονίσω ότι στην περίπτωσή μου το τελικό δάπεδο ήταν δρύς (έπεσε ισοπεδωτικό πάνω στην τσιμεντοκονία) αν και διαφωνούσαμε επ'αυτού καθώτι το ξύλο δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι πως πρίν την τοποθέτηση του τελικού σου δαπέδου θα πρέπει να 'κάψεις' την ενδοδαπέδια και με όργανο να μετρήσεις την παραμένουσα υγρασία στην κονία, καθώς και την μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να λειτουργήσει η ενδοδαπέδια για να μην σου 'τινάξει' τα πλακάκια..

 

Όντως ποιός σου είπε για άμμο θαλάσσης και για ποιό λόγο??

Link to comment
Share on other sites

Αμμο θαλάσσης ποιός σου είπε?

 

Χμμ, μα η τσιμεντοκονία δεν απαιτεί άμμο θαλάσσης; Μα και οι προμηθευτές των καλωδίων το ίδιο μου λένε. Συγχωρήστε την άγνοιά μου για θέματα πολιτικού μηχανικού (είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός!) αλλά γι' αυτόν τον λόγο κάνω την ερώτηση σε αυτό το φόρουμ.

Αναρωτιέμαι αν αντιπροτείνετε άμμο ποταμίσια αντί για θαλάσσης. Άκουσα κάπου ότι η άμμος θαλάσσης είναι προτιμότερη από την ποταμίσια, αν και δεν έχω καταλάβει γιατί. (Είναι άραγε λιγότερο στρογγυλεμένη;) Αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο, θα ήμουν ευγνώμων να το ακούσω.

 

Επίσης, κάτι που μου διέφυγε στο αρχικό κείμενο, είναι και το θέμα του οπλισμού: Κάποιοι εγκαταστάτες προτείνουν την προσθήκη πλέγματος (γαλβανιζέ φαντάζομαι) ώστε και να ενδυναμωθεί η τσιμεντοκονία, αλλά και προσφέρει την δυνατότητα να δεθούν τα καλώδια της θέρμανσης. Όμως το φτωχό μου μυαλό μου λέει ότι σε περίπτωση διαστολών-συστολών, το πλέγμα θα συμπεριφέρεται διαφορετικά από το τσιμέντο και ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα ρωγμών. Μήπως είναι λοιπόν καλύτερα να βάλω υαλόπλεγμα;

Link to comment
Share on other sites

 

Απ' ό,τι καταλαβαίνω μου προτείνεις να χρησιμοποιήσω τσιμεντοκονία η οποία θα έχει και μονωτικές ιδιότητες. Φαντάζομαι όμως ότι αυτό δεν θα είναι καλό για την μετάδοση της θερμότητας από τα ηλεκτρικά καλώδια προς την επιφάνεια. Μήπως μου διαφεύγει κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Σε ανάλογη περίπτωση στην οποία ήμουν επιβλέπων,κάναμε 5 cm τσιμεντοκονία (σε συννενόηση φυσικά με τον μηχανολόγο μηχανικό) και όλα πήγαν καλά..

 

Ναι αυτό μου λένε όλοι ως προτεινόμενο πάχος. Το θέμα μου είναι μόνο αν αυτά τα 5εκ. μπορώ να τα κάνω 4εκ. Για λιγότερο δεν τολμάω να ρωτήσω, θα με βαρέσετε! Φυσικά θα βάλω ρητίνες και ίσως και ίνες πολυπροπυλενίου για να είμαι πιο ασφαλής. Και φυσικά ειδική κόλα πλακιδίων με την απαραίτητη ελαστικότητα.

 

Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι πως πρίν την τοποθέτηση του τελικού σου δαπέδου θα πρέπει να 'κάψεις' την ενδοδαπέδια και με όργανο να μετρήσεις την παραμένουσα υγρασία στην κονία, καθώς και την μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να λειτουργήσει η ενδοδαπέδια για να μην σου 'τινάξει' τα πλακάκια..

 

Θα έχω θερμοστάτη με τον οποίο θα απαγορεύω το πάτωμα να αναπτύξει μεγάλη θερμοκρασία. Επίσης προβλέπω να εγκαταστήσω τα πλακάκια του χρόνου, οπότε πιστεύω ότι το τσιμέντο θα έχει ωριμάσει αρκετά... Επίσης δεν θα ανάψω το σύστημα πριν περάσουν κανα δυό μήνες. Ελπίζω αυτά να αρκούν, έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.