Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σπάσιμο κοχλία σε εφελκυσμό


Nikos88

Recommended Posts

Αν ενας κοχλιας (με normal κορμο) υποβληθει σε εφελκυσμο και σπασει με μια δυναμη Α σε μια διατομη κοντα στο κεφαλι σημαινει οτι η ταση στην διατομη αυτη εφτασε την μεγιστη τιμη, ενω στο σπειρωμα ειναι χαμηλωτερη απο την μεγιστη τιμη (διοτι αν δεν ηταν, θα εσπαγε στο σπειρωμα).

Συμφωνώ.

 

Ναι, αλλα πως εξηγειται η ταση (με την δυναμη Α) να ειναι μεγαλυτερη στον κορμο (που εχει μεγαλυτερη διατομη) και μικροτερη στο σπειρωμα (που εχει μικροτερη διατομη) ? Εξηγειται με το οτι στον κορμο, κοντα στο κεφαλι, υπαρχει μεγαλη συγκεντωση τασεων οποτε η ισοδυναμη ταση που προκυπτει εφτασε την μεγιστη τιμη και ετσι ο κοχλιας εσπασε !

Επίσης συμφωνώ.

 

 

Αν φανταστουμε οτι ο κοχλιας δεν ειχε την συγκεντωση τασεων στο κεφαλι τοτε δεν θα εσπαγε με την δυναμη Α, οποτε θα μπορουσαμε να σηκωσουμε την δυναμη Α μεχρι την Χ (ονομαστικη δυναμη) κατω απο την οποια η ταση στο σπειρωμα θα εφτανε την μεγιστη τιμη και θα ειχαμε σπασιμο στο σπειρωμα.

Και πάλι συμφωνώ.

 

Αρα Α < Χ !!!

Εδώ όμως διαφωνώ.

 

Αν κατάλαβα καλά την απάντησή σου, λες ότι στην βάση της κεφαλής μπορεί να υπάρχει τέτοια συγκέντρωση τάσεων που είναι δυνατόν, να ξεπεράσει τον λόγο διατομών [καθαρός κορμός]/[σπείρωμα], και τελικά να αναπτυχθεί η μέγιστη τάση στην βάση της κεφαλής και όχι στο σπείρωμα.

Αν σε κατάλαβα λάθος πες μου.

Υπενθυμίζω ότι ρώτησα...

Γιατί λες ότι η δύναμη αυτή Α, είναι οπωσδήποτε μικρότερη από την ονομαστική δύναμη Χ;

Και το ρώτησα αυτό, διότι μπορεί επίσης η συγκέντρωση τάσεων (ανάλογα με την γεωμετρικά χαρακτηριστικά και κυρίως την μέθοδο κατασκευής του κοχλία) να είναι τέτοια, που τελικά η μέγιστη τάση να ΜΗΝ αναπτυχθεί στην βάση της κεφαλής αλλά στο σπείρωμα.

 

Ετσι λοιπόν, έχοντας αυτούς τους κοχλίες στο μυαλό μου, ρώτησα στο #25: εάν ένας κοχλίας σπάσει στην βάση της κεφαλής, αλλά με φορτίο μεγαλύτερο από το ονομαστικό του, τι θα λέγαμε για την ποιότητα του κοχλία αυτού;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

‘’Εδώ όμως διαφωνώ.’’

 

 

Πως ειναι δυνατον να συμφωνεις σε ολα τα προηγουμενα και να διαφωνεις στο σημειο αυτο που δεν ειναι παρα το γραψιμο του προηγουμενου σημειου με διαφορετικο τροπο?

 

‘’Αν κατάλαβα καλά την απάντησή σου, λες ότι στην βάση της κεφαλής μπορεί να υπάρχει τέτοια συγκέντρωση τάσεων που είναι δυνατόν, να ξεπεράσει τον λόγο διατομών [καθαρός κορμός]/[σπείρωμα], και τελικά να αναπτυχθεί η μέγιστη τάση στην βάση της κεφαλής και όχι στο σπείρωμα.

Αν σε κατάλαβα λάθος πες μου.’’

 

Ακριβως. Με την διαφορα οτι δεν ειναι κατι που λεω εγω (με την εννοια του ισχυρισμου / υποθεσης, για να στησω μια θεωρια) αλλα κατι που προκυπτει απο τα πραγματα (το γεγονος οτι ο κοχλιας σπαει στο κεφαλι) !

 

‘’Και το ρώτησα αυτό, διότι μπορεί επίσης η συγκέντρωση τάσεων (ανάλογα με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και κυρίως την μέθοδο κατασκευής του κοχλία) να είναι τέτοια, που τελικά η μέγιστη τάση να ΜΗΝ αναπτυχθεί στην βάση της κεφαλής αλλά στο σπείρωμα.’’

 

Η συγκεντωση τασεων ειναι μεγαλυτερη στο κεφαλι και οχι στο σπειρωμα διοτι εκει αφ’ ενος μεν εχουμε την μεγαλυτερη αλλαγη σχηματος (γεωμετρικη συγκεντωση τασεων) και αφ’ ετερου εχουμε συγκεντωση τασεων απο την διαδικασια διαμορφωσης του κεφαλιου (αν δεν ανακουφιστουν με καποια θερμικη κατεργασια).

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωση στο #42

 

Εξ’ αλλου αν η συγκεντωση τασεων ηταν τετοια ωστε η ταση στο σπειρωμα να φτασει πρωτη την μεγιστη ταση τοτε ο κοχλιας θα εσπαγε στο σπειρωμα. Ο κοχλιας ομως ειπαμε οτι εσπασε στο κεφαλι !!!

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως. Με την διαφορα οτι δεν ειναι κατι που λεω εγω (με την εννοια του ισχυρισμου / υποθεσης, για να στησω μια θεωρια) αλλα κατι που προκυπτει απο τα πραγματα (το γεγονος οτι ο κοχλιας σπαει στο κεφαλι) !

 

Ο κοχλίας δεν σπάει πάντα στο κεφάλι, αλλά μερικές φορές.

Ποιές φορές σπάει; Αυτές που συγκέντρωση τάσεων είναι μεγαλύτερη από το λόγο των διατομών. Και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

 

Η συγκεντωση τασεων ειναι μεγαλυτερη στο κεφαλι και οχι στο σπειρωμα διοτι εκει αφ’ ενος μεν εχουμε την μεγαλυτερη αλλαγη σχηματος (γεωμετρικη συγκεντωση τασεων) και αφ’ ετερου εχουμε συγκεντωση τασεων απο την διαδικασια διαμορφωσης του κεφαλιου (αν δεν ανακουφιστουν με καποια θερμικη κατεργασια). .

 

Αυτό λέω και γω. Οτι είναι δυνατόν η μέθοδος κατασκευής και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του κοχλία να είναι τέτοια που τελικά η συγκέντρωση τάσεων στη βάση της κεφαλής να είνα τελικά μικρότερη από τον λόγο των διατομών.

 

ΥΓ. Για να βάλεις μία φράση μέσα σε παράθεση, ρίξε μια ματιά εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.