Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόσα είδη τρακερ υπάρχουν??


sakis@

Recommended Posts

Καλησπέρα.Εχω μια απορια σχετικα με τα πόσα είδη υπάρχουν στους ηλιοστατες.Απο οτι εχω καταλαβει υπάρχουν τα

α)PASSIVE TRACKING = υδραυλικο συστημα ηλιοστατων (ουσιαστικα ασχολειται με θερμουδραυλικό συστημα)

 

β)ACTIVE TRACKING = ηλεκτρικο συστημα το οποίο χωρίζεται σε

β1)παρακολουθηση με αστρονομικη πορεια του ήλιου

β2)με σενσορα

 

Συμφωνα με το βιβλιο "planning and installing photovoltaic systems a guide for installers architects and engineers" σελιδα 17 αναφερει το εξης:

 

• Έλεγχος με αισθητήρα: Η χρήση ενός συστήματος ηλιοστατών με αισθητήρα φωτός κατευθύνει τα πλαίσια προς το πιο φωτεινό σημείο του ουρανού.Για παράδειγμα κάτω απο έναν απόλυτα συννεφιασμένο ουρανό τα πλαίσια θα παραμείνουν σε μια οριζόντια θέση. Το σύστημα στην εικόνα 1.47

 

http://www.imageshark.in/show.php/2163_9781844074426.pdfAdobeReader.bmp.html

 

ενεργοποιείται μέσω δύο μικρών ηλιακών πλαισίων που τοποθετούνται σε αντίθετη θέση το ένα απο το άλλο πάνω στα Φ/Β πλαίσια. Όταν η συστοιχία κοιτάζει κάθετα τον ήλιο, τα δύο ηλιακά πλαίσια λαμβάνουν την ίδια ένταση ηλιακής ακτινοβολίας.Όταν λοιπόν αυτά τα πλαίσια λαμβάνουν την ίδια ένταση οι τάσεις τους ακυρώνουν η μία την άλλη.Αν το ένα πλαίσιο δέχεται μεγαλύτερη ακτινοβολία,μία ρυθμιστική τάση αυξάνεται αναλόγως.Αυτό οδηγεί το ρεύμα να ρέει προς μια κατεύθυνση μέσω ενος κινητήρα συνεχούς ρεύματος (DC) για όσο διάστημα χρειάζεται η τάση να ισορροπίσει. Έτσι τα δύο ηλιακά πλαίσια προμηθεύουν ταυτόχρονα το κινητήρα Σ.Ρ.

 

όπως μου το εξήγησε ένας συναδερφος το συγκεκριμενο έγινε κατανοητό απλα αυτο το είδος είναι διαφορετικο απο εκεινο που χρησιμοποιεί το παρακάτω αισθητήρα?

 

http://www.imageshark.in/show.php/2160_040514DEGERconectertif120d4b3395.jpg.html

 

Γιατι σε αυτο που ανεφερα η λειτουργια γίνεται μέσω των μικρων πλαισίων ενω αυτο με την εικόνα είναι με αισθητηρα.Με λίγα λόγια τη δουλεια την κάνουν τα πλαίσια τα μικρα η ο αισθητήρας?Μπορει να λέω μπουρδες τωρα η να φαινεται χαζη ερωτηση απλα εχω σκαλώσει λιγο.Αν έχω κάνει κάπου λάθος γενικα στο οτι έχω αναφέρει ας με διορθώσει παρακαλω.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

sakis, καλησπέρα.

 

Τη φωτογραφία με τα πλαίσια δε μπόρεσα να την ανοίξω. Ο αισθητήρας χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του φωτεινότερου σημείου στον ουρανό, ώστε με μικρές κινήσεις κάποιων μοιρών να «κοιτούν» τα πλαίσια το σημείο με τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία.

 

Γενικά για τους trackers/ηλιοστάτες:

Οι ηλιοστάτες είναι μεταλλικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται συνήθως τοποθετημένες σε άξονες ώστε να επιτρέπουν τις συστοιχίες των φ/β πλαισίων να ακολουθήσουν την τροχιά του ήλιου.

Αυτό εξασφαλίζει στα φ/β πλαίσια τη μέγιστη έκθεση στο ηλιακό φως.

 

Θεωρητικά, ένας ηλιοστάτης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του φ/β συστήματος κατά +30% το καλοκαίρι και +15% το χειμώνα σε θέματα έναντι των σταθερών συστημάτων.

Οι ηλιοστάτες είναι συνήθως ταξινομημένοι ως είτε ενεργητικοί είτε παθητικοί.

 

Σε ένα παθητικό σύστημα ο ιχνηλάτης ακολουθεί τον ήλιο από την ανατολή στη δύση χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε τύπου ηλεκτρικής μηχανής που να τροφοδοτεί την κίνηση. Αντ' αυτού το σύστημα περιστρέφεται γύρω από έναν συνδυασμό θερμότητας και βαρύτητας.

Επειδή καμία εξωτερική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν απαιτείται, τέτοια συστήματα είναι ιδανικά για αυτόνομα συστήματα ή για τη χρήση συστημάτων αντλίας νερού, όπου η αναμενόμενη μέγιστη ζήτηση ισχύος είναι το καλοκαίρι.

 

Οι παθητικοί ηλιοστάτες είναι επίσης ταξινομημένοι και ως προς τον αριθμό των αξόνων που ακολουθούν τον ήλιο.

Τα μονού άξονα συστήματα περιστρέφονται μόνο αριστερά-δεξιά αντί σε τόξο.

Τα διπλού άξονα θα παρακολουθούν τον ήλιο και δεξιά-αριστερά αλλά και πάνω-κάτω. Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση του ηλιακού τόξου ακριβέστερα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Οι παθητικοί έχουν μερικούς περιορισμούς:

Κατ' αρχάς, είναι κάπως ευαίσθητοι στους υψηλούς ανέμους που μπορούν να βγάλουν τον ιχνηλάτη από τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί επίσης, σε περιπτώσεις χαμηλών θερμοκρασιών, να παρατηρείται κάποια κινητική αδράνεια επειδή οδηγούνται μηχανικά παρά ηλεκτρονικά.

 

Οι ενεργητικοί ηλιοστάτες τροφοδοτούνται από τις μικρές ηλεκτρικές μηχανές και απαιτούν κάποιο τύπο ενότητας ελέγχου για να τους κατευθύνουν.

Είναι παρόμοιοι στην προσέγγιση με τις δορυφορικές κεραίες της τηλεόρασης. Τα ενεργητικά συστήματα απαιτούν και κάποια ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να προέλθει από μια εξωτερική πηγή ή από τα φ/β πλαίσια ανάλογα με το μοντέλο.

 

Το μεγάλο ερώτημα με τους ηλιοστάτες είναι εάν το αρχικό κόστος τους καθώς και το κόστος συντήρησης τους δικαιολογείται ή όχι από την πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.

Τα κινούμενα συστήματα απαιτούν συντήρηση και προσθέτουν σημαντική πολυπλοκότητα στο σύστημα απλά επειδή έχουν τα κινούμενα μέρη.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι πιθανώς οι trackers δεν είναι απαραίτητη ή συμφέρουσα λύση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες μικρών φ/β συστημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις μερικά πλαίσια πάρα πάνω, απλά θα παράξουν τέτοια τελική ισχύ που ισοδυναμεί με αυτή του tracker με μικρότερο κόστος και λιγότερο πονοκέφαλο.

Link to comment
Share on other sites

Μια γρήγορη ερώτηση που με προβληματίζει.

Έχουμε ένα πάνελ το οποίο είναι κλεισμένο στην αποθήκη. Η πραγματική του γύρανσή θα ξεκινήσει από την ημερομηνία παραγωγής του ή όταν εμείς θέλήσουμε να το εγκαταστήσουμε?

Διότι εάν η γύρανσή του ξεκινά με την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία τότε υπάρχει ένα θέμα με την χρήση TRACKERS. Αναρωτιέμαι δηλαδή αν η <<περισσότερη>> έκθεσή τους σε μεγάλες τιμές ηλιακής ακτινοβολίας συντομεύουν την διάρκεια ζωής των κυψελών που δίνει ο κατασκευαστής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.