Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορά στην αρχική ιδιοκτησία του μελετητή


Recommended Posts

Δεν μπορώ να πιστέψω τέτοια βλακεία…

 

Καταρχήν συγνώμη αν επαναλαμβάνεται το θέμα, φαντάζομαι για τοπογράφους είναι κοινό ζήτημα αλλά δεν βρήκα κάτι να με καλύψει με την αναζήτηση ή δεν το κατάλαβα…

 

Πελάτης μου είχε αγοράσει εκτός σχεδίου τμήμα μεγαλύτερης έκτασης (ποσοστό).

Σήμερα, το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου. Θέλει να κάνει δικαστική αναγνώριση να ανεξαρτητοποιηθεί. Ο μελετητής όμως στην πράξη του έχει καταγράφει αρχική ιδιοκτησία μικρότερη. Η διαφορά οφείλεται στο ότι είχε υλοποιημένα όρια αλλά λανθασμένα! Γιατί είχε τραβηχτεί πιο μέσα για να αφήσει δρόμο (δεν το καταλαβαίνω γιατί αλλά το έκανε). Οπότε υποθέτω ότι παρόλο που είχε προσκομίσει συμβόλαια κατά την σύνταξη της πράξης εφαρμογής, τα οποία εμφάνιζαν την σωστή αρχική ιδιοκτησία, δεν ήταν παρόν για υπόδειξη ορίων και έγινε το λάθος.

Δεν το συνειδητοποίησε μόνο σήμερα, που καλείται να πληρώσει. Το συγκεκριμένο έχει μεγάλες εισφορές γιατί ο πρώην ιδιοκτήτης δεν ήξερε τι έχει. Συνεπώς και το αρχικό του βγαίνει μικρότερο και το χάνει και επιπλέον πληρώνει χρυσό όσο μένει γιατί έχει τεράστια εισφορά και μικρή ρυμοτόμηση (σύμφωνα με το μελετητή). Τι να κάνει?

Διόρθωση του αρχικού εμβαδού; Η απάντηση της πολεοδομίας είναι ότι δεν αλλάζει η αρχική ιδιοκτησία του μελετητή και ότι είχε αφήσει να το ξεχάσει! Ισχύει;

Μπορεί να ανατρέψει τις εισφορές με κάποιο τρόπο ότι ήταν ο ίδιος ιδιοκτήτης το ’83, τουλάχιστον να μείνει ότι είναι αλλά να μην οφείλει?

 

Υ.Γ. το συμβόλαιο αγοράς συνοδεύεται από ιδιωτικό συμφωνητικό για το ποιο τμήμα αγόρασε ο πελάτης. Και τα δυο είναι μετά το ’83 αλλά πριν την κύρωση της πράξης.

Link to comment
Share on other sites

Εάν δεν έχει γίνει κάποιο συμβόλαιο κατάτμησης πριν το 83 τότε οι εισφορές ορθώς υπολογίστηκαν στον ιδιοκτήτη κατα την ημερομηνία ελέγχου το 1983.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν νομίζω οτι σημαίνει τίποτα ούτε πως κατοχυρώνει τον αγοραστή, ο οποίος είναι εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης.

Οποιοδήποτε άλλο σφάλμα του μελετητή κατά την πράξη εφαρμογής (αρχικές,τελικές ιδιοκτησίες, εισφορές, ονόματα κλπ.) είναι αντικείμενο διορθωτικής πράξης στην πολεοδομία, εάν φυσικά ο ισχυρισμός του ιδιοκτήτη δικαιολογείται (από συμβόλαια, τοπογραφικά κλπ.)

Link to comment
Share on other sites

Dimitris μάλλον δεν τα είπα καλά παραπάνω.

Ένα τίτλο έχει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος σωστά είναι εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης. Σήμερα, όμως, εντός σχεδίου, γίνεται κατάτμηση και θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί. Όμως, το συμβόλαιό του γράφει παραπάνω μέτρα από την μέτρηση του μελετητή, ως αρχική ιδιοκτησία. Και θεωρούσα ότι στην διορθωτική θα διορθωθεί και αυτό αλλά η πολεοδομία λέει ότι δεν γίνεται. Η αιτιολόγηση της έχει να κάνει με το ότι το τμήμα που υπολείπεται ο πελάτης μου είναι εκτός του υλοποιημένου ορίου του – το είχε αφήσει σε κοινή χρήση – οπότε δεν καταγράφηκε από το μελετητή και χάνεται…

Είναι τόσο απλό και σαφές όσο το λένε?

Γιατί ο πελάτης μου έχει πάθει κρίση και δεν τον αδικώ! καθώς και από την ιδιοκτησία του πρώην (αρχικού) πωλητή φαίνεται και από το συμβόλαιο του ίδιου του πελάτη. Δηλαδή μια ιδιοκτησία που στα χαρτιά είναι ίδια εδώ και 100 χρόνια, ξαφνικά πριν 5ετίας ένας μελετητής δεν είδε ότι η ίδια ιδιοκτησία συνέχιζε και εκτός του υλοποιημένου ορίου εν μέρει και πάει χάθηκε από τότε!?

 

Και τέλος πάντων μάλλον δεν βγάζω άκρη με την αρχική ιδιοκτησία και αφού χάθηκε – χάθηκε! Ας είναι αλλά επειδή έχει μεγάλες εισφορές (αγόρασε μετά το 83) ρωτάω μήπως με κάποια χρησικτησία από το 1955 ας πούμε …. Ή με άλλον τρόπο (γιατί εδώ που τα λέμε μάλλον υπερβολές λέω) μπορεί τουλάχιστον να μειώσει τις εισφορές και να βγουν στο δικό του μερίδιο, να το παρουσιάζω δηλαδή ως ιδιοκτήτη το 83. Μάλλον δεν γίνονται αυτά, ε? Δεν ξέρω τι να σκεφτώ μες την απελπισία!

 

Ευχαριστώ πάντως για το χρόνο σου.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς κατά την κτηματογράφηση ο μελετητής αποτυπώνει υλοποιημένα όρια και με βάση αυτά προσδιορίζονται αρχικές ιδιοκτησίες (ούτε εγώ συμφωνώ αλλά έτσι κάνουν συνήθως). Το λάθος είναι προφανώς του πελάτη σου γιατί μπορούσε κατά τη διάρκεια των αναρτήσεων να κάνει ενστάσεις και να το παλέψει το ζήτημα. Τώρα ό,τι έγινε έγινε.

Όσο για τη χρησικτησία ξέχνα το. Αφού στη δήλωση του προσκόμισε το συμβόλαιο του είναι πλέον δύσκολο να ισχυριστεί χρησικτησία σε κάτι που το αγόρασε μετά.

Link to comment
Share on other sites

ο συνάδελφος agios πολύ σωστά περιγράφει την αποτύπωση-κτηματογράφηση των αρχικών ιδιοκτησιών

πολύ σωστή και η άποψη του συναδέλφου DIMITRIS80

υπενθυμίζω όμως ότι σε περίπτωση διαπίστωσης και τεκμηρίωσης λάθους σε κάποιο στάδιο εκπόνησης μελέτης πράξης εφαρμογής αν δεν είναι δυνατή η διόρθωση τότε οι οποιεσδήποτε διαφορές σε υποχρεώσεις και δικαιώματα μετατρέπονται σε "χρήμα"

επομένως

συνάδελφε user29

συνεργάσου με έμπειρο συνάδελφο Τοπογράφο Μηχανικό και θα βγάλετε άκρη έστω και με κάποια δυσκολία

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Να σας πω ότι ήδη απευθύνθηκα σε τοπογράφο (ιδιώτη εννοώ πέρα από τις υπηρεσίες) αλλά η απάντησή όλων ήταν σύμφωνη με τον agios. Λάθος έχει διαπιστωθεί και τεκμηριώνεται με παλιά συμβόλαια και τοπογραφικά αλλά εφόσον η διαφορά στην αρχική ιδιοκτησία είναι εκτός του υλοποιημένου ορίου και επομένως δεν την βρήκε ο μελετητής λένε όλοι ότι χάνεται. Αυτό ήθελα να διαπιστώσω και μάλλον επιβεβαιώνεται!

Κρίμα γιατί είναι άδικο γίνεται τέτοιο λάθος ενώ ταυτόχρονα έχεις και τεράστιες εισφορές. Τουλάχιστον ήθελα να αναγνωριστεί μεγαλύτερη η αρχική για να μειωθούν οι εισφορές σε γη που τελικά όπως λες μετατρέπονται σε χρήμα αλλά είναι πολλά!

Σκέφτομαι αν αξίζει να απευθυνθώ και σε άλλον τοπογράφο για επαλήθευση αλλά αν ισχύει ότι αναφέρει ο agios μάλλον χάνω το χρόνο μου.

Θα το δω και θα σας πω!

 

Όσο για τα υπόλοιπα οκ! Το παραδέχομαι ότι είναι υπερβολές!

Link to comment
Share on other sites

Αν τον "δρόμο" που λες τον είχε αφήσει πριν το '83 δεν έχεις καμία ελπίδα και ορθά σου λένε στη πολεοδομία (αρθ. 28 του 1337/83)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

όχι, μετά τον άφησε, μάλιστα έχει συμβόλαιο μετά το '83, στο οποίο αναγράφεται το σωστό μέγεθος της αρχικής ιδιοκτησίας. Το πήρε οικόπεδο άκτιστο και άφησε το δρόμο αργότερα όταν έκανε ένα κτίσμα, το οποίο περιέφραξε. (το τελευταίο όμως κατέγραψε ο μελετητής)

Μάλλον έχουν σημασία λεπτομέρειες που δεν γνωρίζω. Γι' αυτό ρωτάω εφόσον είναι μετά το ΄83 έχει ελπίδα να αναγνωριστεί, να ψάξω και δευτερο τοπογράφο ή να το αφήσω και να μην καθυστερώ?

 

Ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που έχει κυρωθεί η ΠΕ τα πράγματα είναι δύσκολα. Μόνο να κινήσεις διαδικασιές για διορθωτική πράξη εφαρμογής μπορείς, αλλά θεωρώ ότι θα απορριφθεί.Το μόνο που μπορείς να κερδίσεις είναι αυτό που είπε ο συνάδελφος Θεοχάρης για τη μετατροπή σε χρήμα.

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι...

 

Να διευκρινίσω ότι η πράξη εφαρμογής έχει κυρωθεί και χρειάζεται έτσι και αλλιώς διόρθωση λόγω λανθασμένων στοιχείων. Το ζητούμενο που με απασχολεί είναι ότι αφού προκύπτει το θέμα αυτό με την αρχική ιδιοκτησία μπορώ να το διορθώσω και πως?

Δεν διεκδικεί ο πελάτης παραπάνω γη (στα τελικά) αλλά το χρειάζεται (στα αρχικά) για να ισοζυγίσει την μετατροπή σε χρήμα εισφοράς σε γη, η οποία είναι πολύ μεγάλη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.