Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γενική κοιτόστρωση στο fespa


 

Recommended Posts

Γεια σας,

 

Η ερώτηση μου αφορά την προσομίωση γενικής κοιτόστρωσης στο fespa. 'Εχω να επιλύσω στατικά μια ισόγεια κατοικία 80 μ2 χωρίς υπόγειο. Η θεμελείωση για λόγους οικονομίας θα γίνει γενική κοιτοστρωση και θα αποτελεί παράλληλα την πλάκα δαπέδου του ορόφου.

Κατα την προσομίωση το πρόγραμμα δημιουργει μια πλάκα η οποία τοποθετείτε σωστά απο το πρόγραμμα κάτω απο το υψόμετρο 0 των υποστηλωμάτων και την οπλίζει μάλλον σώστα ως πλάκα κοιτόστρωσης. Μάλιστα όταν δίνω μικρά πάχη πλάκας (π.χ. 15-20 cm) μου βγάζει σφάλμα για αύξηση πάχους πλάκας.

Η πλάκα κοιτόστρωσης πρεπει να ενσωματώνει τις πεδιλοδοκους (τα ανεστραμένα δοκαρια (παρακαλώ εαν κάνω σε κατι λαθος διορθώστε με). Το πρόγραμμα φτιάχνει τα δοκάρια αλλά τα δοκάρια φαίνετε οτι εδράζονται πάνω στην πλάκα κοιτόστρωσης, το ύψος τους ξεκινάει απο το 0 των υποστηλωμάτων και πάνω, δεν τα ενσωματώνει το προγραμμα μέσα στην πλάκα και επίσης καθώς ανεστραμένα ο πόδας των πεδιλοδοκών τρωει ύψος απο τον όροφο.

Γενίκως από άλλες συζητησεις εχω δει οτι το fespa δεν προσομιώνει με ικανοποιητικό τρόπο τις κοιτοστρώσεις.

Θα εκτιμούσα πολύ να μου έδινε καποιος που εχει δουλέψει κοιτόστρωση στο fespa, μερικές συμβουλες.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το οτι οι δοκοί είναι "πάνω" από την πλάκα προφανώς το βλέπεις στο 3D;

Είναι καθαρά σχεδιαστικό τότε και δεν έχει σημασία. Το FESPA δεν καταλαβαίνει πάνω και κάτω, ενώνει από κόμβο σε κόμβο. Να ελέγξεις το 3DV, όχι το 3D.

 

Αν πάλι θες να διορθώσεις το σχεδιαστικό της υπόθεσης, διόρθωσε τις παραμέτρους "Δοκός > Εμφάνιση > Ανάπτυξη στο 3D σχετικά με κόμβο αρχής/τέλους".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι στο 3D το βλεπω. Στο 3DV φαίνεται σωστή η συνδεσμολογία.

Δηλαδή απο ότι μου λες παρόλο που σχεδιαστικά το δείχνει έτσι η κοιτόστρωση προσομιώνεται σωστά ετσι?

Οσων αφορα ομως το ξυλοτυπο θεμελιωσης ή ακομα και τις τομες των αρχιτεκτονικων.

Μετα εγώ πρέπει να αλλάξω στην πράξη κάποια πράγματα, όπως να φτιάξω γραφικά μια πλάκα κοιτόστρωσης με παχος ίσο με το ύψος του δοκαριού,η οποία να περιέχει μεσα τις πλακοδοκους που ανέλυσε το προγραμμα προηγουμενως (οπού τις εμφάνιζε πάνω απο την πλάκα), με τους οπλισμούς της πλάκας και των δοκων.

Σωστός είμαι?

Link to comment
Share on other sites

κατά την γνώμη μου μή βάζεις για το συγκεκριμένο έργο κοιτόστωση στο στατικό μοντέλο προφανώς θα είναι και υπερυψωμένο και μπαζωμένο και στο μπαζωμένο η πλάκα-δάπεδο μόνο ως πλάκα κοιτόστρωσης δεν συμπεριφέρεται.. :)

 

όσο καλή συμπύκνωση να έχει θα "κάτσει" και θα "δουλεύει" σε κάμψη με την εφελκυόμενη περιοχή στο κάτω μέρος ...

 

οπότε πάλι κατά την γνώμη μου κάνε επίλυση με πεδιλοδοκούς (και πέδιλα με συνδετήρια τα κεντρικά ως οικονομικότερο) και βάλε δάπεδο 15 εκ με Φ8/20 πάνω-κάτω και θα είναι αθάνατο !!! :D :D

 

Υ.Γ. Το καλλίτερο μοντέλο για επίλυση είναι το πιο απλό !!!!

Link to comment
Share on other sites

chronism δεν θα ειναι μπαζωμένο. έχουμε περιορίσμους αυστηρούς απο ΥΠΑ για το υψόμετρο. Θα είναι έιναι ένας όροφος 3μ. Η πλάκα δεν θα πατάει σε μπαζωμένο έδαφος. Εαν κατάλαβα καλα αυτο που λες.

 

Τέλος πρακτικά θα ήθελα να ρωτήσω εαν ακολουθήσω την μέθοδο της κοιτόστρωσης ο πάνω οπλισμός της πλάκας που θα τοποθετηθεί? Εαν υποθεσουμε οτι το ύψος της ανεστραμένης πεδιλοδοκου είναι 50 cm και της πλάκας ειναι 20 cm (το ελαχιστο αποδεκτό απο την επίλυση). Στην πράξη θα γίνει μια πλακα πάχους 50 cm η οποία θα ενσωματωνει τις πεδιλοδοκούς.Ο κάτω οπλισμός της πλάκας θα μπει περασχιά με τον κατω οπλισμο του ανεστραμενου δοκαριου. Ο πάνω? θα μπει στους 20 πόντους όπως το υπολογιζει το προγραμμα ( και μετά πληρωση αλλοι 30 πόντοι με μπετο)? ή θα τοποθετηθει στουσ 45 με 50 πόντους, δηλαδη περασια (στο πανω μερος της θεμελιωσης)?

Link to comment
Share on other sites

Το Fespa δεν κάνει έλεγχο σε διάτμηση σε πλάκες.

Η επίλυση της πλάκας κοιτόστρωσης στο Fespa πώς γίνεται; Φορτίζοντας τη φορτίο ανάλογα της επιτρεπόμενης τάσης που έχεις δώσει; Και αν η πραγματοποιούμενη τάση είναι μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης;

Κάνε ένα αναλυτικό υπολογισμό όλων των φορτίων μονίμων και κινητών που έχεις, εφάρμοσέ τα στην κοιτόστρωση σου την οποία μπορείς να επιλύσεις και ως πλάκα ανωδομής. Βάζεις απλώς τον οπλισμό ανάποδα. Κάνε έλεγχο σε διάτμηση με το χέρι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.