Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγγύηση οικοδομικών υλικών;


Dimitris_Mech

Recommended Posts

Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία που να ορίζει τον ελάχιστο χρόνο εγγύησης για υλικά κατασκευών (συγκεκριμένα πανελ πολυουρεθάνης) ή ορίζεται από την εταιρεία παραγωγής του προϊόντος?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει η Οδηγία 1999/44/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών (31999L0044) η Ελλάδα εναρμονίστηκε με τον ν.3043/2002/ ΦΕΚ 192/21-8-2002 (71999L0044).

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ισχύει εγγύηση 2 ετών για όλα τα προϊόντα που πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης.

 

Πρόσθετα τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να καλύπτονται και από πιστοποίηση CE υποχρεωτικά σύμφωνα με την Οδηγία 89/106/ΕΚ και εναρμονισμένο πρότυπο ΕΝ που υπάρχει για αυτά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα δυο χρονια ισχυουν σε περιπτωση που ο κατασκευαστης του προιοντος δεν αναφερει ρητως κατι το διαφορετικο δλδ αν αναφερεται στη συσκευασια ή στο εγχειριδιο οτι η εγγυηση ειναι ενα ετος αυτο υπερισχυει. Αν δεν αναφερεται τιποτα τα 2 χρονια ισχυουν αυτοματως

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πρακτικά τα πάνελ πολυουρεθάνης έχουν απεριόριστη ζωή. Πρόσφατα ξηλώσαμε μία σκεπή σε εργοστάσιο και κάναμε μέα αντικατάσταση σε ένα μικρό τμήμα της. Στο τμήμα αυτό έπεφταν σταγονίδια από την καμινάδα του λέβητα που ζέσταινε νερό με απότέλεσμα τα σταγονίδια αυτά επειδή είχαν μέσα ενώσεις του θείου να είναι διαβρωτικά. Το χαλύβδινο έλασμα διαβρώθηκε, αλλά το πάνελ ήταν 30 ετών. Συγκεκριμμένα ήταν της εταιρίας "Aeronics" η οποία πλέον δεν υφίστατε και ήταν η πρώτη εταιρία που παρήγαγε πάνελ πολυουρεθάνης στην Ελλάδα. Από περιέργεια ξεκόλλησα την διαβρωμένη λαμαρίνα και έλενξα τον αφρό. Ο αφρός ήταν σε κατάσταση αρίστη. Σαν να έγινε ο πολυμερισμός του εκείνη τη στιγμή. Από αυτό συμπέρανα ότι τελικά ισχύει ότι αναφέρετε σε επίπεδο βιβλιογραφίας. Ότι δηλαδή ο αφρός έχει πρόβλημα μόνο με τα UV . Κάτω από τη λαμαρίνα που τα UV δεν μπορούσαν να διυσδίσουν ο αφρός ήταν ολοκαίνουριος.

Αν δε αγοράσει κάποιος πάνελ πολυουρεθάνης με αλουμινένιο έλασμα αντί για χαλύβδυνο, τότε η αντοχή των πάνελς εκτοξέυεται από τα 40-50 χρόνια σε ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Να σημειώσω για την ιστορία ότι στο σημείο που δεν υπήρχαν διαβροτικά σταγονίδια από την καμινάδα, τα ελάσματα του πάνελ ήταν άψογα. Επαναλαμβάνω γράφω για πάνελ της "Aeronics" 30 ετών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.