Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε διαβούλευση το σχέδιο Πρ. Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας


Engineer

Recommended Posts

Σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως περιοχή «Οικοανάπτυξης, ενώ, όπως εξηγείται από το ΥΠΕΚΑ, δημιουργείται ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας της Παμβώτιδας, το οποίο ενσωματώνει τις ποικίλες διατάξεις προστασίας της φύσης και του οικιστικού χώρου που ισχύουν, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες του ευαίσθητου οικοσυστήματος και του τοπίου, όσο και τις οικιστικές, βιοποριστικές και πολιτιστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για βιώσιμη ανάπτυξη. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, έως τις 6 Φεβρουαρίου 2011.

 

Ειδικότερα, στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες ως εξής:

 

• Στη Ζώνη Α της λίμνης (Περιοχή Προστασίας της Φύσης) θα επιτρέπονται η επιστημονική έρευνα, οι δράσεις διαχείρισης, η επίσκεψη με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, η συντήρηση των έργων υποδομής και δικτύων, τα αντιπλημμυρικά έργα και η διευθέτηση της ροής υδάτων μετά από σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υδάτων και μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, η ενίσχυση των ιχθυαποθεμάτων, τα υφιστάμενα έργα και οι δραστηριότητες στην υδάτινη έκταση της λίμνης, εφόσον ακολουθούν κανόνες ορθολογικής διαχείρισης, καθώς και οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της λίμνης.

 

• Στη Ζώνη Α της χερσαίας παραλίμνιας περιοχής και του νησιού των Ιωαννίνων (Περιοχή Προστασίας της Φύσης) θα επιτρέπονται επιπλέον οι υποδομές επίσκεψης με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ενέργειας, η μελισσοκομία, η βόσκηση και η δασοπονία για την ορθολογική διαχείριση των δασών.

 

• Στις Ζώνες προστασίας του τοπίου προστατευόμενων φυσικών σχηματισμών και οικοανάπτυξης, που περιβάλλουν τις ζώνες προστασίας της φύσης, οι ανθρώπινες δραστηριότητες ρυθμίζονται με άξονα το σεβασμό στις φυσικές διεργασίες και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

 

Η Παμβώτιδα, μία πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητά της λίμνη που εκτείνεται μέσα σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων περιλαμβάνει Ζώνες Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και Τόπους Κοινοτικής Σημασίας. Ακόμη εκεί βρίσκονται σημαντικοί οικότοποι και είδη προτεραιότητας που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αξία λόγω της ποιότητας των φυσικών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών.

 

Για συμμετοχή στην διαβούλευση: http://www.opengov.gr/minenv/?p=1429

 

Πηγή: www.in.gr

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.