Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοίχος αντιστήριξης και σταθερές εδάφους.


 
angelos

Recommended Posts

Πρέπει να εκπονήσω μία μελέτη για ένα τοίχο αντιστήριξης 5 μ. ύψος από οπλισμένο σκυρόδεμα.Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει εδαφοτεχνική μελέτη και άρα δεν ξέρω ποιές είναι οι σταθερές του εδάφους.(φ,c, κτλπ).

Ξέρω 'οτι θα πατήσω πάνω σε βράχο για να στηρίξω τον τοίχο μου και ότι το στηριζόμενο έδαφος έχει προέλθει απο μπάζωμα πριν 15 χρόνια και θα είναι κυρίως βράχια και άσπρουγας.Έχει κανείς εμπειρία ώστε να με συμβουλέψει για τις εδαφικές παραμέτρους που πρέπει να χρησιμοποιήσω?Μήπως υπάρχουν πίνακες με τιμές των εδαφικών παραμέτρων που μπορώ να υπολογίσω με μακροσκοπική εξέταση του εδάφους?(με το μάτι δηλαδή)

Βοήθεια....θα ανοίξει η γης να με καταπιεί....

Link to comment
Share on other sites

Αν πατάς σε βράχο γιατί ανησυχείς

Καλή τιμή ks=250000kN/m2/m

σεδ>300

Για το μπάζωμα πάρε τα χειρότερα γιατί μπορεί να βρεις και ψυγεία εκεί μέσα.

Στα στατικά προγράμματα υπάρχουν κάποιες καλές τιμές γενικώς για εδάφη.

Φυσικά και σε βιβλιογραφία.

Με το μάτι πρέπει να έχεις εμπειρία. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί δεν έχουμε.

Το πρόβλημα μάλλον είναι στο τί θεμελίωση θα απαιτεί η τοίχος σου και πόσο θα κοστίζει.

Με τι πρόγραμμα θα λύσεις?

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν είναι το έδαφός στο οποίο πατάω, αλλά αυτό το οποίο στηρίζω.Αν αλλάξω το φ του εδάφους που στηρίζω από 30 σε 20 η ενεργός ώθηση είναι σαφώς μεγαλύτερη και ο τοίχος ολισθαίνει ή σπαει ή και τα δύο.Το να βάλω τις χειρότερες τιμές εδάφους είναι εύκολο...αλλά δεν είναι αμαρτία να πληρώσει ο πελάτης μου 10-20.000 ευρώ παραπάνω επειδή εγώ δεν αντιμετωπίζω το θέμα επιστημονικα?

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει κανείς υπόψη του, θα ήθελα να μου πει συγκεκριμένα κάποιος, προτεινόμενες τιμές για γωνία εσωτερικής τριβής του εδάφους,γωνία τριβής πέλματος τοίχου-εδάφους και συνοχή εδάφους.

Link to comment
Share on other sites

δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να σου πει τιμές για αυτά εκτός από την περίπτωση βράχου. Πώς μπορεί να ξέρει?

angelos αν προτείνεις γεωτεχνική μελέτη δεν θα διαφωνήσω. Έχει σημασία και για τι μήκος μιλάμε, άρα και κόστος μέλέτης σε σχέσημε κατασκεύη.

 

Υ.Γ συμφωνώ με αυτά που λες για το έδαφος, αλλά είναι πολύ σημαντικό και που θεμελιώνω!

Link to comment
Share on other sites

Αν θες μια εμπειρική εκτίμηση του φ βάλε την τσάπα να σκάψει το στηριζόμενο έδαφος (το μπάζωμα) φόρτωσε ένα φορτηγό και χύστο. Η γωνία του πρανούς θα είναι η γωνία τριβής σε σωρό του συγκεκριμένου εδάφους (ο θεός να το κάνει), αυτό είναι και το κάτω όριο του φ που μπορείς να επικλέξεις.

Πολύ μπακάλικο και ακριβό,υπολόγισε μεροκάματα και θα δεις. Για αυτό πάρε ένα τσουβάλι και δώστο σε εργαστήριο, πόσο να βγει? Πριν 2 χρόνια όριο υδαρότητας και κατάξη έκανε γύρω στα 300€. Μπορείς και μόνο με αυτά να ανατρέξεις σε DIN και να πάρεις τιμές. Αλλά και γωνία τριβής και συνεκτικότητα να ζητήσεις δεν νομίζω ότι θα είναι πολύ επάνω.

Το φ=30 παραπέμπει σε μη συνεκτικό έδαφος, που έτσι όπως το περιγράφεις μάλλον δεν είναι συνεκτικό, αλλά πόσο σίγουρος είσαι για το σύνολο του μπαζώματος? Άσε που το 30 ενδείκνυται για κροκάλες και όχι για μπάζωμα με βράχο που μάλλον θα είναι κεφάλια όπως σπάνε από το σφυρί ανακατεμένο με χώμα.

Η καλύτερη συμβουλή είναι εργαστήριο. Δεν είναι σπίτι με υπερστατικότητα ο τοίχος, είναι πρόβολος και οποιαδήποτε αστοχία δεν συγχωρείται

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι σπίτι με υπερστατικότητα ο τοίχος, είναι πρόβολος και οποιαδήποτε αστοχία δεν συγχωρείται

 

συμφωνω απολυτα.

 

αρα ή εργαστηριο ή συζητηση με μηχανικους που εκαναν τοιχους καπου κοντα ή διαστασιολογηση (αρκετα) υπερ της ασφαλειας.

 

παντως αν δεν εχει αρκετο υψος ο τοιχος μην το ψυριζεις πολυ(π.χ μεχρι 2 μετρα).

Link to comment
Share on other sites

Όταν θα ψάχνουν το σπίτι που θα χει παραπίσω, σε καμιά χαράδρα θα βρουν χρόνο. Αν πιέζεσαι βάλε φ=15 και μη συνεκτικό και βγάλε ένα τέρας αλλά τουλάχιστον θα κοιμάσαι ήσυχος.

Κοίτα τα ανακουφιστικά πέλματα που σου λέω για μειώσεις τις ροπές. Βέλτιση επιλογή σημείου αυτή που σου μειώνει την μέγιστη ροπή στον πρόβολο. Θα σου μειώσει και τις διατομές και οπλισμό και πέδιλο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.