Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάθετες ιδιοκτησίες-υπέρβαση κάλυψης από συνιδιοκτήτες


nisorvani

Recommended Posts

Συνάδελφοι ήθελα να ρωτήσω: έχω ένα οικόπεδο με 8 συνιδιοκτήτες, με κάθετη ιδιοκτησία (8 τμήματα στο οικόπεδο δηλαδή). Έχουν βγει κανονικά άδειες(από 1960-1989) και για τα 8 τμήματα, και έχουν κατασκευαστεί σπίτια σε όλα αυτά. Η μέγιστη κάλυψη είναι (π.χ.) 500τ.μ. και ο σ.δ. είναι 1000τ.μ. Ωστόσο έχω στα χέρια μου την τελευταία άδεια (1989) που έχει βγει για ένα από αυτά τα σπίτια και βλέπω ότι έχουν υπερβει την κάλυψη κατά 100τ.μ. στο σύνολο του οικοπέδου, αλλά παρόλ' αυτά έβγαλαν την άδεια (!!!). Ο πελάτης μου έχει ένα εξ αυτών των τμημάτων (δηλαδή ποσοστό 12,5%), με μία πολύ παλία κατοικία 45τ.μ., και ήθελε να την κατεδαφίσει και να χτίσει διώροφο. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση που ενώ έχουμε συντελεστή δεν περισσεύει κάλυψη (ακόμα και εάν γκρεμίσουμε την υπάρχουσα κατοικία των 45τμ.)? Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην άδεια,ε?

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι όπως τα λες, τότε η τελευταία άδεια είναι άκυρη.

Αλλά αυτό που θα έκανα εγώ θα ήταν να δω τι λέει το διάγραμμα κάλυψης της τελευταίας άδειας και να συγκρίνω με αυτά των παλαιότερων αδειών.

Εκεί θα δεις και θα καταλάβεις τι έχει συμβεί.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό έκανα κι εγω, πήρα το διάγραμμα κάλυψης της τελευταίας, και το κορυφαίο:

Μέγιστη κάλυψη: 1048x40%=419,20τμ

Πραγματοποιημένη κάλυψη: ...+...+...+...=584,80τ.μ. και μετά με αστερίσκο (*) γράφει παρακάτω: 584,80:1048=55,8%...

Μας έγραψε και το ποσοστο της κάλυψης που εφαρμόστηκε τελικά για να μην το ψάχνουμε.....

Το διαταύτα είναι ότι τελικά εγώ λόγω κάλυψης (με περίσσεια σ.δ.) δε μπορώ να βγάλω άδεια!!!!

 

Τωρα είδα ότι έγραφες με το ΔΚ των παλαιότερων αδειων. Πρέπει να βρω άλλεσ 6 τουλάχιστον άδειες με τα σχέδιά τους, και επειδή είναι όλα παλιά, δε νομίζω ότι θα βρω ΔΚ στο φάκελό τους.

Link to comment
Share on other sites

Όχι, αφού το γράφει στο σχέδιο πως έχει υπερβεί την κάλυψη τότε τι να ψάξεις στα παλιά!!!

Τι να πω. Δεν ρίχνεις και ένα τηλέφωνο σε αυτόν που μελέτησε την τελευταία οικοδομή να σου εξηγήσει τι έκανε?

Μήπως στο διάγραμμα κάλυψης έχει εμφανίσει τα πραγματικά εμβαδά κάλυψης του οικοπέδου (είναι εντός σχεδίου?) και αυτός είναι στο τμήμα του σωστός και έτσι έγινε σε συνεννόηση με την πολεοδομία επειδή, ίσως, υπάρχει αυθαίρετο στο οικόπεδο?

Δηλαδή δεν ελέγχεις και αν αυτός έχει υπερβεί την κάλυψη που έχει δικαίωμα ή αν η υπέρβαση προκύπτει από παλαιότερες οικοδομικές άδειες που δεν εφαρμόσθηκαν τελικά?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι εντός σχεδίου.

Σε αυτό το περιβόητο ΔΚ υπάρχει ένας πίνακας που αναφέρει για κάθε ιδιοκτησία αριθμό αδείας, εμβαδόν κάλυψης και δόμησης, οπότε τουλάχιστον όσα αναγράφονται (λογικά)είναι νόμιμα, και δυστυχώς για εμάς περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Την κάλυψη έχουν υπερβεί και οι παλαιότερες άδειες, όχι μόνο η τελευταία, οπότε...

Μάλλον θέλει πάρα πολυ ψάξιμο, το οποίο είμαι διατεθιμένη μεν να κάνω, απλά τα βλέπω δύσκολα τα πράγματα και απογοητεύομαι καν να αρχίσω...

Όσον αφορά στο συνάδελφο, από το 1989, εάν είναι ακόμα εν ενεργεία, δεν ξέρω εάν θα πάρω λύσεις.

Ευχαριστώ πάντως για τις απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, έλεγξε τι ίσχυε την εποχή που εκδόθηκαν οι άλλες οικ. άδειες. Αν τότε υπήρχε μεγαλύτερος συντελεστής, δεν χάνεις το δικαίωμά σου στην κάλυψη - δόμηση επειδή άλλαξαν οι όροι δόμησης.

Μιλάμε για οικόπεδο σε σχέδιο πόλης ή σε οικισμό;

Link to comment
Share on other sites

Σε σχέδιο πόλης, εδώ Αθήνα. Το μεσημέρι πήρα τα σχέδια της άδειας του 1989 και είδα αυτούς τους όρους δόμησης, αλλά και τα τραγελαφικα στο ΔΚ. Θα πάω, να πάρω τους σημερινούς όρους δόμησης, ελπίζοντας σε αυξηση του συντελεστή κάλυψης.....

Link to comment
Share on other sites

Έλεγξε τους όρους δόμησης πριν το 1989. Βρες τις παλιές άδειες. Μπορεί αυτός να υπέρεβει το συντελεστή ακριβώς για το λόγω που σου ανέφερα παραπάνω. Στο κάτω κάτω δεν μπορεί να πέρασε έτσι αυτό το Δ.Κ. από την πολεοδομία. Κάποιος λόγος θα υπήρχε. Ζήτα εξηγήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχεις κανένα στενό οικόπεδο-δηλ μικρού βάθους - και ίσχυε η 10/μετρη λωρίδα ή κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.