Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΕΝΑΚ σε Παραδοσιακούς Οικισμούς


kiko_p

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

είμαι καινούριο μέλος και έχω να σας θέσω μια ερώτηση. Έψαξα στην αναζήτηση άλλα δεν βρήκα κάτι σχετικό.

 

Ξέρει κάποιος τι ισχύει σε σχέση με τον ΚΕΝΑΚ στους παραδοσιακούς οικισμούς? Υπάρχει μήπως κάποια εξαίρεση?

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Εκεί κάνεις από τον ΚΕΝΑΚ μόνο ότι σου επιτρέπεται λόγω παραδοσιακού οικισμού. Πρέπει όμως να το δικαιολογήσεις ότι δεν μπορείς να κάνεις.

 

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις μόνο ότι σου είναι εύκολο και φθηνό. Εαν κάτι δεν σου επιτρέπεται να το κάνεις αλλά όμως επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις κάτι άλλο ωστε να βγάλεις το κτίριό σου Β' τότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις την εναλλακτική λύση. Πχ. εαν δεν επιτρέπονται οι ηλιακοί τότε απλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτε ώστε να έχεις ΖΝΧ από ηλιακούς όπως ορίζει ο ΚΕΝΑΚ και το δικαιολογείς αναφέροντας την σχετική νομοθεσία για τον οικισμό. Εαν όμως δεν επιτρέπεται να βάλεις κλιματιστικό split τότε μπορεί να βάλεις ανεμιστήρες οροφής, ή κλιματισμό με γαιοθερμία ή κάτι άλλο. Εαν υπάρχει μεν επιλογή αλλα έχει υπερβολικό και αδιακιολόγητο κόστος και αυτό μπορείς να το δικαιολογήσεις. Πχ κάνεις ενα σπιτάκι 80τμ και για γαιοθερμία πρέπει να κάνεις γαιωτρηση με κόστος πχ 30.000 ευρω. Δεν υπάρχει όμως ακόμη κάποιο όριο στάνταρ που να μπορεις να πεις ότι θα γίνει δεκτό ή όχι αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά ρώτησε την αρχιτεκτονική επιτροπή αν επιτρέπει εργασίες στο κέλυφος του κτιρίου που να αλλοιώνουν την αισθητική του.

Αν σου απαντήσει αρνητικά είσαι καλλυμένος, κάνεις μια μελέτη ΚΕΝΑΚ και αιτιολογείς με την απάντηση τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να είναι Β κατηγορίας.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να βγάλω μια καινούργια αδεία σε παραδοσιακό οικισμό. Εξαιτίας όμως των περιορισμών δόμησης αλλά και του προσανατολισμού του οικοπέδου πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μου βγει κατηγορία Β'.

Link to comment
Share on other sites

Ο προσανατολισμός δεν σε επηρεάζει γιατί και το κτίριο αναφοράς που συγκρίνεσαι έχει τον ίδιο προσανατολισμό.

 

Τι σε ζορίζει από τον ΚΕΝΑΚ και δεν μπορείς να το εφαρμόσεις?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.