Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλιοστάσιο


nikosnikole

Recommended Posts

Δεν έχουν διαφορές.

 

Όσο αφορά τα γενικά χαρακτηριστικά των δοχείων, σε ενδιαφέρουν τα εξής:

 

Καταλληλότητα για πόσιμο, αν απαιτείται

Μέγιστη πίεση και επιτρεπόμενη προφόρτιση μεμβράνης.

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι ως "δοχεία πιέσεως" εννοείς τα δοχεία πιέσεως που δεν έχουν διάφραγμα μεταξύ νερού (στο κάτω μέρος τους) και αέρα στο πάνω μέρος του; Και τα δοχεία διαστολής είναι δοχεία πιέσεως.

 

Σε κατάσταση ηρεμίας, στο δοχείο διαστολής η πίεση του νερού δεν συμπίπτει με την πίεση του αερίου. Στο δοχείο άνευ διαφράγματος, συμπίπτει.

 

ΥΓ. Προς nikosnikole: Μπορείς να κάνεις πιο περιγραφικό τον τίτλο;

Link to comment
Share on other sites

πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν ενα δοχείο είναι διαστολής ή πιέσεως?

πάνω στο δοχείο δεν γράφει κάτι.

 

Από το χρώμα! Αν είναι κόκκινο είναι κατάλληλο για λέβητα. Αν είναι μπλε ή άσπρο είναι κατάλληλο για μπόιλερ.

Link to comment
Share on other sites

Υποπτεύομαι ότι έχει γίνει λάθος στο δοχείο δηλαδή στο αντλιοστάσιο για το πόσιμο νερό είναι κοκκινο το χρώμα του δοχείου. Στα δοχεία διαστολής απότι ξέρω ουσιαστικά¨"μαζεύει" τις διαστολές του ζεστού νερού ενώ στα δοχεία πιέσεως η αντλίες έχουν επιλεγεί στο να δίνουν για το 70% ανοιχτές οι παροχες έτσι όταν έχουμε λιγοτερη ζήτηση το υπόλοιπο από την αντλία εκτονώνει στο δοχείο πιέσεως ή κάνω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τα χρώματα δεν ισχύει. Υπάρχουν κόκκινα δοχεια πιέσεως και διαστολής. Το χρώμα εξαρτάται απο την εταιρία κατασκευής. Στα δοχεία πιέσεως η μεμβράνη πρέπει να είναι κατάλληλη για πόσιμο νερό. Κατα τα άλλα δεν μπόρεσα να βρώ άλλη διαφορά απο τεχνικά εγχειρίδια ανάμεσα σε δοχεία πιέσεως και δοχεία διαστολής. Ο σκοπός είναι διαφορετικός αλλα ο τρόπος λειτουργίας είναι ο ίδιος.

Τα πολύ μεγάλα δοχεία πιέσεως που χρησιμοποιούνται για την αποππόφηση του υδραυλικου πλήγματος δεν έχουν ελαστική μεμβράνη. Πάνω απο 1000 λίτρα.

@ CostasV

"Σε κατάσταση ηρεμίας, στο δοχείο διαστολής η πίεση του νερού δεν συμπίπτει με την πίεση του αερίου. Στο δοχείο άνευ διαφράγματος, συμπίπτει."

Γιατί όχι?

Link to comment
Share on other sites

@ CostasV

"Σε κατάσταση ηρεμίας, στο δοχείο διαστολής η πίεση του νερού δεν συμπίπτει με την πίεση του αερίου. Στο δοχείο άνευ διαφράγματος, συμπίπτει."

Γιατί όχι?

 

Διότι η πίεση στην πλευρά του υγρού είναι μεγαλύτερη από την πίεση του αερίου κατά την τιμή Δp που προκύπτει αν διαιρέσουμε την [αξονική συνισταμένη δύναμη προέντασης του διαφράγματος στην περίμετρο της βάσης στήριξής του] / [επιφάνεια που περικλείεται από την περίμετρο αυτή]

Link to comment
Share on other sites

Αυτό πάλι εξαρτάται. Υπάρχουν μεμβράνες που δέχονται το νερό εσωτερικά και πρέπει να φουσκώσουν σαν μπαλόνια. Γύρω από το μπαλόνι υπάρχει ο αέρας. Εκεί η μεμβράνη όντως επηρεάζει.

 

Από την άλλη, υπάρχουν δοχεία που η μεμβράνη χωρίζει το πάνω και κάτω μέρος του δοχείου, όπου πάνω έχει αέρα και κάτω νερό. Σε αυτή την περίπτωση η μεμβράνη δεν είναι προεντεταμένη. Είναι ας πούμε "μπόσικη". Για μικρή απορρόφηση όγκου νερού από το δοχείο, θα έλεγα πως η μεμβράνη δεν επηρεάζει την πίεση του αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Αν η δύναμη (κατά την αξονική διεύθυνση) που ασκεί το διάφραγμα στην περίμετρο της βάσης του είναι μηδέν, δηλαδή αν το διάφραγμα είναι μπόσικο, τότε Δp=0.

 

Προς nikosnikole:

Στα δοχεία διαστολής απότι ξέρω ουσιαστικά¨"μαζεύει" τις διαστολές του ζεστού νερού ενώ στα δοχεία πιέσεως η αντλίες έχουν επιλεγεί στο να δίνουν για το 70% ανοιχτές οι παροχες έτσι όταν έχουμε λιγοτερη ζήτηση το υπόλοιπο από την αντλία εκτονώνει στο δοχείο πιέσεως ή κάνω λάθος?

Και τα μεν και τα δε, είναι δοχεία πιέσεως.

Η μόνη κατασκευαστική διαφορά είναι ότι στα αντλιοστάσια, τα δοχεία (που έχω δει) δεν έχουν διάφραγμα.

Link to comment
Share on other sites

ενώ στα δοχεία πιέσεως η αντλίες έχουν επιλεγεί στο να δίνουν για το 70% ανοιχτές οι παροχες έτσι όταν έχουμε λιγοτερη ζήτηση το υπόλοιπο από την αντλία εκτονώνει στο δοχείο πιέσεως ή κάνω λάθος?

 

Οι αντλίες επιλέγονται για την μέγιστη αναμενόμενη παροχή. Αν επέλεγες αντλία για το 70% της παροχής, το δοχείο θα σε ξελάσπωνε αν η μέγιστη ζήτηση παρουσιάζοταν για πολύ μικρό διάστημα, χωρίς να προλάβει να αδειάσει το δοχείο.

 

Ο λόγος υπάρξης του δοχείου είναι η σταθεροποίηση της πίεσης (για την ακρίβεια ο περιορισμός της ανάμεσα δυο τιμές min-max). Παράλληλα πετυχαίνουμε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από την αντλία, καθώς δεν λειτουργεί συνεχώς και μάλιστα μπορεί, ανάλογα την επιλογή των ορίων min-max, να δουλεύει κοντά στο μέγιστο βαθμό απόδοσης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.