Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρολόγοι & Μηχανολόγοι ΚΕΝΑΚ και πράσινα άλογα


nikoskon

Recommended Posts

Δηλαδή πρέπει πάντα οι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι να είναι στη θέση τους και οι αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί (κυρίαρχοι των πάντων) να έχουν παντού δικαιώματα? Η λέξη ενέργεια σε ποιους απευθύνεται? Μην παρεξηγηθεί κάποιος πολιτικός ή αρχιτέκτονας (όπου κάποιοι με αυτή την ειδικότητα είναι πολύ καλοί μου φίλοι και τους τα χώνω), αλλά κάποια πράγματα να μπουν στη θέση τους!

 

Είναι δυνατόν να έχουν δικαίωμα ενεργειακών επιθεωρητών οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ή όποιος μηχανικός με ειδικότητα άσχετη με ενέργειας? Περί ΚΕΝΑΚ ο λόγος φυσικά. Αν δε γνωρίζεις για μετάδοση θερμότητας και θερμοδυναμική τι σκ.... ενεργειακός επιθεωρητής είσαι? Στο νομό μου 3 πήραν άδεια ενεργειακού επιθεωρητή: 2 πολιτικοί μηχανικοί και ένας αρχιτέκτονας. Ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι με εμπειρία στη βιομηχανία και στο ελεύθερο επάγγελμα δε πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα?

 

Θα μου πει κάποιος απλό πρόγραμμα χρησιμοποιείται για τη ΜΕΑ. Ωραία λοιπόν δώστε μου και μένα ένα πρόγραμμα για να χτίζω ουρανοξύστες ως ηλεκτρολόγος. Όλες οι επιστήμες των μηχανικών είναι ισάξιες και καμία δεν υπολείπεται των άλλων, αλλά ο καθένας στο χώρο του νομίζω.

 

Εγώ δικαίωμα για ενεργειακός επιθεωρητής δεν έχω μιας και δε πληρώ τις προϋποθέσεις αλλά έχω το δικαίωμα να ασκώ κριτική, όπως όλοι φυσικά. Αυτά έχω να πω. Μην επεκταθώ και στις πολεοδομικές άδειες που απαιτούνται στις θεμελιώσεις βάσεων φωτοβολταϊκών με μπετό γιατί είναι άλλη ιστορία-ότι πουλάει δηλαδή αυτό το καιρό!!!

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν το βαρεθήκατε αυτό το θέμα των αντιπαραθέσεων?

 

Εδώ ο άλλος λέει ότι στην Αγγλία δίνουν άδειες ενεργειακών επιθεωρητών σε όλους όσους παρακαολουθήσουν 3 μέρες σεμινάρια και γιατί εδώ δεν κάνουν το ίδιο.

 

Έχει νόημα να ξανα γράφουμε τα ίδια?

Link to comment
Share on other sites

Ετσι για να ξεκουραστώ λίγο από κάποια παλιοσχέδια, θα σου απαντήσω κι ας μη με ενδιαφέρει το θέμα... Απλώς για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους...

 

Δηλαδή πρέπει πάντα οι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι να είναι στη θέση τους και οι αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί (κυρίαρχοι των πάντων) να έχουν παντού δικαιώματα?

Ναι, είναι, γιατί το κτίριο είναι αντικείμενο αρχιτέκτονα και πολ.μηχ ενώ κάποιες εγκαταστάσεις του είναι δική σας αρμοδιότητα και γνώση... Που εφαρμόζεται πάντα σε συνεννόηση με τον δημιουργό του κτιρίου... Το οποίο κτίριο συνήθως αγνοείτε τί σχήμα και μορφή και περιβάλλων χώρο έχει...

 

Η λέξη ενέργεια σε ποιους απευθύνεται?

Είναι δυνατόν να έχουν δικαίωμα ενεργειακών επιθεωρητών οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ή όποιος μηχανικός με ειδικότητα άσχετη με ενέργεια;

Δεν μιλάμε για την ενέργεια αλλά για την εξοικονόμησή της με δομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία.

 

Περί ΚΕΝΑΚ ο λόγος φυσικά. Αν δε γνωρίζεις για μετάδοση θερμότητας και θερμοδυναμική τι σκ.... ενεργειακός επιθεωρητής είσαι? Στο νομό μου 3 πήραν άδεια ενεργειακού επιθεωρητή: 2 πολιτικοί μηχανικοί και ένας αρχιτέκτονας. Ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι με εμπειρία στη βιομηχανία και στο ελεύθερο επάγγελμα δε πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα?

Το ότι είναι μια ακόμη βλακώδης ενέργεια του ΥΠΕΚΑ θα συμφωνήσω... Θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα ιδρύματα με σεμινάρια για όλους τους μηχανικούς και όλοι θα έπρεπε να είναι ενεργειακοί επιθεωρητές... Αυτή η αποσπασματική έκδοση αδειών απλώς είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους πρώτους, που θα δικτυωθούν με εταιρίες και εργολάβους και θα έχουν σαφώς καλύτερη μοίρα στο αντικείμενο.

 

Θα μου πει κάποιος απλό πρόγραμμα χρησιμοποιείται για τη ΜΕΑ. Ωραία λοιπόν δώστε μου και μένα ένα πρόγραμμα για να χτίζω ουρανοξύστες ως ηλεκτρολόγος. Όλες οι επιστήμες των μηχανικών είναι ισάξιες και καμία δεν υπολείπεται των άλλων, αλλά ο καθένας στο χώρο του νομίζω.

Δεν πρόκειται να σου πώ για τη χρήση ενός απλού προγράμματος γιατί δεν είναι έτσι...

Σαφώς πρόκειται για μελέτη και μάλιστα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ!

 

Εγώ δικαίωμα για ενεργειακός επιθεωρητής δεν έχω μιας και δε πληρώ τις προϋποθέσεις αλλά έχω το δικαίωμα να ασκώ κριτική, όπως όλοι φυσικά. Αυτά έχω να πω.

Ούτε κι εγώ έχω δυστυχώς και θα αναγκαστώ να συνεργαστώ με κάποιον... Ξεφτίλα δηλαδή γιατί υποτίθεται ότι έχω και γραφείο που κάνει ανακαινίσεις και τί πιο συγγενές με ανακαίνιση από Κουφώματα, μονώσεις, κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαρίστω για τις απαντήσεις και τους δύο.

 

Φίλε μου JTB συμφωνώ για τους δημιουργους του κτιρίου. Στα υπάρχοντα κτίρια όμως για ποιον δημιουργο μιλάμε? Το σχήμα είναι ένα και το αυτό. Δηλαδή άλλες διαστάσεις βλέπει ο πολιτικός μηχανικός άλλες ο μηχανολόγος?Ενεργειακή μελέτη είναι και όχι κατασκευαστική! Το αν θα εφαρμοστεί κάποια προσθήκη στο κτίριο σίγουρα θα είναι σε συννενόηση με το δημιουργό του αλλά αυτό είναι διαφορετικό θέμα. Και αυτό που λες για το γραφείο που διατηρείς είναι άλλο θέμα, δηλαδή αν ο ιδιοκτήτης θελήσει αργότερα να αναβαθμίσει ενεργειακά το κτίριό του και πραγματικά εκεί σου εύχομαι καλές δουλειές.

 

Η εξοικονόμηση απευθύνεται στην ενέργεια οπότε σαφώς μιλάμε για ενέργεια.

 

Και να σου πω την αλήθεια στα ίδια καταλήγουμε. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου περί χρυσής ευκαιρίας δικτυώσεως κάποιων, οι οποίοι θα αποκτήσουν αυτό το προνόμια με τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ.

Τα προνόμια άλλωστε υπάρχουν για τους λίγους, οπότε όπως λέει και η SeNNinha ποιος ο λόγος αντιαπαράθεσης.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι θα γραφούν πολλά εκατέρωθεν, αλλά η εμπειρία μού λέει ότι στο τέλος θα μείνουν στην πιάτσα αυτοί που πραγματικά θα ΞΕΡΟΥΝ να κάνουν τη δουλειά.

 

Κι εμένα, αν μου δίνανε άδεια νευροχειρουργού, θα άρχιζα να ανοίγω κεφάλια;

 

(Πάντως, σε ένα σεμινάριο επιθεωρήσεων ΚΕΝΑΚ που παρακολούθησα, οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες και πολιτικοί είχαν μια πολύ περίεργη έκφραση στο προσωπό τους)

Link to comment
Share on other sites

:) :) Είμαι σίγουρος!!!

Απλώς σε κάθε περίπτωση θα γίνουν συζητήσεις περί επεμβάσεων, κάποιες από αυτές (ίσως οι περισσότερες) αφορούν σε κελύφη, ακόμη και σε αλλαγές όψης κλπ... οπότε ΑΜ ή ΠΜ

 

@nikoskon: Δεν είχα στόχο την αντιπαράθεση... τη γνώμη μου είπα απλώς.

Link to comment
Share on other sites

Και στις μελέτες θερμομόνωσης είχαν οι ΠΜ και ΑΜ υπογραφή, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο πάντα μου τις πασσάρανε σα να είχαν φίδια επάνω τους

Link to comment
Share on other sites

:) :) Είμαι σίγουρος!!!

Απλώς σε κάθε περίπτωση θα γίνουν συζητήσεις περί επεμβάσεων, κάποιες από αυτές (ίσως οι περισσότερες) αφορούν σε κελύφη, ακόμη και σε αλλαγές όψης κλπ... οπότε ΑΜ ή ΠΜ

 

@nikoskon: Δεν είχα στόχο την αντιπαράθεση... τη γνώμη μου είπα απλώς.

 

JTB δε σου προσάπτω κάτι, κουβέντα για ένα θέμα κάνουμε. Άλλωστε όλοι έχουν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους στο forum . Η SeNNinha έκανε λόγο για αντιπαράθεση.

Link to comment
Share on other sites

Να ξεμπερδεύουμε κάποτε με όλα αυτά?

 

Στην πράξη και από τους Μ.Μ και από τους Α.Μ, Π.Μ και όποιον άλλο στο τέλος θα ξεχωρίσουν αυτοί που θα ξέρουν να κάνουν την δουλειά σωστά και αυτοί που τους ενδιαφέρει το αντικείμενο και θα ασχοληθούν. Είμαι Π.Μ. και δεν κάνω στατικά αν και αυτή είναι καθαρά δική μου δουλειά. Δεν ασχολήθηκα ποτέ, δεν είμαι καλός σε αυτό, δεν το κάνω. Τέλος. Μας δίνετε όλους μας μια νέα ευκαιρία. Αντί να γκρινιάζετε άσκοπα έχετε δύο επιλογές:

 

1) τρέχετε να ενημερωθήτε και να μπήτε στην αγορά (μικρή αγορά αλλά τι να κάνουμε)

 

2) αγωνίζεστε με τα μέσα που σας δίνει ο νόμος για να ανατρέψετε την κατάσταση και να εξασφαλίσετε για εσάς και μόνο (όπως νομίζει ο καθένας) τα επαγγελματικά δικαιώματα που πιστεύεται ότι σας ανήκουν.

 

Όλα τα άλλα δεν έχουν ουσιαστικό νόημα. Τι να λέει να γκρινιάζεις στα forums εαν δεν έχεις πάει καν στο σύλλογό σου να ξεκινήσεις μια διαδικασία προσβολής της απόφασης και του νόμου? Πες ότι όλοι εδώ είπαν ότι έχεις δίκιο. Και τι με αυτό?

 

Ποτε δεν συμφώνησα με το δικαίωμα κανενός να είναι απλά παθητικός κριτής χωρίς να έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι (μικρό ή μεγάλο) για να αλλάξει αυτά που δεν του αρέσουν. Δεν έχει σημασία εαν δεν το καταφέρεις αλλά να προσπαθήσεις.

 

Όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτικών μηχανικών υπήρξαν διότι στην αρχή μόνο αυτή η ειδικότητα υπήρξε. Όλοι σας λέτε ότι έχετε το αποκλειστικό δικαίωμα για κάτι. Άλλος για τα σχέδια, άλλος για τα τοπογραφικά, άλλος για το λέβητα, άλλος για το κλιματιστικό, άλλος για τα ηλεκτρικά, άλλος για την πολεοδομία, άλλος για την οδοποιία, άλλος για την επίβλεψη, άλλος για τα στατικά, άλλος για τα δημόσια έργα.... Τελικά υπάρχει κάτι που έχει μείνει για τους πολιτικούς μηχανικούς? Αλήθεια. Για μαζέψτε τα λίγο όλα όσα όλοι διεκδικούν μόνο για τον εαυτό τους και θα το διαπιστώσετε.

 

Στο κάτω κάτω αφού η βασική δικαιολογία όλων για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι ότι έχουν κάνει πολλά σχετικά μαθήματα στην σχολή τους, είναι έυκολο οι πρυτανίες των σχολών Πολ.Μηχ να βγάλουν άνετα 20 μαθήματα επιλογών και να βάλουν 20 υποχρεωτικά μαθήματα σε Η/Μ και ότι άλλο θέλετε και να διεκδικηθούν με τον ίδιο τρόπο που τα ΤΕΙ διεκδικούν τα δικά τους, δικαιώματα από όλες τις άλλες σχολές. Μέχρι και μαθήματα οικονομίας και διοίκησης μπορούν να μπουν και να ζητάμε και τέτοια επαγγελματικά δικαιώματα. Χαζό όλο αυτό κατά την γνώμη μου αλλά αυτή είναι η μεχρι τώρα πρακτική.

 

Στην εποχή της πλήρους εξειδίκευσης εμείς ζητάμε να πάμε αντίθετα....

 

No problem... προσαρμόζομαι και έτσι. ... 8-):cool:8-)

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Υ.Γ. "Ο" SeNNinhA ..... από το Senna ---> Senninha (μικρός Senna, όπως Γιάννης--->Γιαννάκης)

Το avatar είναι από το υπάρχον ομόνυμο κόμικ που κυκλοφόρησε και κυκλοφορεί μετά το θάνατο του Ayrton Senna

Link to comment
Share on other sites

Εαν εφαρμοσθεί όπως έχει ψηφισθεί ο ΚΕΝΑΚ, λέω εάν, τότε ο κάθε άσχετος θα πάει σπίτι του.

Τόσο στις Ενεργειακές μελέτες όσο και στις Επιθεωρήσεις απαιτούνται:

-άριστη γνώση & εμπειρία όλων των στοιχείων του κάθε κτιρίου

-πολύ διάβασμα του ΚΕΝΑΚ.

Οπότε μην τσακώνεστε για δικαιώματα, ειδικότητες κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.