Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλώδιο 400V και 70V στον ίδιο σωλήνα


artemidwros

Recommended Posts

καλημέρα σας..

 

Στο θέμα του διαχωρισμού των ασθενών από τα ισχυρά ρεύματα, αρκεί να τα οδεύουμε σε διαφορετικούς σωλήνες (εύκαμπτες, βαρέως τύπου) ακόμα κι αν οι σωλήνες οδεύουν μαζί (δίπλα-δίπλα); ή είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε απόσταση μεταξύ τους;

 

ο πλαστικός σωλήνας (τύπου κουβίδη) είναι αρκετός για να προστατεύονται τα καλώδια επικοινωνίας/μεταφοράς δεδομένων από τις ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις , ή πρέπει να είναι κάποιος σωλήνας ειδικού τύπου;

 

τέλος, γιατί είναι τόσο απαραίτητη η χρήση σωλήνα, αφού τα καλώδια επικοινωνίας (π.χ. LiYCY) είναι ήδη θωρακισμένα;

 

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα

1. Ως προς τον διαχωρισμό θελω να περιγραψω ενα σεναριο που εχω δει πολλαπλως στην βιομηχανια: Υπαρχει μια σχαρα απο την οποια περνανε π.χ. δυο 4x6 απο Υ/Δ πανε σε εναν κινητηρα και στην ιδια σχαρα εχει και καλωδια που πανε σε σταθμες, τερματικους κ.τ.λ. 24VDC. Κολλαει ο κιντητηρας, το θερμικο για καποιον λογο δεν πεφτει, ισως εχουν κολλησει οι επαφες του απο προηγουμενο κόλλημα και η παροχή αρχιζει και βραζει σιγα σιγα. Μετα απο λιγο ολοι οι μανδυες των καλωδιων στην σχαρα λιωνουν και ακουμπανε σε μια κουρμπα τα 400VAC στα 24VDC με αποτελεσμα να καιγεται το συνολο του αυτοματισμου της μονάδας. Αλυσδωτη αντιδρασαη τυχαιων γενονότων?

Το ιδιο σεναριο το εγω δει σε καποια multi ιταλικων συνηθων μηχανηματων στα οποια τα ισχυρα και τα ασθενη περνανε απο το ίδιο καλώδιο.

 

2. Ως προς την μικροτερη παρεμβολη των τριφασικων καλωδιων να θυμισω πως το μαγνητικο πεδιο που τελικα ειναι υπαιτιον για την παρεμβολη εξ επαγωγής εξαρταται απο το ρευμα και οχι απο την ταση. Δηλαδη μικροτερη παρεμβολη μεσω την αλληλοαναιρεσης των πεδιων ισχυει μονο για συμμετρικα φορτια.

 

3. Για να προστατεψει απο θωρακιση ενας μανδυας (shield) θα πρεπει να ειναι συνδεδεμενο γαλβανικα μονο το ένα ακρο του στην γη των ακροδεκτων διαφορετικα μειωνεται κατα πολυ το attenuation.

.

4. Για παραλληλες οδευσεις καλωδιωσεων σημανσης με ισχυρα ρευματα χρησιμοποιουμε σηματα εντασης (4-20mA) αντι για σηματα τάσης (0-10V)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

 

mpassaqm:

Κατά τη γνώμη μου, καλό είναι να κρατάμε απόσταση. Οι σωλήνες σίγουρα περιορίζουν αλλά δεν εξασφαλίζουν πλήρη απομόνωση.Γενικά, η παράλληλη όδευση ασθενών με ισχυρά πολύ συχνά δημιουργεί προβλήματα ( ανάλογα πάντα και την ευαισθησία του δικτύου) και καταλήγουμε να μην ξέρουμε στο τέλος τι μας φταίει. Παράδειγμα: κυκλώματα ειδικού φωτισμού ( κάργα παρασιτογόνα!) που κατέληγαν σε dimmer παράλληλα με κύκλωμα public address, μέσα σε σωλήνες...αποτέλεσμα, κλάφτα χαράλαμπε!

 

Αν πρόκειται για όδευση χωνευτή ( πχ σε κατοικία , με χαντρωμένα τα σωληνάκια στο τούβλο) μπρορείς άνετα να παρεκλίνεις από τον "όρο" της απόστασης, γιατί πέρα από το πλαστικό σωληνάκι "κόβει" και η λάσπη μεταξύ των τούβλων.

 

Σωλήνες τύπου Κουβίδη επί το πλείστον παρέχουν μηχανική προστασία και δευτερευόντως ηλεκτρική .

 

Αυτά τα ολίγα! Ελπίζω να βοήθησα( λίγο)!

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις.

 

Δηλαδή, σε περίπτωση που δεν μπορώ να αποφύγω την παράλληλη όδευση και δεν μπορώ να εξασφαλίσω κάποια απόσταση μεταξύ των δυο οδεύσεων (κύκλωμα ισχυρού και κύκλωμα ασθενούς), πιστεύετε πως έχει νόημα να περάσω το ασθενές μέσα σε πλαστική σωλήνα κι ας "τρέχει" δίπλα στο ισχυρό, ή δεν έχει νόημα και είναι τσάμπα ο κόπος και το έξοδο;

 

ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.

 

Κάθε ρευματοφόρος αγωγός δημιουργεί ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο πέριξ αυτού. Ως γνωστόν το ηλεκτρικό πεδίο ΔΕΝ μπορεί να διαπεράσει δομικά υλικά ή άλλα στοιχεία και το μέγεθος του εξαρτάται από την τάση. Αντιθέτως, το μαγνητικό πεδίο ΔΕΝ περιορίζεται από τέτοια "εμπόδια" ενώ το μέγεθος του εξαρτάται (δεδομένης τάσης) από την ένταση του ρεύματος. Κατά συνέπεια, το μαγνητικό πεδίο μπορεί και διαπερνά οποιονδήποτε σωλήνα ή μονωτικό υλικό.

 

Οι παρεμβολές λοιπόν που υφίσταται αγωγοί ασθενών ρευμάτων από τυχόν γειτνίαση τους με ρευματοφόρους αγωγούς ισχυρών ρευμάτων οφείονται κατά κύριο λόγο στο ηλεκτρικό ?, στο μαγνητικό ? ή και στα δύο πεδία που δημιουργούνται ? Η θωράκιση προστατεύει απο το ηλεκτρικό πεδίο (φαντάζομαι) αλλά αν δεν γειώνεται τί γίνεται ? και που πρέπει να γειωθεί ? αρκεί η συνήθης γείωση μιας εγκατάστασης ? (συνήθως εκεί τα γειώνουμε στη πράξη).

Link to comment
Share on other sites

Αρκεί η γείωση της θωράκισης κατα τα γνωστά. Το προτείνουν οι κατασκευαστές και μάλιστα σε πολλές συσκευές η γείωση της θωράκισης αν εχει ξεχωριστή θέση, αν το ψάξεις καταλήγει στο ίδιο.

Δείτε αυτό :

 

http://chaos.c4lab.el.teithe.gr/kioskeridis/Electronic_Measurements_chapter_04_ppt.pdf

 

Μόλις ανακάλυψα οτι έκανα λάθος γείωση τόσο καιρό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.