Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεθοδος καλωδιωσης σηματων VRV (Κεντρικος κλιματισμος)


kosmas85

Recommended Posts

Στο ΚΝΧ γίνεται ένα δίκτυο με διακλαδώσεις. Όλες οι διακλαδώσεις μπορούν να μαζευτούν σε μία χωρίς πρόβλημα. Είναι σαν μία γραμμή φωτισμού ας πούμε. Δεν βλέπω διαφορά αν οι διακαλδώσεις είναι απλωμένες με το να γίνουν σε ένα σημείο, αν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις (μήκη γραμμών κλπ).

 

Στο vrv δεν είμαι σίγουρος τι γίνεται...

 

Kosmas 85, κάτι που θα μπορούσες να κάνεις, είναι να ρίξεις τα καλώδια σε μορφή αστέρα, αλλά σε κάθε μηχάνημα να πάνε δύο καλώδια. Δεν θα κάνεις τις συνδέσεις σαν αστέρα, αλλά ως εξής: Από την εξωτερική μονάδα φτάνεις στο σημείο που μαζεύονται τα καλώδια. Φεύγεις για την πρώτη εσωτερική και γυρίζεις πίσω, για να πιάσεις το καλώδιο που πάει στην δεύτερη εσωτερική, ξαναγυρνάς κοκ.

 

Δες αν σε βολεύει από άποψη πλήθους μονάδων, μήκους καλωδίων, πλήθους συνδέσεων κλπ.

Αν καταλαβα καλα θα γινει παλι σε σειρα δλδ απλα θα γυρναω σε ενα κομβικο σημειο και θα φευγω παλι για την επομενη μοναδα.. δε το ειχα σκεφτει καθολου ετσι αλλα ανεβαινει το κοστος της καλωδιωσης στο διπλασιο εχω 10 εσωτερικες μοναδες και 110 μετρα ψυκτικους σωληνες. Θα μιλησω με τον κατασκευαστη και αν μου δωσει το ελευθερο για συνδεσμολογια αστερα τοτε οκ . αλλιως θα γινει παραδοσιακα και ας ειναι μανουρα. ευχαριστω συναδελφοι για το ενδιαφερον .

Link to comment
Share on other sites

Nαι, καλά κατάλαβες, αυτό εννοούσα.

 

Αν μιλήσεις με τον κατασκευαστή και έχεις τεκμηριωμένη απάντηση, ενημέρωσέ μας.

Link to comment
Share on other sites

Όλοι έχουν δίκιο :P

Ο αστέρας και οι διακλαδώσεις ΔΕΝ απαγορεύονται στα bus κυκλώματα. ΔΕΝ συνίστανται επίσης. Στο KNX (τέως EIB) υπήρχαν παλιά θυμάμαι και κάτι κοκκινόμαυρες κλέμες για να κάνεις διακλάδωση που τις προμήθευαν οι ίδιες οι εταιρείες σαν υλικό KNX (EIB τότε). Οπως είπα, αν το σκεφτεί κανείς, η ίδια ακριβώς διακλάδωση γίνεται στις κλέμες των τερματικών υλικών. Το πρόβλημα είναι όταν αρχίσουν και αυξάνονται τα μήκη των καλωδίων. Εκεί αρχίζει πραγματικό πρόβλημα και το έχω αντιμετωπίσει σε σύστημα BMS. Γιαυτό ΟΛΑ τα συστήματα bus, απο το KNX, LON, DALI, ModBus κλπ επιμένουν η καλωδίωση να πηγαίνει από τερματική συσκευή σε τερματική συσκευή. Έτσι μειώνεται δραματικά η καλωδίωση ή να το πω αλλιώς η διαδρομή των σημάτων μέσα στη καλωδίωση. Βεβαίως κατά περίπτωση και διακλάδωση μπορείσ να κάνεις και αστέρα. Άλλωστε και ο αστέρας αν το δούμε, είναι ένα κεντρικό σημείο διακλάδωσης. Αν θες να χεις το κεφάλι σου ήσυχο ομως πρέπει να αποφύγεις τη γενικευμένη χρήση διακλαδώσεων και αστέρα με μεγάλα μήκη γιατί θα χάσεις τον ύπνο σου.. Εκτός αν ο κατασκευαστής προβλέπει αλλιώς που δεν το πιστεύω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.