Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μανδάλωση απαγωγής καυσαερίων με συσκευές αερίου επαγγελματικής κουζίνας


maestro

Recommended Posts

Καλημέρα

 

Είμαστε στην φάση υλοποίηση μιας μελέτης για την κατασκευή ψητοπωλείου. Στην μελέτη έχω προβλέψει όπως απαιτεί η ΕΠΑ την μανδάλωση των συσκευών κουζίνας με την χοάνη εξαερισμού. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα γίνει αυτό στην πράξη...Θα χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτροβάνα που βρίσκεται εκτός του ψητοπωλείου και θα την συνδέσουμε μέσω κάποιου ρελαί με το μηχάνημα εξαερισμού και όταν είναι ανοικτή η ηλεκτροβάνα θα δουλεύει και ο εξαερισμός...; Και πάλι όμως η ηλεκτροβάνα δεν είναι συνέχεια ανοικτή ή μπορεί και βλέπει πότε υπάρχει διέλευση αερίου..;

Σημειώνεται επίσης πληροφοριακά ότι σύμφωνα με την ενεργητική πυροπροστασία η ηλεκτροβάνα όπως και ο εξαερισμός θα παίρνουν εντολή και από τον πρεσοστάτη του τοπικοού συστήματος πυρόσβεσης για να διακόπτεται η λειτουργία σε περίπτωση ενεργοποιησης του.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα κόβεις τον ανεμιστήρα όταν δεν λειτουργεί η βάνα, αλλά το ανάποδο. Δηλαδή για να ανοίξει η ηλεκτροβάνα πρέπει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας. Νομίζω για να διαπιστώσεις την λειτουργία του ανεμιστήρα προβλέπεται πρεσοστάτης.

Link to comment
Share on other sites

Ομως η ηλεκτροβάνα θα είναι συνέχεια ανοιχτή...ακόμα και όταν οι κουζίνες δεν λειτουργούν. Οπότε ο εξαερισμός θα δουλεύει συνεχώς...?

Link to comment
Share on other sites

Βαλε μια ηλεκτροβάνα NC (και όχι NO) και συνδεσέ την με τα 230βολτ που πανε στο μοτερ του ανεμιστήρα της χωάνης. Η σύνδεση πρέπει να γίνει μετα τον διακόπτη ωστε οταν κλείνεις τον διακόπτη για να πανε 230βολτ στο μοτερ, να πηγαίνουν και στην ηλεκτροβάνα και έτσι απο κατάσταση close να πηγαίνει σε κατάσταση open και να επιτρέπει να φτάσει το αέριο στις συσκευές. αν η ηλεκτροβάνα δεν ειναι 230βολτ αλλα 24vdc τοτε χρειάζεσαι ένα τροφοδοτικό 24vdc και ενα ρελε 230vac στο πηνίο του, το οποιο θα εχει επαφες ΝΟ-COM-NC. Το πηνιο του ρελε το συνδεεις παλι στα 230βολτ του μοτερ, μετα τον διακοπτη του και αν εχεις ηλεκτροβανα NO τοτε χρησιμοποιεις την επαφη COM-NC του ρελε ωστε χωρις 230βολτ να μην επιτρεπει το αεριο η ηλεκτροβανα και αν εχεις ηλεκτροβάνα NC τοτε χρησημοπιεις την επαφη ΝΟ-COM του ρελε ωστε παλι χωρις ταση 230βολτ στο πηνιο του ρελε να εχεις παλι κλειστη την παροχη αεριου. Και στις 2 περιπτωσεις αυτες οταν θα περνει ταση 230βολτ το ρελε θα δινει εντολη στην ηλεκτροβανα να δωσει παροχη αεριου. Στο COM του ρελε συνδεεις το + του τροφοδοτικου 24vdc και αναλογα τι ηλεκτροβανα εχεις συνδεεις το ΝΟ η το NC του ρελε με το + της ηλεκτροβάνας. Το - του τροφοδοτικου το συνδέεις απευθείας στην ηλεκτροβάνα.

Το τροφοδοτικό φτιάχνεται εύκολα με εναν Μ/Σ 24βολτ και ρευμα αναλογα τι τραβαει η ηλεκτροβανα. (παντα επιλεγεις λιγο υψηλοτερο ρευμα για τον Μ/Σ για να μην εχεις υπερθερμανσεις και πτωση τασης). κανεις ανόρθωση γεφυρας είται με ετοιμη γεφυρα ειται με 4 διόδους πυριτίου. αν ειναι ως 1Α το ρευμα βάλε τις 1Ν4007. Μετα βαζεις ηλεκτρολυτικο 2200μF/40v, μετα εναν πυκνωτη ΜΚΡ η ΜΚΤ 100nf/63v, μετα βαζεις εναν σταθεροποιητη LM7824 αν το ρευμα που τραβάει η ηλεκτροβάνα ειναι ως 1Α το πολυ, με ψυκτρα πανω του, και στην εξοδο του σταθεροποιητή ηλεκτρολυτικό 100μF/40v και πυκνωτη ΜΚΡ η ΜΚΤ 100nf/63v και εισαι κομπλε. Αν θες παραπανω ρευμα τοτε πας σε αλλο κυκλωμα με LM338K. Για αυτο προτιμησε ηλεκτροβάνα 230βολτ

Δεν μου εχει τυχει να το κανω ποτε, αλλα θα δουλεψει σιγουρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

και στα 24v δημιουργειται σπινθηρας.αν δεν επιτρεπεται απαιτουνται αλλες διατάξεις.

επισης υποθετω οτι χρειάζεται δευτερη Η/Β.η εξωτερικη ειναι πυροσβεσης /σεισμου με μανδαλωση.Ενώ για την χοανη θα μπεi on-off.αν δεν εχει inverter μπορεί να πάρει ταση απο την ιδια την χοανη,αλλιως απο το inverter .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.