Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακά Τζάκια και μετατροπές


F-female

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

θα ήθελα να ενημερωθώ σχετικά με τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες μετατροπών απο παλαιού τυπου ανοιχτό τζάκι σε ενεργειακο.

Το σπίτι το οποίο έχουμε είναι πολυ παλιό νομίζω απο το 75 ή το 78 είναι το παλιό πατρικό του άντρα μου.....το οποίο σημαίνει πως το σπίτι δεν έχει μόνωση και γενικά η διαρυθμιση του ειναι άναρχη....όσων αφορά το εσωτερικο του....το μόνο που έχει αλλαχτει ειναι τα σώματα του καλοριφερ,(έχει μποιλερ) και κάποιες σωληνώσεις....σε μια παλαιότερη διαρροή που ειχε το σπίτι. Επίσης έχουν αλλάξει και τα κουφώματα έχουν αντικατασταθεί με παράθυρα και μπαλκονοπορτες με διπλά τζάμια.

Στο σαλόνι έχουμε ένα τζάκι παλαιου τυπου ανοιχτό με πυρότουβλο...θα ήθελα λοιπόν να το αλλάξω σε ενεργειακό μιας και τελευταια απο την μικρή ενημέρωση που έχω συμφαίρει μιας και έχει μεγαλύτερη απόδοση.

Οι απορίες μου ειναι εξής σε ένα τέτοιο σπίτι θα έχει απόδοση ή θα ειναι όπως και τώρα με το καλοριφερ?Επίσης, μπορώ να το συνδεσω με το καλοριφερ και για τι κόστος μιλάμε?Το παλιό τζάκι θα ήθελα εγω προσωπικά να το γκρεμίσω και να αντικατασταθεί με ένα νεο ενεργειακο πιο διακρητικο.

Το σπίτι μας ειναι 145 τμ και ειδικά τα πίσω υπνοδωμάτια χρειάζονται περισσότερη θερμανση μιας και απο κάτω ειναι το γκαραζ και ειναι ανοιχτό.

Ευχαριστώ εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

Από προσωπική πείρα, το κλασικό τζάκι έχει και πλεονεκτήματα.

 

Το πυρότουβλο καθώς και το μάρμαρο (υποθέτω λόγω της χρονολογίας που φτιάχτηκε ότι θα είναι ντυμένο με μάρμαρο) λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές. Αν ανάψεις για πολλές ώρες το τζάκι (πάνω από 4) πυρώνουν και σπάνε το κρύο στον χώρο για αρκετές ώρες αφού το σβήσεις.

 

Τι ενεργειακό τζάκι θέλεις να βάλεις; Αυτό που θερμαίνει τον αέρα (έχει γρίλιες πάνω από το τζάκι) ή αυτό που συνδέεται στο δίκτυο θέρμανσης;

Αν τα ξύλα τα έχεις δωρεάν (π.χ. αν έχεις λιοστάσι και έχεις ξύλα από το κλάδεμα) σε συμφέρει. Αν τα πληρώνεις καλύτερα να μην ασχοληθείς με αυτό, απλά τα χρήματα που θα έδινες δώσ'τα γία θερμομόνωση του κτιρίου. Για αρχή μπορείς να μονώσεις την οροφή του γκαράζ ώστε να μην έχεις πολλές απώλειες από το δάπεδο των υπνοδωματίων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το τζάκι μας ειναι επενδεδυμένο μονο με πυρότουβλο αλλά όπως ειπα στο αρχικο post η διαρυθμιση του σπιτιου ειναι τέτοια έτσι ώστε να μην διαχέεται ο ζεστός αέρας στο υπόλοιπο σπιτι....

εγω προσωπικά θα ήθελα να κάνω μια σωστή κατασκευή-μετατροπή έτσι ώστε να μην έχω ένα απλά όμορφο τζάκι....θέλω να ειναι λειτουργικό διότι απο τις 9-5μμ όλοι λειπουμε....αυτές τις μέρες που έχει κρυο πρεπει να ανάβω και το τζάκι και το καλοριφέρ....αν έχω την δυνατότητα να πετύχω ένα σωστο συστημα θέρμανσης θα το προτιμούσα....απο οποιαδήποτε άλλη μορφη φιγούρας....

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα είναι δυνατή η μετατροπή και μάλιστα χωρίς να γκρεμίσεις το παλιό. Βέβαια το σπίτι είναι μεγάλο και χωρίς κατάλληλη μόνωση οπότε δεν θα πάρεις όλη την απόδοση του τζακιού. Εγώ σου προτείνω να κάνεις την μετατροπή, γιατί πέρα από όλα τα άλλα, σίγουρα θα γλυτώσεις τις απώλειες λόγω της ανοικτής εστίας, αλλά πρώτα μόνωσε ότι μπορείς. Τώρα μάλιστα με το πρόγραμμα εξοικονομώ, μπορείς να κάνεις πολλές βελτιώσεις. Πάντως για το τζάκι να απυθυνθείς καλλίτερα σε κάποιον πωλητή.

Link to comment
Share on other sites

ναι η μόνωση της οροφής του γκαράζ ειναι σωστή λύση....δεν ξέρω άν έχω περιθώριο στο 1 δωμάτιο΄λόγω του ότι ακριβώς απο κάτω φαντάσου παράλληλα με την οροφη ειναι ο μηχανισμός της γκαραζόπορτας....πρέπει να δω τι γινεται εκει

 

[...]Τώρα μάλιστα με το πρόγραμμα εξοικονομώ, μπορείς να κάνεις πολλές βελτιώσεις. [...]

 

θα ήθελα πριν πάω στις εταιρειες να ενημερωθώ πρωτα......τι έιναι το προγραμμα εξοικωνομώ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.