Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσδιορισμός ύψους Η κτηρίου για υπολογισμό απόστασης Δ


Recommended Posts

Προσοχή, η απάντηση δεν είναι προφανής, έχω στάθμη αυλής στο πλάι (εκεί που αφήνω Δ) υψηλότερη από τη στάθμη αφετηρίας μέτρησης υψών. Για τον υπολογισμό της απόστασης Δ, το ύψος Η μετριέται από τη στάθμη του ακάλυπτου ή από το 0.00 στο δρόμο; Υποθέτω ότι το ύψος της απόληξης κλιμακοστασίου δε προσμετράται στο Η. Γενικά η απόληξη κλιμ. δεν υπόκειται στο Δ.

Link to comment
Share on other sites

Ισως μία τομή βοηθούσε, αλλά το Δ δεν υπολογίζεται από το Hmax που έχουμε από το τελικώς διαμορφωμένο έδαφος? Αν το οικόπεδο είναι με κλίση και έχεις +0,00 στο δρόμο και ξεκινά το κτίριο π.χ. από το +2,00, τότε τα 2 αυτά μέτρα δεν θα μετρήσουν στο Hmax και συνεπώς στο Δ. Συγγνώμη αν λέω κάτι προφανές ή λάθος, αλλά μία σχηματική έστω τομή θα αποσαφήνιζε πολλά. Και η απόληξη όχι δεν μετρά στο υψος (άρθρο 16 ΓΟΚ)

Link to comment
Share on other sites

δεν έχει νόημα η σχηματική τομή, σωστά το κατάλαβες, το ζήτημα είναι ότι αν το 0.00 είναι αλλού σε σχέση με το ύψος του εδάφους στην πλευρά του Δ, τότε θα μετρήσουμε το Η στο εκεί που είναι το Δ ή το μέγιστο Η από το 0;

Link to comment
Share on other sites

H θέση του 0.00, η πλευρά του Δ και το Η του κτιρίου στην πλευρά αυτή μπορεί να ειναι και άσχετα μεταξύ τους. Εσένα καταρχήν, για να προσδιορίσεις το Δ, σε ενδιαφέρει να έχεις το Hmax, και το κτιρίο πρέπει να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια, σε όλα τα σημεία από το τελικώς διαμορφωμένο έδαφος. Συνεχίζοντας στο προηγούμενο παράδειγμά μου, έστω ότι είσαι στο +0,00 στο προσωπο του οικοπέδου σου, και το οικόπεδό σου είναι με κλίση, το έδαφος του ισογείου σου είναι στο +2,00 και έχεις Hmax 9,00. Τότε κάνεις "offset" το περίγραμμα του οικοπέδου σου 3,90μ προς το εσωτερικό και μέσα σε αυτή τη ζώνη έχεις το Δ, μέσα στην οποία δεν επιτρέπεται να τοποθετήσεις τίποτα (εκτός από μερικά δομικά στοιχεια). Από εκεί και πέρα δε σε ενδιαφέρει που είναι το 0.00. Η αφετηρία μέτρησης του ύψους του κτιρίου σου ξεκινά από το τελικώς διαμορφωμένο έδαφος γύρω από το κτίριό σου. Δηλαδή εν προκειμένω εάν από το +2.00 ξεκινάς το ισόγειό σου, και δεν έχεις υπόγειο και από εκεί αρχιζεις να μετράς τις απόλυτες τιμές του ύψους, τότε το ανώτατο σημείο σου είναι άλλα 9.00 μέτρα, δηλαδή σχετικά ως προς το +0,00, το Hmax θα είναι στο +11,00. Δεν ξέρω εάν πλάτειασα και σε μπέρδεψα :smile:

Link to comment
Share on other sites

το καταλαβαίνω ότι το Δ χρησιμοποιέι το Ημαξ από το 0, αν όμως το υλοποιούμενο ύψος στο Δ δεν είναι το Ημαξ αλλά μικρότερο ή μεγαλύτερο λόγω κλισης οικοπέδου ή διαμόρφωσης εδάφους, τότε ίσως έπρεπε το Η για τη μέτρηση του Δ να είνια όχι το Ημαξ αλλά το υλοποιούμενο.

 

Πάντως για την μέτρηση υψών νομίζω δεν έχεις απόλυτο δίκιο (δυστυχώς)... όλα τα ύψη μετριούνται από το 0.00 σε συνήθη οικόπεδα ανεξάρτητα αν το τελικά διαμορφωμένο έδαφος διαφέρει (εκτός αν γίνει βαθμιδωτό το οικόπεδο σύμφωνα με διατάξεις για μεγάλες κλίσεις και αντίστοιχο ιδεατό στερεό)

Link to comment
Share on other sites

1.Μα εγώ αντίθετα, έγραψα ότι το Hmax είναι ανεξάρτητο του +0,00.

2. Και το παράδειγμά μου νομίζω ότι αναφερόταν σαφώς σε οικόπεδα με κλίση. Μάλλον δεν έχω "πιάσει" ακριβώς αυτό που εννοείς, γιατί πιθανότατα έχω στο μυαλό μου μη "συνήθη οικόπεδα" όπως τα ορίζεις, εξού και πρότεινα μία τομή, ώστε να βοηθήσει.

Αν και θα συμφωνήσω ότι διαφωνούμε, απλά μία ερώτηση, σε περίπτωση οικοπέδου με κλίση, όπου από Ο.Γ. αναγκάζομαι να τοποθετήσω το κτίριο 4-5 μέτρα μέσα από την Ρ.Γ. και βρίσκομαι στο +3,00 για να τοποθετήσω το κτίριό μου. Εάν δεν πειράξω τη διαμόρφωση του εδάφους, εφόσον όπως λες το Hmax πρέπει να το πάρω από το +0,00, αντί για τριώροφο θα φτιάξω διώροφο?

 

(Άρθρο 9: "1. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. Οπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, αφήνεται απόσταση Δ= 3+0,10Η (όπου Η το πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου σε περίπτωση που εξαντλείται ο συντελεστής δόμησης, ή το μέγιστο επιτρεπόμενο σε περίπτωση που δεν εξαντλείται ο συντελεστής αυτός, ή αυτό στο οποίο προβλέπεται να εξαντληθεί μελλοντικά ο συντελεστής δόμησης, ...)."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι επιστρέφουμε στην αρχική ερώτηση και κάποιος τρίτος πρέπει να μας διαφωτίσει. Στα επικλινή οικόπεδα ίσως έχεις δίκιο να λες ότι το Η πρέπει να μετακινείται, νομίζω όμως ότι πολλοί λένε σε συνηθισμένα οικόπεδα με ήπια κλίση το Η είναι το πεζοδρόμιο (νομίζω το είπες και εσύ κάποια στιγμή ότι βάζουμε το Ημαξ και βρίσκουμε το Δ και το ξεχνάμε το Ημαξ αν αλλάζει στις τομές - όμως έχεις δίκιο να το αναιρείς σε έντονες κλίσεις στο επόμενο μηνυμα). Εγώ αναφερόμουν σε πιο απλά οικόπεδα όπου η διαμόρφωση εδάφους μπορεί να φτάσει το +1.50 από το 0.00, όπου και πάλι κάνει μεγάλη διαφορά αν το Η μετριέται από το +1.50 και όχι από το 0.00, αλλά και το παράδειγμά σου με εντονότερη κλίση δείχνει ότι πράγματι υπάρχει θέμα προς εξήγηση

 

(όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ εμετικό βρίσκω το ΓΟΚ)

Link to comment
Share on other sites

To H το μετραμε απ το φυσικο ή διαμορφωμενο εδαφος σε καθε σημειο του κτιριου..

Η σταθμη του πεζοδρομιου δεν παιζει κανενα ρολο παρα μονο για τις διαμορφωσεις του 1.50μ.

Αυτο ειναι αδιαμφισβητητο.

Απο εκει και περα προκυπτουν και αλλα θεματα, οπως για παραδειγμα αυτο που συζητιεται σε αλλο θρεντ για το εαν σε αυτο το Ημαξ προσμετραται και το υψος της στεγης οταν αυτη ενσωματωνεται στον τελευταιο οροφο...

Link to comment
Share on other sites

Η πραγματοποιουμενο=το μεγιστο υψος απο την περιξ του κτιρίου διαμορφωμενη στάθμη εδάφους

συνηθως Ηmax επιτρ.=Hπραγματοποιουμενο,οπότε και Δ=3+0.10Ηmax ΕΠΙΤΡ.

παντα το Δ υπέρ της ασφαλείας ,μη παίζεις με αυτο.......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.