Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτήριο μικρού πλάτους 4 μέτρων και τήρηση απόστασης Δ


Recommended Posts

Υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που λένε ότι αν δεν εξασφαλίζεται κτήριο πλάτους 9 μέτρων, τότε μπορείς να μην τηρήσεις το Δ και να πλησιάσεις ώστε να εξασφαλίσεις 9 μέτρα (παραφράζω). Έχω περίπτωση προσθήκης σε διατηρητέο κατ επέκταση σε στενό οικόπεδο πλάτους 9 μέτρων όπου αν κρατήσω Δ από το όμορο (πλάγια) τότε το νέο κτήριο θα έχει πλάτος 4 μέτρα μόνο. Θα ήθελα να μπώ για διάφορους λόγους αρχιτεκτονικούς κατά 30 εκατοστά μέσα στο Δ. Στέκει αυτό κατά ΓΟΚ; ( αν ναι με ποιά διάταξη;) στην πολεοδομία μου ζήτησαν (πριν δουν σχέδια) να κρατήσω το Δ...

---------

αναφέρομαι στην παρακάτω διάταξη....

 

3α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1377/1985 ή κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 m., το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξ' αιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 m., το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφ' όσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 m., η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται νια την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 m. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 m., το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 m.

Link to comment
Share on other sites

βάζω το τοπογραφικό... έχω διατηρητέο (της κακιάς ώρας τρωγλη εγκαταλελειμμένη 50 χρόνια) το περίγραμμα του φαίνεται, και η προσθήκη μου ρίχνει ένα κομμάτι το πίσω, πάω για ειδική ρύθμιση εννοείται, αλλά η πολεοδομία θέλει να περάσω την προσθήκη με ισχύοντα ΓΟΚ (ισχύων ΓΟΚ με ωμέγα γιατί ο κανονισμός είναι αρσενικό, όπως περιβάλλων χώρος). Ειναι τραγικό... αν μπορούσα να περάσω ΓΟΚ τώρα, τι να την κάνω την ειδική ρύθμιση και τους ειδικούς όρους δόμησης;;; φαίνεται η θέση του ορίου Δ αλλά εγώ θέλω για πολλούς λόγους να είμαι λίγο πιο έξω... οι άνθρωποι θέλουν να φτιάξουν κάτι από την τρώγλη και το ελληνικό κράτος μας έχει τσακίσει στην ανωμαλία -περιττό να αναφερθώ τι περασαμε με εφορείες Υππο...

βασικά με ενδιαφέρουν απόψεις για το πίσω κομμάτι και το πλάτος που μπορώ να έχω... το περίγραμμα που φαίνεται πάνω από το μπροστινό κομμάτι είναι πρόβολοι (τρισδιάστατα είναι πιο νορμάλ)

TOPO.pdf

Link to comment
Share on other sites

Από ότι ξέρω μπορείς να βάλεις πλάτος κτιρίου μέχρι 8,61 έτσι ώστε να αφήσεις 1 μετρο διάδρομο στην μια τουλάχιστον πλευρά.

Μάλλον στην Πολεοδομία δεν το κατάλαβαν καλά. Πήγαινε τους μια κάτοψη και εξήγησε τους την περίπτωση. Δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα.

Φτανει βεβαια τα ομορα να ειναι προ '85.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ, και εγώ έτσι κατάλαβα, αλλά προφορικά μου είπαν στην πολεοδομία ότι αυτό απαιτεί να έχουν αφήσει οι προηγούμενοι υποχρεωτικούς ακάλυπτους;;!! θα ξαναπάω εννοαι, το όμορο είναι διατηρητέο, προφανώς προ 85

Link to comment
Share on other sites

νομίζω πως μια χαρά ισχύει η 9μετρος

 

αν υπάρχει δ/γμα της περιοχής ρίξε μια ματιά μήπως υπάρχει διαφοροποίηση και ειναι λιγότερα μέτρα πχ 8

 

 

http://www.michanikos.gr/album.php?albumid=129&pictureid=263

http://www.michanikos.gr/album.php?albumid=129&pictureid=262

Link to comment
Share on other sites

Η παράγραφος εφαρμόζεται αν ισχύουν συγχρόνως, οι παρακάτω όροι:

1)Κτίριο που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο

2)Περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης

3)Το όμορο κτίριο είναι σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 m.

 

Σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει, υποχρέωση να τηρήσεις την απόσταση Δ και δεν μπορείς να κολήσεις στο όριο (να έλθεις σε επαφή). Αν όντως έχεις αυτήν την υποχρέωση τότε μόνο μπορείς να μειώσεις την άπόσταση σε μήκος μικρότερο από το Δ, για να εξασφαλίσεις μήκος 9μ.

 

Μια απορία! Το υφιστάμενο τμήμα(διαγραμμισμένο τμήμα) είναι ένα ενιαίο κτήριο διατηρητέο? Γιατί σε αυτήν την περίπτωση ακόμα και αν βρεις τρόπο να είναι νόμιμη η προσθήκη με τον Γοκ και ξεμπλέξεις με την πολεοδομία, δεν ξέρω αν θα σου εγκρίνει το Υπεχωδε (ή οποιος φορέας έχει κυρήξει το κτίρο διατηρητέο) προσθήκη καθ' ύψος εκτός του περιγράμματος του ισογείου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αθηνά από τους 3 όρους που αναφέρεις, στο οικόπεδο ισχύει μόνο ο πρώτος (το όμορο είναι διατηρητέο) αλλά το σύστημα στην περιοχή είναι συνεχές, και επίσης το όμορο είναι στο όριο (δεν απέχει 1 μέτρο ή παραπάνω).

 

Είμαι ενήμερος για την πολυπλοκότητα του ότι όποιος γουστάρει δεν το εγκρίνει (το ζήσαμε στις εφορείες του ΥΠΠΟ) αλλά το εκτός του περιγράμματος που προκύπτει (κατά 30 εκατοστά έξω) στην προσθήκη γίνεται γιατί αν δε βγώ τόσο (για να βάλω υποστήλωμα) τότε θα πρέπει να κλείσω μια πόρτα του διατηρητέου με το υποστήλωμα... ή να κάνω τρελές πατέντες με το υποστήλωμα και πλάτος κτηρίου 3 μέτρα. Ως προς το περίγραμμα το συζητάω με ΥΠΕΚΑ.

 

Αυτό που θα με σοκάρει τώρα είναι να πρέπει να κρατήσω Δ. Θέλω να κρατήσω Δ -0.3 εκατοστά (για να έχω πλάτος κτηρίου 4.5 μέτρα περίπου)... όπως φαίνεται στο σχέδιο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.