Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων Μηχανικού απο Αγγλία


Recommended Posts

Δηλαδή θες να μου πείς ότι ένας Νορβηγός μηχανικός που θέλει να πάρει μέρος σε δημοπρασία Ελληνικού Δημόσιου Έργου, πρέπει να κάτσει στα θρανία του ΕΜΠ για να δώσει κυκλοφοριακή ροή και Αντισεισμική Τεχνολογία Ι ? Είσαι με τα καλά σου?

Το ΔΟΑΤΑΠ πλέον, έχει μόνο νόημα σε εκείνους που επιζητούν ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ αναγνώριση. Οι λόγοι:

1) Θές να προχωρήσεις σε διδακτορικές σπουδές σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, επομένως χρειάζεσαι ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ αναγνώριση

2) Θες να προσληφθείς ως λέκτορας κλπ σε Ελληνικό Παναεπιστήμιο

3) Θες να προσληφθείς στο δημόσιο, να λάβεις μέρος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, και επομένως θέλεις οι 4ετείς σου σπουδές να αναγνωρίζονται ως μεταπτυχιακές.

 

Κανένας άλλος λόγος για να παει κανείς στο ΔΟΑΤΑΠ. Εκτός βεβαίως από τους ασχέτους.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή θες να μου πείς ότι ένας Νορβηγός μηχανικός που θέλει να πάρει μέρος σε δημοπρασία Ελληνικού Δημόσιου Έργου, πρέπει να κάτσει στα θρανία του ΕΜΠ για να δώσει κυκλοφοριακή ροή και Αντισεισμική Τεχνολογία Ι ? Είσαι με τα καλά σου?

.

Εγώ δεν μίλησα για ξένο υπήκοο αλλά για Έλληνα .

Οι οργανισμοί αυτοί ιδρύθηκαν προπαντός για τις αναγνωρίσεις Ελλήνων Μηχανικών .

Στην δημοπρασία για κάθε δημόσιο έργο αναγράφεται για το εάν έχει δικαίωμα να πάρει μέρος ένας Ξένος Μηχανικός σε Εταιρία που εδρεύει στο Εξωτερικό και όχι στην Ελληνική Επικράτεια.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί σου κάνει μεγάλη εντύπωση.

Τα δημόσια έργα όπως και ο ΔΟΑΤΑΠ αφορούν το δημόσιο.

 

Όργανο ο αστυνομικός, όργανο και το μπουζούκι άρα αστυνομικός = μπουζούκι.

 

Στα 'πε ο agrafiot να στο πω και εγώ. Για να πάρεις μέρος σε δημόσια έργα πρέπει να έχεις ΜΕΚ. Το ΔΟΑΤΑΠ είναι ένας τρόπος να για καταλήξεις με ΜΕΚ. Το ΣΑΕΠ ο άλλος. Για άλλη μια φορά φαίνεται πως δεν ξέρεις γιατί μιλάς. Το θέμα είναι γιατί τα λες, και το σημαντικότερο, πως σου έρχονται και τα λες;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν μίλησα για ξένο υπήκοο αλλά για Έλληνα .

Οι οργανισμοί αυτοί ιδρύθηκαν προπαντός για τις αναγνωρίσεις Ελλήνων Μηχανικών .

 

Μπά? Πόθεν προκύπτει αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλα για να λάβεις μέρος σε δημόσιο διαγωνισμό χρειάζεσε ΜΕΚ όπως λέτε. Δεν μπορείς όμως να γραφτείς στα ΜΕΚ αν δεν έχεις πλήρει δικαιώματα. Σε επικοινωνία με την Δ15 με ενημέρωσαν πως πρώτα πρέπει να δώσω τα μαθήματα ποθ μου χρέωσε το ΔΟΑΤΑΠ, να περάσω ξανα από τις εξετάσεις του ΤΕΕ και αφού μου δώσουν τα πλήρη δικαιώματα τότε μπορείς να εγγραφείς στις κατηγορίες του ΜΕΚ.

Link to comment
Share on other sites

stayros

 

Μόνο που το ΤΕΕ στην Ελλάδα δεν σε εγγράφει ως πλήρες μέλος χωρίς και την Αναγνώριση των Α.Δ από το ΔΟΑΤΑΠ .Το ΣΑΕΠ δεν φτάνει από μόνο του διότι δεν δίνει τα Α.Δ. που περιλαμβάνονται στα πλήρη .

Για να γραφτεί κάποιος ως πλήρες μέλος στο ΤΕΕ πρέπει να έχει τα ίδια ακριβώς κριτήρια που έχει και ένας Έλληνας Μηχανικός που σπούδασε στην Ελλάδα .Δηλαδή να έχει και τα Ακαδημαϊκά Δικαιώματα Αναγνωρισμένα στην Ελλάδα.

Αυτά τα δικαιώματα πάνε μαζί με τα Ε.Δ.

Διαφορετικά δεν μπορείς να ασκήσεις τα πλήρη δικαιώματα ως Μηχανικός σε τομείς που αφορούν το δημόσιο και όπως είπα στο Δημόσιο παντού ζητάνε να δούνε Βεβαίωση Αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ .

 

Για όσους λοιπόν αμφισβήτησαν το γεγονός ότι τι οι ξένοι θα κάθονται να δίνουν εξετάσεις ?

Τους παραθέτω την λίστα ενός άλλου Κλάδου αυτού της Ιατρικής εξίσου σημαντικού όπως αυτός των Μηχανικών όπου θα διαπιστώσετε ότι και οι ξένοι δίνουν κανονικά εξετάσεις προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα .

 

 

http://www.doatap.gr/gr/docs_iatrikis/kat_iat_2010.htm

 

 

Επειδή κάποιοι θα μου πουν ότι αυτοί είναι απόφοιτοι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε εάν είναι απόφοιτοι ή επαγγελματίες .

Έχω να τους πως ότι γνωρίζω και περίπτωση όπου Βούλγαρος Ιατρός ο οποίος εργαζόταν χρόνια στην Βουλγαρία ως Ιατρός γραμμένος και ως επίσημο μέλος στα μητρώα του Ιατρικού Επιμελητηρίου της Σόφιας Βουλγαρίας παντρεμένος με Ελληνίδα όταν ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 37 περίπου χρονών υποβλήθηκε σε εξετάσεις του ΔΟΑΤΑΠ προκειμένου να εργαστεί στην Ελλάδα και σήμερα εργάζεται κανονικά στην Ελλάδα.

 

Αν λοιπόν ήταν έτσι τόσο απλά τα πράγματα όπως περιγράφουν κάποιοι τότε όλοι θα επιδίωκαν την εγγραφή τους στα επιμελητήρια του εξωτερικού πριν έρθουν στην Ελλάδα παρακάμπτοντας μια και καλή το ΔΟΑΤΑΠ .

 

Αυτό λοιπόν εγώ που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει ένας δρόμος από εκεί και ένας δρόμος από εδώ .

Αλλά για να εργαστεί κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει τα πλήρη δικαιώματα και Α.Δ και Ε.Δ κάτι το οποίο μόνο το ΔΟΑΤΑΠ τα δίνει .

Με την Βεβαίωση Αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ η οποία αυτομάτως σου δίνει όχι όλα τα Α.Δ ή τα Ε.Δ αλλά γενικώς όλα τα δικαιώματα που έχει ένας Έλληνας Μηχανικός που σπούδασε Ελλάδα .

 

Όλα λοιπόν τα άλλα που ακούω και σε όποιους τα ανάφερα μου απαντήσανε με μια και μόνο λέξη "Μπαλώματα" .

 

Για όσους επιπλέον δεν γνωρίζουν και μου λένε για ΜΕΚ .

Παρακάτω τους δίνω την απόδειξη ότι για την εγγραφή στο ΜΕΚ στα δικαιολογητικά ζητάνε πιστοποιητικά του ΔΙΚΑΤΣΑ περί της ισοτιμίας με αντίστοιχη σχολή της ημεδαπής.

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/MELETES_ERGA_DHMOSIOY/Tab5214724

 

 

Κανένας άλλος λόγος για να παει κανείς στο ΔΟΑΤΑΠ. Εκτός βεβαίως από τους ασχέτους.

 

Αλλά βεβαίως εμείς για κάποιους είπαμε είμαστε "άσχετοι" όσοι δίνουμε ΔΟΑΤΑΠ και όσοι έδωσαν ασχέτως εάν ξεχνάνε και αυτοί που τα λένε αυτά που λένε ότι κάποτε πέρασαν και οι ίδιοι τους από το ΔΟΑΤΑΠ .

Link to comment
Share on other sites

Άντε πάλι. Το ΣΑΕΠ είναι μόνο λίγων μηνών. Οι πρώτες αναγνωρίσεις έγιναν μόλις πριν λίγες εβδομάδες. Τι περίμενες να βρεις στο internet δηλαδή;

 

Εν πάση περιπτώσει, πάλι θολώνεις σκόπιμα τα νερά αφού συγκεκριμένα οι γιατροί (αλλά όχι οι μηχανικοί) έχουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση στο ΣΑΕΠ, την οποία δεν τη γνωρίζω γιατί δεν με ενδιαφέρει.

 

Επίσης το ΔΙΚΑΤΣΑ μας τελείωσε πριν λίγα χρόνια, άρα αν ισχύουν αυτά που λες κανείς απόφοιτος εξωτερικού δεν μπορεί να βγάλει ΜΕΚ. Ωιμέ...

Link to comment
Share on other sites

stayros

 

Το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν τελείωσε ποτέ αλλά βαφτίστηκε πλέον με το όνομα ΔΟΑΤΑΠ .

Επίσης στα δικαιολογητικά για την εγγραφή στο ΜΕΚ δεν γράφει πουθενά για ΣΑΕΠ αλλά ζητάνε μόνο πιστοποιητικά από το ΔΟΑΤΑΠ που να πιστοποιούν την Αντιστοιχία του Ξένου Τίτλου με Ελληνικό Τίτλο πράγμα το οποίο μπορεί να το επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή και το ΤΕΕ ότι ο συγκεκριμένος Ξένος Τίτλος δεν έχει Αναγνώριση Α.Δ από το Ελληνικό Κράτος και από το ΔΟΑΤΑΠ.

 

Άρα λοιπόν αυτός που θολώνει τα νερά μάλλον είσαι εσύ .

 

Εγώ απλός λέω αυτά που γράφουν οι προϋποθέσεις .

Εάν λοιπόν περιμένεις να δεις εγγραφή αποφοίτου ή επαγγελματία στο ΜΕΚ χωρίς την Αναγνώριση του και την Αντιστοίχηση του Τίτλου του με Αντίστοιχο Ελληνικό Τίτλο τότε δεν θα το δεις ποτέ .

Ο μόνος λοιπόν τρόπος είναι μέσο ΔΟΑΤΑΠ . Τα πράγματα είναι απλά .

 

Κλείνοντας θα πω ότι οι αναγνωρίσεις που έγιναν και που θα γίνονται μέσο ΣΑΕΠ αφορούν μόνο σε οτιδήποτε έχει να κάνει σχέση με τον Ιδιωτικό Τομέα και όχι με του Δημοσίου .

Για το Δημόσιο είναι ο οργανισμός του ΔΟΑΤΑΠ και κανείς άλλος .

Link to comment
Share on other sites

lazarosk

 

1ον ...Συμφωνώ με τον Σταύρο όταν λέει ότι το ΣΑΕΠ είναι καινούργιο. Επί ΣΑΙΤΕ δεν είχε δοθεί ούτε μία αναγνώριση (τουλάχιστον που να γνωρίζω). Η πρώτη από ΣΑΕΠ δόθηκε πριν ένα μήνα η οποία είναι εδώ http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=11606:kollegia-i-proti-apofoiti-parelabe-tin-anagnorisi-tou-ptixiou-tis&Itemid=842

 

και μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιεί τον Ακαδημαϊκό τίτλο που απέκτησε στο κράτος μέλος προέλευσης. Άρα έχει και την ακαδημαϊκή όπως θέλεις να είναι

 

2ον...αλλά και την επαγγελματική διότι σε παλαιότερη προσφυγή και μετέπειτα ευρωπαϊκή οδηγία

 

http://esdep.web.auth.gr/EuCourt_Press_gr_2008-10-23.pdf

 

η Ελλάδα παρανομούσε (όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) και εκτός των άλλων το δικαστήριο απεφάνθη ότι:

 

"Τέλος, το ∆ικαστήριο επισηµαίνει την ύπαρξη παραβάσεως της οδηγίας όσον αφορά το ότι, στον δηµόσιο τοµέα, δεν είναι δυνατή η µετάταξη σε ανώτερο ιεραρχικό και/ ή μισθολογικό κλιµάκιο των ατόµων που διορίσθηκαν – ως κάτοχοι διπλώµατος που χορηγήθηκε εντός άλλου κράτους µέλους – µε βαθµό χαµηλότερο από αυτόν µε τον οποίο θα µπορούσαν να έχουν διορισθεί αν τα διπλώµατά τους είχαν αναγνωρισθεί σύµφωνα µε την οδηγία"

 

Ξεκάθαρο από το παραπάνω ότι δεν ισχύει αυτό που λες για τον δημόσιο τομέα όταν καταφεύγεις για αναγνώριση ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ δικαιωμάτων μέσω ΣΑΕΠ.

 

Η παραπάνω απόφαση και οδηγία ενσωματώθηκε στο καινούργιο ΠΔ.

 

3ον....το ΜΕΚ http://portal.tee.gr/portal/page/por...IOY/Tab5214724 και ΜΟΝΟ που το αναφέρει ΔΙΚΑΤΣΑ και οχι ΔΟΑΤΑΠ καταλαβαίνουμε όλοι από πότε είναι αυτό το έγγραφο. Είναι κατά πολύ παλαιότερο του ΣΑΙΤΕ και σίγουρα παλαιότερο του καινούργιου ΣΑΕΠ το οποίο ΣΑΕΠ ιδρύθηκε βάση των ευρωπαϊκών δικαστικών και ευρωπαϊκών αποφάσεων και στηρίζεται το καινούργιο ΠΔ το οποίο είναι "Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" και η οποία οδηγία βασίζεται και η δικαστική απόφαση που σου αναφέρω παραπάνω.

 

και "(Άρθρο 4 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

1. Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος παρέχει στο δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση στο ίδιο επάγγελμα, για το οποίο διαθέτει τα προσόντα στο κράτος μέλος καταγωγής, και να το ασκεί στην Ελλάδα υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους Έλληνες υπηκόους."

 

Οι λέξεις κλειδί στο παραπάνω είναι οι "ίδιες προϋποθέσεις με τους Έλληνες υπηκόους". Η μόνος όρος που σου βάζει για εργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αφού πάρει κάποιος τα πλήρη δικαιώματα από ΣΑΕΠ είναι

 

α. (Άρθρο 53 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)

Οι δικαιούχοι της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων πρέπει να διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις της ελληνικής γλώσσας για την άσκηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Οι αρμόδιες αρχές του άρθρου 54 υποχρεούνται να διατυπώνουν, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, πλήρως αιτιολογημένη κρίση σχετικά με τη γνώση της ελληνικής γλώσσας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος.

 

και

 

β.Με την επιφύλαξη των άρθρων 7 και 51, οι αρμόδιες αρχές αναγνωρίζουν στους ενδιαφερομένους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον τίτλο εκπαίδευσης του κράτους μέλους καταγωγής, και ενδεχομένως τη σύντμησή του, στη γλώσσα του κράτους μέλους καταγωγής. Ο εν λόγω τίτλος πρέπει να συνοδεύεται από το όνομα και τον τόπο του ιδρύματος ή της εξεταστικής επιτροπής που τον χορήγησε. Εφόσον μπορεί να προκληθεί σύγχυση μεταξύ του εν λόγω τίτλου εκπαίδευσης που έχει χορηγήσει το κράτος μέλος καταγωγής και ενός τίτλου για τον οποίο απαιτείται στην Ελλάδα συμπληρωματική εκπαίδευση που δεν διαθέτει ο δικαιούχος, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ορίσουν ότι ο δικαιούχος θα χρησιμοποιεί τον τίτλο εκπαίδευσης του κράτους μέλους καταγωγής με την ενδεικνυόμενη μορφή την οποία θα επισημάνει.

 

Το ΠΔ 38/2010 λέει ξεκάθαρα...5. Από την έκδοση της αναγνωριστικής απόφασης του Συμβουλίου ο αιτών δικαιούται να ασκεί το οικείο επάγγελμα σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, η δε αρμόδια επαγγελματική οργάνωση ή αρμόδια διοικητική αρχή υποχρεούνται χωρίς καθυστέρηση να ενεργήσουν την εγγραφή του στα οικεία μητρώα και να εκδώσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Είναι προφανές (και δεν μου κάνει εντύπωση) ότι η διαδικασία ΜΕΚ απλά δεν έχει τροποποιηθεί για να έχει υπόψη τις καινούργιες νομοθεσίες το καινούργιο ΠΔ και το νέο ΣΑΕΠ. Είναι υποχρεωμένο βάση νομοθεσίας Ευρωπαϊκής αλλά πλέον και ελληνικής να το κάνουν.

 

 

 

Μην ανοίγεις συζήτηση για τους Γιατρούς δεν μας ενδιαφέρει μιλάμε για τους μηχανικούς. Έχουμε τα δικά μας προβλήματα δεν θα λύσουμε και τα δικά τους εδώ γιατί θα μπλέξει πολύ η συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.