Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κεντρική Θέρμανση με τζάκι


mike2421

Recommended Posts

Παιδιά σας χαιρετώ,

Είμαι νέος στο φόρουμ και αν και έχω διαβάσει ορισμένα σχετικά άρθρα θα ήθελα και πάλι τις απόψεις σας σχετικά με το εξής θέμα:

 

η νέα μου κατοικία βρίσκεται υπό ανέγερση και σύντομα θα αρχίσει και ο υδραυλικός την εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης. Έχουμε ήδη σημαδέψει που θα μπούν τα σώματα (14 στο σύνολο - εμβαδο κατοικιας 249μ2) και το μόνο που έμεινε να αποφασίσουμε είναι ποια θα είναι η πηγή της κεντρικής θέρμανσης. Τζάκι σίγουρα θα μπεί στο καθηστικό μας. Επίσης θα υπάρχει μηχανοστάσιο στον έξω χώρο όπου θα καταλήγουν όλες οι σωληνώσεις. Σκέφτομαι να τοποθετήσω ένα τζάκι το οποίο θα ενώσω με τα θερμαντικά σώματα έτσι ώστε να έχω ζεστό νερό με την καύση των ξύλων. Επίσης θα έχω και την πρόνοια για ένωση της κεντρικής θέρμανσησ με γκάζι. Το τζάκι που πιθανό να αγοράσω είναι το Termocamino 800 Prismatico της Norica. Ποιά η άποψη σας για το όλο θέμα. Εάν έχετε να εισηγηθείτε κάτι άλλο θα το εκτιμούσα.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων

Link to comment
Share on other sites

τι ακριβως ρωτας??

το ολο θεμα ακουγεται ευκολο αλλα η αποδωση ειναι μια περιπλοκη ιστορια. αφου θα ανακατεψεις τζακι- λεβητα- πετρελαιο- αεριο και δεν ξερω τι αλλο:

α) προσεξε μην τα εξαρτηματα και οι μηχανισμοι δεν κανουν ποτε αποσβαιση!

β) το ενεργειακο τζακι ειναι καλη περιπτωση αλλα σκεψου οτι θα εχεις συνεχια μεσα στο σπιτι φωτια καπνο και σταχτες. το τζακι εχει λιγο ταλεπωρια και το δουλευουν πιο πολυ οι "μερακλήδες". μην το βαλεις και σε 1 μηνα δεν σε αφησει η νοικοκυρα του σπιτιου να μην το ξαναναψεις!

γ) ενεργειακο τζακι θελει οποσδηποτε ανοιχτο δοχειο διαστολης!!!! ο βασικοτερος κανονας σε ολα οσα λες παραπανω

δ) σκεφτηκες το ενδεχομενο για καυστηρα πελετ ή ξυλου? οτι εχει να κανει με στερεα καυσιμα, το βασικοτερο ειναι και η περιοχη που μενεις. δλδ αθηνα? χωριο?

Link to comment
Share on other sites

Κύπρο μένω φίλε. Εδώ όπου ο χειμώνας είναι ήπιος και δεν υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για κεντρική θέρμανση. Απλά εγώ θα εκμεταλλευτώ το μεράκι μου για το τζάκι για πηγή ζεστης για όλο το σπίτι. Κι αν αυτο δε μου βγεί, θα μπορώ πάντα να ενώσω κύλινδρο γκαζιού. To τζάκι που προανέφερα είναι αναγνωρισμένης ποιότητας?

Link to comment
Share on other sites

κοιτα, ειτε το ξερει ειτε δεν το ξερει καποιος απο εδω μεσα, δεν μπορει να σου πει και πολλα για το προιον μιας εταιριας. καταλαβαινεις γιατι.

τα γενικα κριτιρια ειναι να εχει τις αναλογες πιστοποιησεις. να εχει

CE κατα en303-5 (ισως να κανω λαθος το προτυπο) και να το εχει πραγματικα, οχι απλα ενα κολημενο αυτοκολητο. αν δεν εχει περασει CE ισως και να μην ειναι των προδιαγραφων που λεει στα χαρτια του, ισως και να ειναι.

το αν ειναι ή δεν ειναι καποιος αλλος ευχαριστημενος απο το ιδιο τζακι δεν αποτελει αξιοπιστο κριτηριο. ειναι ενα αλλα οχι αξιοπιστο.

σε ενα τοσο συνθετο θεμα καλα ειναι να συμβουλευτεις εναν μηχανικο που ασχολειται με τετοια πραγματα οχι απλα εναν φτηνο μηχανικο. και ειναι σιγουρο οτι ενας απλος υδραβλικος δεν εχει το υποβαθρο να στιριξει κατι τετοιο. πολλα απο τα μαγαζια που πουλανε τα υλικα ειτε εχουν ειτε ειναι ο ιδιος μηχανικος.

Link to comment
Share on other sites

αν δεν εχει περασει CE

 

Το αν πρέπει ή όχι να περάσει πιστοποίηση για το CE ένα τζάκι αναφέρεται στο πρότυπο. Αλλιώς απλά κολλάει ο κατασκευαστής αυτοκόλλητο.

Link to comment
Share on other sites

ο κατασκευαστης μπορει να κολλησει αυτοκολλητο μονο στις κατηγοριες που μπορουν να περασουν "αυτοπιστοποιση" και δεν ειναι πολλες.

στα δοχεια πιεσεως ΔΕΝ ισχυει η αυτοπιστοποιηση. οσο παρανομο ειναι να βαζεις CE σε κατι που δεν εχει περασει πιστοποιηση αλλο τοσο ειναι να βαζεις και σε κατι που δεν οριζετε απο το πρoτυπο να παρει και να ελενχθει για CE.

Link to comment
Share on other sites

ο κατασκευαστης μπορει να κολλησει αυτοκολλητο μονο στις κατηγοριες που μπορουν να περασουν "αυτοπιστοποιση" και δεν ειναι πολλες.

 

Για τα δοχεία πιέσεως και γενικά τον εξοπλισμό υπό πίεση εξαρτάται την πίεση λειτουργίας αλλά και το εργαζόμενο μέσο. Αυτοπιστοποίηση μπορούν να περάσουν πάρα πολλές κατηγορίες προϊόντων.

Link to comment
Share on other sites

απο πλευράς απόδοσης δεν νομίζω οτι τίθεται θέμα καθώς αυτο υπόκειται καθαρά στον τρόπο που θα σχεδιαστεί κάτι τέτοιο και στο πως θα εγκατασταθεί εν τέλει.

 

σε αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν 2 τρόποι εκμετάλλευσης της παραγόμενης θερμότητας.

 

ο πρώτος αφορά στην εγκατάσταση εξτρα κυκλοφορητή με την παρεμβολή σερπατίνας σωληνώσεων πίσω από το τζάκι όπου και θα θερμένεται το νερό περνώντας προτού καταλήξει στα σώματα.

 

ο δεύτερος εχει να κανει με την θέρμανση του αέρα που βρίσκεται περιξ της εστίας και με φυσικό ελκυσμό να τον οδεύσεις σε διάφορα μέρη του σπιτιού ώστε να υπάρχει μία μόνιμη κυκλοφορία θερμού αέρα προς όλα τα δωμάτια μέσω αεραγωγών.

 

έχω δει στην πράξη και τις δύο εφαρμογές ενώ την δευτερη την χρησιμοποιώ στο εξοχικό μου εδώ και 5 χρόνια σε συνδιασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση με χρήση αντλίας θερμότητας. κοινώς έχω δροσιά το καλοκαίρι απο τα πατώματα και δωρεάν ζεστό νερο ( το οποίο το παράγει η αντλία θερμότητας κατα τη διαδικασία της απόψυξης) ενώ το χειμώνα ακόμα και με -12 που εχει φτάσει (ορεινη τοποθεσία με συχνές χιονοπτώσεις) δεν είχα απώλειες απόδοσης.

 

το τζάκι το χρησιμοποιώ περισσότερο για την προσωπική ευχαρίστηση και αφου θα ανάψει που θα ανάψει κυκλοφορεί και θερμό αέρα σε όλα τα δωμάτια.

 

πάντως πετρέλαιο δεν εχω σκοπό να ξαναβάλω ποτέ και ειμαι μια χαρα ευχαριστημένος.

 

 

ελπίζω να σε κάλυψα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.