Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση-ψύξη-ΖΝΧ


giorgio

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα ιδέες για το παρακάτω ερώτημα.Σε γήπεδα 5χ5 θα υπάρχει χώρος περίπου 22m2 αποδυτήρια με ντουζιέρες και w.c.Επίσης θα υπάρχει και ένας χώρος για καφεδάκι περίπου 20m2 και μια κουζίνα 16m2.Θα ήθελα να μου δώσετε φθηνές και οικονομικές λύσεις για θέρμανση ψύξη κλιματισμό και εάν χρειάζεται και εξαερισμό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι θα είναι στη Δράμα το γηπεδάκι. Οι λύσεις είναι VRV για θέρμανση και ψύξη αλλά για παραγωγή ΖΝΧ θα πρέπει να έχεις ηλιακό ή ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Άλλη λύση είναι ηλιακά για παραγωγή ΖΝΧ και ενδεχομένως θέρμανση, αν και εκεί βόρεια με την ηλιοφάνεια το χειμώνα υπάρχει θέμα. Μπορούν πάντως τα ηλιακά να χρησιμοποιηθούν και για κλιματισμό αν και δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρουν σε τόσο μικρή υλοποίηση.

Υπάρχει και η κλασική επιλογή λέβητα για ΖΝΧ και θέρμανση. Ψύξη με κλιματιστική μονάδα.

Αν δεν κάτσεις να δεις όμως τι απώλειες και τι ανάγκες υπάρχουν σε ΖΝΧ δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Link to comment
Share on other sites

Ο κλιματισμος οπως καταλαβαινω αφορα μονο το χωρο του καφε και την κουζινα ισως. οποτε μιλαμε για κατι οικονομικο οπως ενα δυο split επαγγελματικου τυπου σε αυτα τα τετραγωνικα . Η λυση VRV ειναι ακριβη και ασκοπη για τοσο μικρους χωρους που καλυπτονται με απο μια-δυο μοναδες. Τα αποδυτηρια δε θελουν ψυξη , μονο θερμανση και καλο εξαερισμο οπως και οι αλλοι δυο χωροι (κουζινα , καφε). Η θερμανση μπορει να ειναι ενας απλος λεβητας με σωματα αφου η ανακυκλοφορια αερα σε τετοιους χωρους θεωρω οτι ειναι ενοχλητικη, και με το λεβητα σε συνδιασμο με ηλιακα και boiler εχεις ΖΝΧ.O εξαερισμος μπορει να γινει με, ή χωρις εναλλατη αερα αναλογως την οικονομια που επιθυμουμε στη χρηση.

Επισης υπαρχουν λυσεις VRV με heat recovery που μας δινει και ΖΝΧ. Με το συστημα αυτο μπορεις να εχεις θερμανση στα λουτρα και ψυξη στο καφε ταυτοχρονα αλλα με υψηλο κοστος εγκαταστασης , δεν μπλεκεις ομως με λεβητα και πετρελαιο που δε ξερουμε που θα φτασει.

Link to comment
Share on other sites

Θέλουμε να μην εχουμε σχέση με πετρέλαιο.Σκέφτηκα σαν λύση τν κλιματισμό τύπου εξαερισμού.Αλλά στην θέρμανση θα έχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.Ηλιακά σίγουρα για ζεστό νερό και λέβητα ίσως pellet?Κάποιοι συνάδελφοι έχουν προτείνει ενεργειακό τζάκι τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Έχεις υπολογίσει την ημερήσια και την μέγιστη ζήτηση ΖΝΧ; Για λουτρά αθλητικών εγκαταστάσεων η αναλογία ανά άτομο είναι πολύ μεγάλη. Εκτός αν δεν πρόκειται να υπάρξει συστηματική χρήση, αλλά ποιός το καθορίζει αυτό;

 

Όπως και να έχει, πρώτα από όλα χρειάζονται νούμερα: l/sec και m³/ημέρα.

 

Από τις ποσότητες αυτές θα κριθεί αν μπορείς να διαθέσεις τον απαιτούμενο αποθηκευτικό χώρο για το ΖΝΧ των ηλιακών, και αν δύναται να εξισορροπηθεί η διαφορά μεταξύ της μεταβαλλόμενης ζήτησης και της σταθερής παροχής ενός λέβητα βιομάζας.

 

Αν τα νούμερα είναι μεγάλα, μοιραία θα καταλήξεις στο πετρέλαιο.

 

Υ.Γ: Το τζάκι μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί...

Link to comment
Share on other sites

Κάποιοι συνάδελφοι έχουν προτείνει ενεργειακό τζάκι τι λέτε?

 

Ενεργειακό τζάκι όχι. Σαν χώρος καφετέρειας θα έχει μεγάλα ανοίγματα με υαλοπίνακες (τουλάχιστον όπου έχω πάει να παίξω μπάλα έτσι είναι) ώστε όσες κάθονται για καφέ να καμαρώνουν τα αγόρια τους :D

Αυτό σημαίνει απώλειες. Ο χώρος θα πρέπει να έχει εξαερισμό οπότε ο αέρας που θα μπαίνει θα πρέπει να ζεσταίνεται εκ νέου. Ένα ενεργειακό τζάκι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε τόση ζήτηση θερμικών φορτίων.

 

Κάνε αυτό που σου λέει ο AlexisPap. Βρες πόσες θα είναι οι απαιτήσεις σε ΖΝΧ μετά διαστασιολόγησε τα ηλιακά σου (δες εδώ για βοήθεια: http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1536 )να δεις αν αυτό που σου βγαίνει είναι μια βιώσιμη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Αύριο θα κάνω την μελέτη.Το τζάκι το είπανε για τη θέρμανση του καφέ 22m2.Ηλιακούς σίγουρα αλλά πρέπει σίγουρα και έναν λέβητα δεν γίνεται μόνο με ηλιακούς.

 

Παιδιά έχω ψάξει παντού έχω ρωτήσει κανείς δεν ξέρει πόσες απαιτήσεις νερού έχουν τα αποδυτήρια αθλητικών εγκαταστάσεων.Εάν γνωρίζετε πείτε μου

Link to comment
Share on other sites

Για λουτρά δημοσίων κολυμβητηρίων θυμάμαι ότι η κατανάλωση ανά άτομο είναι τεράστια...

 

Για γήπεδα δεν ξέρω, αλλά κάτω από 100lt νερό θερμοκρασίας 50°C ανά άτομο δεν είναι λογικό να θεωρήσεις. Το πρόβλημα είναι πόσα άτομα θα έχεις...

 

Αλλά, θες παροχής βάσει προδιαγραφής, ή παροχή βάσει παραδοχών;

 

Στην δεύτερη περίπτωση (και ποιο ρεαλιστική), πρέπει να προεξοφλήσεις τις συνήθειες των αθλουμένων. Αν στα γήπεδα αυτά πηγαίνουν ομάδες θα έχεις άλλη κατανάλωση, κι άλλη αν πηγαίνουν "ιδιώτες".

 

 

Υ.Γ: Μην κάνεις διαδοχικές δημοσιεύσεις, χρησιμοποίησε το "επεξεργασία" για να προσθέσεις κείμενο στην προηγούμενη δημοσίευσή σου...

Link to comment
Share on other sites

Τα άτομα είναι εύκολο να δεις πόσα θα είναι.

1 γηπεδάκι = 10 άτομα (αν μιλάμε για 5Χ5 και όχι για 6Χ6 ή 7Χ7 κλπ) Άντε βάλε και 3 άτομα έξτρα σαν αλλαγές αν και δεν κάνουν μετά όλοι εκεί μπάνιο.

1 γηπεδάκι νοικιάζεται για μία ώρα οπότε αν δουλεύει η επιχείρηση για πχ 12 ώρες θα έχει 12*αριθμό γηπέδων*αριθμό ατόμων ανά γήπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Στα κολυμβητηρια με κλειστα ντους ειναι 80λιτ./ατομο. Με 100 εισαι κομπλε πιστευω μαζι με νιπτηρες. Υπολογισε και οτι η αιχμη σου θα ειναι καθε ωρα περιπου αναλογως και το ποσα γηπεδακια εχει μεσα ωστε να μην υπερδιαστασιολογησεις. Προφανως δε θα εχεις ενα boiler που θα σε βγαζει για ολη τη μερα επομενως και τα ηλιακα σου θα σε καλυπτουν μονο για λιγο και δε μπορεις να βασιστεις σε αυτα σε καμια περιπτωση παρα μονο σαν βοηθητικα για τις πρωτες ωρες.

Αν δε 8ες να εχεις σχεση με πετρελαιο τοτε αντλια θερμοτητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.