Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός θερμοπερατότητας δομικού στοιχείου


mechel

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Κάνω μια μελέτη για την σχολή μου στην οποία υπολογίζω τον συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μιας κατοικίας για τις 4 κλιματικές ζώνες, με την ελάχιστη μόνωση που μπορώ να βάλω για να πληρούνται οι προυποθέσεις του ΚΕνΑΚ (Um<Umax).

Αυτό θα υπολογιστεί 2 φορές, μία με θερμομόνωση στον πυρήνα της τοιχοποιίας (το έχω ήδη υπολογίσει) κ μία με εξωτερική θερμομόνωση στο κτίριο. Αυτό που θέλω είναι αν ξέρετε να μου πείτε τι αλλάζει στο εκάστοτε δομικό στοιχείο στην περίπτωση της εξ. θερμομόνωσης, στο σκυρόδεμα παραμένει ίδια η σειρά φαντάζομαι, η τοιχοποιία κ η οροφή (επαφή με εξ. αέρα) πως κατασκευάζονται με την εξωτερική θερμομόνωση? Επίσης το πάχος της μόνωσης τώρα θα είναι ίδιο υποχρεωτικά για μπετά κ τοιχοποιία? Και κάτι τελευταίο, δεν θα έχω καθόλου θερμογέφυρες αυτή τη φορά?

 

Κανείς δεν γνωρίζει για να με βοηθήσει? Το βασικό μου πρόβλημα είναι πως θα υπολογίσω τον συντελεστή U για τους τοίχους με εξωτερική θερμομόνωση δηλ. εκτός από σοβά-τούβλο (μπατικό ή κάτι άλλο?)-μόνωση-σοβά υπάρχει και κάποιο άλλο υλικό ενδιάμεσα (π.χ. κόλλα, στηρίξεις) που πρέπει να υπολογίσω? Γιατί αν δεν υπάρχει τότε ποια η διαφορά με την μόνωση στον πυρήνα? Δηλαδή εκτός από τις θερμογέφυρες τι άλλο αλλάζει?

Link to comment
Share on other sites

Για εξωτερική μόνωση τα υλικά που παρεμβάλονται μετά τον τοίχο είναι

1. Μονωτικό υλικό

2. Στήριγμα

3. Κόλλα

4. Υαλόπλεγμα

5. Σοβάς-Τελική επιφάνεια.

 

Θα έχεις θερμογέφυρες σε μπαλκόνια, στηθαία. Ενώ με την κλασική μόνωση θα είχες αρκετές απώλειες απο θερμογέφυρες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα όμως? Για να υπολογίσω το U σε αυτή την περίπτωση ποια στοιχεία θα λάβω υπόψη μου? αν πάρω μόνο σοβά, τούβλο και μονωτικό υλικό ποια η διαφορά της εξωτερικής μόνωσης από αυτή στον πυρήνα της τοιχοποιίας αφού αλλάζει μόνο η σειρά των υλικών? (εκτός από τις θερμογέφυρες βέβαια-ή εκεί έγκειται τελικά η διαφορά?) Επίσης αν ξέρεις τι τοίχο βάζουμε σ'αυτή την περίπτωση, μπατικό?

Link to comment
Share on other sites

Οι θερμογέφυρες δημιουργούν μεγάλες θερμικές απώλειες για αυτό και η τάση να τις εξαλείψουμε. Αν κάνεις μια μελέτη θερμικών απωλειών σε ένα δωμάτιο με κλασική μόνωση υπολογίζοντας και τις θερμογέφυρες και μια μελέτη με εξωτερική θερμομόνωση ίδιου πάχους θα έχεις αρκετές διαφορες στις απώλειες θερμότητας. Σύμφωνα με εταιρίες που ασχολούνται με εξωτερική θερμομόνωση δεν απαιτείται μπατικός τοίχος. Αλλά επειδή η θερμομόνωση και η θερμική μάζα αποτελούν περίπου ισοδύναμους παράγοντες της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων καλύτερα ο μπατικός τοίχος.Όσο περισσότερη μάζα διαθέτει το κτήριο στο εσωτερικό του, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας αποθηκεύει .

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά δηλ. το U του τοίχου και στην εξωτερική θερμομόνωση παραμένει ίδιο και απλά αλλάζει η σειρά των υλικών. Η αντίσταση των extra υλικών (π.χ. κόλλα) θεωρείται αμελητέα έτσι? Η μόνη διαφορά τελικά έρχεται από μείωση στις θερμογέφυρες. Και πάλι ευχαριστώ για την βοήθεια και συγνώμη για την επιμονή μου απλά προσπαθώ να βγάλω άκρη με τους υπολογισμούς οι οποίοι πρέπει να είναι αναλυτικότατοι (πρόκειται για την πτυχιακή μου...)

Link to comment
Share on other sites

Ναι.

Ναι είναι αμελητέα. Τον υπολογισμό των θερμογεφυρών το θες για να υπολογίσεις τον μέσο συντελεστή θερμοπερατότητας όλου του κτιρίου Um βάζοντας τιμή στο Ψj [W/(m·K)] (συντελεστής γραμμικής θερμοπερατότητας του κάθε τύπου θερμογέφυρας.)

Link to comment
Share on other sites

Έχω υπολογίσει τον Um μαζί με τις θερμογέφυρες στην περίπτωση της μόνωσης στον πυρήνα την τοιχοποιίας, απλά δεν ήξερα ποιες εκμηδενίζονται με την εξωτερική θερμομόνωση και αν άλλαζε κάτι στο U του τοίχου αυτή τη φορά.

Να ρωτήσω και κάτι ακόμα, στις ΤΟΤΕΕ εκεί που δίνει τα ψ για κάθε τύπο θερμογέφυρας δίνει και αρνητικές τιμές π.χ. ΕΞΓ-1 : ψ =-0,15 W/(mk) Αυτές μπορώ να τις χρησιμοποιήσω στους υπολογισμούς μου κανονικά αντί για θετικές τιμές ψ που είχα πριν ή είναι απλώς ενδεικτικές και δεν θα υπολογίσω καθόλου θερμογέφυρες σ'αυτά τα σημεία? γιατί με αρνητικές τιμές επιδρούν θετικά στο τελικό αποτέλεσμα...

 

Και κάτι τελευταίο, το τελικό επίχρισμα λαμβάνει άλλη τιμή λ στην εξωτερική θερμομόνωση (είναι θερμομονωτικός λ=0,08 ή ο κλασσικός λ=0,87)?

Link to comment
Share on other sites

Υπολογίζεις και τις αρνητικές και τις θετικές κανονικά.

Τώρα για τι είδος σοβά θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται απο τις επιλογές του καθενός.Δεν μπορώ να απαντήσω κάτι για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ woody για την βοήθεια, μπόρεσα να προχωρήσω στους υπολογισμούς εύκολα τωρα. Αν έχω κάποια άλλη απορία θα επανέλθω. Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάποιες περιπτώσεις μου προκύπτει μόνωση δαπέδου 15mm και 10mm ώστε ίσα ίσα να πληρούνται οι προυποθέσεις του ΚΕνΑΚ. Αυτό στην πράξη μπορεί να γίνει? Να πω ότι έχω επιλέξει για μονωτικό εξηλασμένη πολυστερίνη, ξέρει κανείς αν μπορείς να το παραγγείλεις σε αυτά τα πάχη? Η μελέτη μου αφορά την ελάχιστη μόνωση που μπορεί να μπει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.