Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παθητική Χ.Σ.Κ. - Πληθυσμός Κουζίνας-WC?


armenopoulos

Recommended Posts

Μελετώ την παθητική πυροπροστασία μεγάλου νέου κέντρου διασκέδασης (με συγκρότηση εστιατορίου) με το άρθρο 10 του 71/88. Από την γραμματική διατύπωση του άρθρου 10 και την εγκύκλιο 39112 Φ701.2/12-10-98 παρατηρώ ότι ΔΕΝ πρέπει να υπολογιστεί πληθυσμός για Κουζίνα και WC.

Ο χώρος όμως της κουζίνας και των WC στην εν λόγω περίπτωση είναι σχεδόν 110τμ και μου φαίνεται παράλογο να τον αγνοήσω.

Μήπως πρέπει να υπολογίσω πληθυσμό για τις επιφάνειες αυτές με κάποιο άλλο άρθρο και αν ναι βάσει ποιάς διάταξης ή εγκυκλίου?

Στην περίπτωση που όντως δεν πρέπει να υπολογιστεί πλυθησμός για τους χώρους αυτούς, πως θα υπολογίσω την ελάχιστη διάσταση των πορτών της Κουζίνας (αφού η παροχή είναι συνάτρηση του πληθυσμού και αν γίνει υπολογισμός με βάσει τον πληθυσμό της κύριας αίθουσας προκύπτουν χωρίς λόγο πολύ μεγάλα ανοίγματα)?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι το ΠΔ 71/88 ή η εγκύκλιος 39112 Φ701.2/12-10-98 , θα πρέπει να σε παραπέμπει στην 3η Πυρ.Διάταξη του 1981 και την τροποποίηση αυτής το 1995, περι συνάθροισης κοινού & απο εκεί θα πρέπει να λάβεις τα ανοίγματα ανάλογα με τον πληθυσμό του χώρου εκμετάλευσης

 

για τις πόρτες εξόδου της κουζίνας θα πρέπει να λάβεις το ελάχιστο άνοιγμα που επιτρέπεται

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρομαι σε νέο κτίριο, όχι υφιστάμενο ώστε να εξεταστεί με την 3η Πυρ.Διάταξη του 1981 (στην οποία παρεμπιπτόντως και πάλι υπάρχει η ίδια ασάφεια σχετικά με το αν αντιστοιχεί πληθυσμός στις κουζίνες).

Link to comment
Share on other sites

Βάσει κτιριοδομικού κανονισμού:

3. Χρήση συνάθροισης κοινού (κατηγορία Γ)

(...)

ββ. Σε χώρους αμφιθεάτρων, συναυλιών, αθλητικών συγκεντρώσεων, σε αίθουσες διδασκαλίας, σε θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες δικαστηρίων, ναούς, κέντρα διασκεδάσεων και σε συναφείς προς τα προηγούμενα χώρους ένα άτομο ανά 0,65 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου.

γγ. Σε χώρους αναμονής και γενικότερα σε χώρους συνάθροισης όρθιων ατόμων ένα άτομο ανά 0,30 τ.μ. καθαρού εμβαδού δαπέδου.

γ. Στις περιπτώσεις που από άλλες διατάξεις επιτρέπεται η συνάθροιση σε ένα χώρο μεγαλύτερου αριθμού ατόμων από τον αριθμό που προκύπτει από τις παραπάνω υποπαραγράφους α και β, ο πληθυσμός είναι ίσος με το μεγαλύτερο αυτό αριθμό ατόμων.

δ. Σε θέατρα, κινηματογράφους, κέντρα διασκέδασης και συναφείς χώρους συνάθροισης κοινού, όπου εισέρχονται άτομα στο κτίριο σε χρόνο που δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για αυτά, αλλά τους επιτρέπεται να περιμένουν σε προθαλάμους ή άλλους χώρους αναμονής μέχρι να υπάρξουν θέσεις, υπολογίζεται το άθροισμα του πληθυσμού των αιθουσών συνάθροισης και των χώρων αναμονής.(...)

 

Έτσι προκύπτει ο πλυθυσμός του χώρου (όπως φαντάζομαι θα γνωρίζεις ήδη και δεν περίμενες εμένα να σου πω την εξυπνάδα μου :wink:), και βάσει αυτού του πληθυσμού υπολογίζεται και ο αριθμός των WC, και κατ' επέκταση καθορίζεται και το εμβαδόν των χώρων αυτών. Δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον δεν το γνωρίζω εγώ) η έννοια πληθυσμού χρήσης των WC, για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε και συγκεκριμένο αριθμό χρηστών/ατόμων. Νομίζω ότι συμπεριλαμβάνονται στον γενικό πληθυσμό χρηστών του συνολικού χώρου.

Αντίστοιχα ισχύουν και για το μέγεθος της κουζίνας και τους χρήστες αυτής.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, το πρόβλημά μου δεν είναι να διαστασιολογήσω όμως κουζίνα και wc (αυτό γίνεται σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις) αλλά να αντιμετωπίσω τους χώρους αυτούς από άποψη πυροπροστασίας όπως αναφέρω παραπάνω.

Σε όλες μου τις μελέτες αγνοούσα ως προς τον πληθυσμό τους χώρους αυτούς (σύμφωνα με αυτά που γράφω στο 1ο ποστ) χωρίς να έχω πρόβλημα στην πολεοδομία. Οι χώροι όμως ήταν μικροί. Τώρα που μου έχει προκύψει μεγάλη κουζίνα αναρωτιέμαι τι είναι το σωστό.

 

Να αναδιατυπώσω το ερώτημα για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο προβληματισμός μου (αν και δεν είναι η περίπτωση που μελετώ, φαίνεται σε αυτή καλύτερα το πρόβλημα):

Σε υπαίθριο κέντρο διασκέδασης με κλειστό κτίριο κουζίνας-wc περίπου 110τμ με ποιόν πληθυσμό και ποιό άρθρο θα ελεγχθεί η κουζίνα και τα wc ως προς τα μήκη των οδεύσεων και τον αριθμό και τα πλάτη των εξόδων???

Link to comment
Share on other sites

Ναι, απλώς αυτό το οποίο σου ανέφερα πριν (χωρίς ωστόσο τελικά να βοηθάω και καθόλου...) είναι ότι δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να προσδιορίσεις "πληθυσμό για την κουζίνα", ώστε βάσει αυτού να κάνεις την παθητική για μήκη των οδεύσεων και τον αριθμό και τα πλάτη των εξόδων από την κουζίνα.

Αναλογικά μήπως?

Link to comment
Share on other sites

Τελικά κατέληξα να υπολογίσω πληθυσμό για την κουζίνα με το άρθρο των καταστημάτων (1ατ/6τμ), που θεώρησα ότι είναι το κοντινότερο στη συγκεκριμένη χρήση, (μόνο για να διαστασιολογήσω τις πόρτες τις κουζίνας, χωρίς να τον προσθέτω και άλλα άτομα στον συνολικό πληθυσμό του κτιρίου). Και αφού προέκυπτε ο πληθυσμός της κουζίνας >10άτομα έβαλα δύο διαφορετικές εξόδους στην κουζίνα, όπως συνιστούν οι γενικές διατάξεις.

 

Αν και τα παραπάνω δεν προκύπτουν ρητά από τον Κανονισμό και τις εγκυκλίους, έχω ήσυχο το κεφάλι μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.