Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλικές κατασκευές


 
Argiris DSG

Recommended Posts

Κλαησπερα σε ολους.

 

Θα ηθελα την βοηθεια σας. ειμαι αποφοιτος του τμηματος εργων υποδομης του ΤΕΙ Πατρας και τωρα σπουδαζω στην Αγγλια πολιτικος μηχανικος. Προσπαθω να τελειωσω την πτυχιακη μου και θα ηθελα να μου πειτε αν καποιος μπορει ποιες ειναι οι σημαντικοτερες αστοχιες που μπορει να εχει μια μεταλλικη κατασκευη κατα την διαρκεια ενος σεισμου?

 

Ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Argiris σου παραθέτω κάποια στοιχεία που σίγουρα σε ενδιαφέρουν.

Το κειμενο αυτο είναι ο πρόλογος σε ένα απο τα κεφάλαια διεθνούς ερευνητικού προγράμματος σχετικό με τους κόμβους των μεταλλικών κατασκευών.

 

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

 

Αρχές

 

Τα χαλύβδινα πλαίσια χρησιμοποιούνται ευρέως στον αντισεισμικό σχεδιασμό. Η σεισμική αντίσταση και η συμπεριφορά τέτοιων πλαισίων θεωρούνταν στις Η.Π.Α. και στην Ιαπωνία πριν από τους σεισμούς του Northridge και του Kobe αντιστοίχως, απολύτως γνωστή. Δυστυχώς όμως, τέτοιου είδους χαλύβδινα πλαίσια καταστράφηκαν κατά την διάρκεια αυτών των σεισμών. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που σήμερα οι μηχανικοί προσπαθούν να διερευνήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά αυτών των κατασκευών. Η αναπάντεχη αυτή καταστροφή απέδειξε ότι οι μέχρι τότε διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής για τις συνδέσεις δοκών προς υποστυλώματα σ’ αυτούς τους φορείς ήταν ανεπαρκείς. Για την καλύτερη κατανόηση της ελλιπούς συμπεριφοράς των συνδέσεων σε αντισεισμικά χαλύβδινα πλαίσια κατά την διάρκεια κάποιου σεισμικού συμβάντος, ξεκίνησε τότε η εκτέλεση ενός εκτεταμένου ερευνητικού προγράμματος. Σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι αστοχίες οφείλονται σε έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν λεπτομέρειες σχεδιασμού της συγκόλλησης και πρακτικές σχεδιασμού που ίσχυαν την εποχή πριν από τον σεισμό.

 

Συγκεκριμένες πρακτικές που φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση αστοχιών από σεισμική επιπόνηση, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λεπτομέρειες σχεδιασμού που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη υψηλών τιμών συγκέντρωσης τάσεων, υπερβολικών τοπικών απαιτήσεων σε πλαστιμότητα και υψηλών τριαξονικών δεσμεύσεων στη διεπιφάνεια στύλου–δοκού. Η χρήση μετάλλου συγκόλλησης χαμηλής σκληρότητας και ο ανεπαρκής ποιοτικός έλεγχος είναι οι κύριες αιτίες πρακτικών συγκόλλησης που αποδείχθηκαν προβληματικές. Οι πρακτικές σχεδιασμού που συνετέλεσαν στην ανεπαρκή λειτουργία αφορούν στη χρήση σημαντικά μεγαλύτερων/βαρύτερων μελών και συνδέσεων που θεωρούνταν δοκιμασμένες και στην ανάπτυξη και χρήση σχεδιασμού που προβλέπει ασθενείς ζώνες στον κορμό των δοκών. Ο prEN 1993-1-8 περιλαμβάνει κανόνες που καθορίζουν την αντοχή και τη δυσκαμψία των μεταλλικών κόμβων. Η επιρροή των σεισμικών ή δυναμικών καταπονήσεων σε σεισμικές περιοχές δεν καλύπτεται. Είναι προφανές ότι για κόμβους χαλύβδινων κατασκευών οι οποίοι είχαν μελετηθεί για σεισμικά φορτία είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται μερικές βασικές συνθήκες όπως οι παρακάτω:

 

· να ισχύει η απαίτηση υπεραντοχής,

 

· να διατίθεται η απαίτηση πλαστιμότητα (στροφική ικανότητα),

 

· να πληρούται η απαίτηση ευρωστίας (αξιόπιστος σχεδιασμός σε συνδυασμό συμπεριφοράς υλικού).

Link to comment
Share on other sites

Το κειμενο αυτο είναι ο πρόλογος σε ένα απο τα κεφάλαια διεθνούς ερευνητικού προγράμματος σχετικό με τους κόμβους των μεταλλικών κατασκευών.

 

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

 

...

 

Είναι προφανές ότι για κόμβους χαλύβδινων κατασκευών οι οποίοι είχαν μελετηθεί για σεισμικά φορτία είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται μερικές βασικές συνθήκες όπως οι παρακάτω:

 

· να ισχύει η απαίτηση υπεραντοχής,

 

· να διατίθεται η απαίτηση πλαστιμότητα (στροφική ικανότητα),

 

· να πληρούται η απαίτηση ευρωστίας (αξιόπιστος σχεδιασμός σε συνδυασμό συμπεριφοράς υλικού).

 

 

Με ενδιαφέρει πολύ αυτό midos! Πού μπορώ να βρω σε παρακαλώ περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα καθώς και το κείμενο όλο;

 

Χαίρομαι που ανέφερες το πρόβλημα με τις συνδέσεις λόγω Northridge και Kobe, μας το είχαν πει και στο πανεπιστήμιο... και είναι αστείο που εδώ στην Ελλάδα διαφημίζονται από πολλόυς οι μεταλλικές ως άτρωτες σε σεισμό!

Link to comment
Share on other sites

Από το πρόγραμμα αυτό θα προέκυπταν και πρότυπες συνδέσεις για τον αντισεισμικό σχεδιασμό.Δε γνωρίζω σε ποια φάση βρίσκεται.

 

@Τινάκι

Το πρόβλημα δεν είναι το υλικό, αλλά η εφαρμογή του.

Σε όλα τα υλικά και τις μεθόδους θα βρεις προβλήματα,τα οποία αντιμετωπίζονται μετά από σεισμούς-καταστροφές

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.