Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύρωση της πράξης εφαρμογής


Recommended Posts

νομίζω το σωστό είναι αν στην πρόταση της Π.Ε. το οικόπεδο ρυμοτομείται γράφουμε :"άρτιο και μη οικοδομήσιμο.Θα καταστεί άρτιο και οικοδομήσιμο με την κύρωση της Π.Ε."

 

ενώ αν έχει προσκυρωτέο τμήμα στην πρόταση Π.Ε.:

"μή άρτιο και μη οικοδομήσιμο.Θα καταστεί άρτιο και οικοδομήσιμο με την κύρωση της Π.Ε." ή

"άρτιο κατά το εμβαδό και μη οικοδομήσιμο.Θα καταστεί άρτιο και οικοδομήσιμο με την κύρωση της Π.Ε."

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αν και λίγο παλιό...

Αν βρίσκεται σε πυκνοδομημένο τμήμα τότε δεν γίνεται Π.Ε.

αλλά πράξη τακτοποίησης - αναλογισμού.

 

Στην περίπτωση αυτή γράφεις αν είναι άρτιο ή μη (το απομένον τμήμα εντός της Ρ.Γ.) και μη δομήσιμο (εκτός κι αν η ΡΓ συμπίπτει με το όριο της ιδιοκτησίας) και ότι απαιτείται πράξης τακτοποίησης για να καταστεί άρτιο και δομήσιμο.

Στην περίπτωση αυτή δεν εμπίπτει στις διατάξεις του 1337/83 περί εισφορών σε γη και χρήμα.

Link to comment
Share on other sites

Geokasto,

να μη συγχέουμε την πράξη εφαρμογής με την πράξη αναλογισμού και τακτοποίησης λόγω ρυμοτομίας. Αν ένα οικόπεδο είναι εντός περιοχής ενταγμένης με τις διατάξεις του Ν.1337/83 και τυγχάνει να βρίσκεται σε τμήμα της χαρακτηρισμένο ως πυκνοδομημένο, τότε γίνεται πράξη αναλογισμού όντως βάσει των διατάξεων του νομοθετικού διατάγματος του '23, αλλά συγκρίνεται πάντα το ισοζύγιο γής με αυτό που προκύπτει απο την εισφορά σε γή όπως ο 1337 ορίζει.

Η πράξη εφαρμογής εμπεριέχει την πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού.

Οπότε η δήλωση του 651/77 έχει όπως την είχα διατυπώσει προηγουμένως και σαφέστατα υπάγεται το οικόπεδο στις διατάξεις του 1337 περί εισφοράς σε γή και χρήμα.

Link to comment
Share on other sites

Όντως είναι όπως περιγράφεις αν η περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο με τις διατάξεις του 1337, δηλαδή μέχρι τότε ήταν εκτός ορίων οικισμού.

Αν ήταν εντός ορίων οικισμού, δεν εφαρμόζονται.

 

[highlight=yellow:edebca2be1]

Ν-1337/83. ( ΦΕΚ-33/Α/4-3-83).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.

ΑΡΘΡΟΝ-1: ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ.

[Δεν εφαρμόζεται πλέον μετα την έκδοση του Ν-2508/97

βλέπε και Εγκ-41/97 Αρθ-25]

 

@ΚΕΙΜΕΝΟ

 

1. Επιτρέπεται, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου:

α) Η επέκταση εκγεκριμένων σχεδίων πόλων, καθώς και οικισμών που υπάρχουν πριν από το έτος 1923,

β) η ένταξη σε πολεοδομικό σχέδιο και η επέκταση οικισμών μεταγενέστερων του 1923 που στερούνται εγκεκριμένου σχεδίου,

"γ) η ένταξη σε πολεοδομικό σχέδιο περιοχών, για την εξυπηρέτηση άλλων χρήσεων πλην της κατοικίας".

(Σ.Σ. Η περ. (γ) τίθεται ως αντικατεστάθη με τον Ν-1892/90

άρθ-98 (ΦΕΚ-101/Α/31-7-90).

2. Οι επεκτάσεις και εντάξεις των περιπτοσ. α και β της προηγούμενης παρ.αναφέρονται σε περιοχές κύριας κατοικίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθ-2 αυτού του νόμου. Οι επεκτάσεις και εντάξεις δεν καλύπτουν περιοχές δεύτερης κατοικίας ή περιοχές για προβλέψεις δεύτερης κατοικίας.

 

3. Οι εντάξεις και επεκτάσεις των περιπτ. α και β της παρ.1 γίνονται κατά οργανικές πολεοδ. ενότητες (γειτονιές) σύμφωνα με τις αρχές της πολεοδ. επιστήμης και κατά τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθ-2 αυτού του νόμου. Οι επεκτάσεις γίνονται κυρίως σε πυκνοδομημένες περιοχές, καθώς και στις αραιοδομημένες ή αδόμητες που μαζί με τις πυκνοδομημένες ολοκληρώνουν μία ή περισσότερες πολεοδομικές ενότητες (γειτονιές) οργανικά συνδεδεμένες με τον υπάρχοντα πολεοδ. ιστό της πόλης ή του οικισμού. "Επίσης οι επεκτάσεις γίνονται και σε αδόμητες περιοχές πόλεων ή οικισμών για να καλύψουν τις ανάγκες ανάπτυξής τους".

(Σ.Σ. Τα εντός "..." τίθενται εις αντικατάσταση με το άρθ.4

της πραξ.Νομ.Περιεχ.της ΠΝΠ/14-11-86 (ΦΕΚ-27/Α/13-3-87 που κυρώθηκε

με τον Ν-1685/87 (ΦΕΚ-27/Α/13-3-87).

 

4. Στις πολεοδ. ενότητες της παρ.2 αυτού του άρθρ. μπορεί να υπάγονται και τμήματα εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων ή οικισμών προς του 1923, οι ρυθμίσεις όμως αυτού του νόμου εφαρμόζονται μόνο στο μέρος εκείνο των πολειοδ. αυτών ενοτήτων που απομένει μετά την εξαίρεση των πυκονδομημένων περιοχών των οικισμών προ του 1923, καθώς και τμημάτων με εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθ-13.

 

5. Οι παραπάνω επεκτάσεις δεν επιτρέπονται εφόσον είναι αντίθετες με τους όρους προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με τις αρχές της πολεοδ. επιστήμης και τους γενικότερους αναπτυξιακούς στόχους μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη της γεωργικής γης ψηλής παραγωγικότητας. [/highlight:edebca2be1]

 

[highlight=cyan:edebca2be1]ΑΡΘΡΟΝ-13: ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ Η ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ 1923.

 

@ΚΕΙΜΕΝΟ

 

1. Κατά παρέκκλιση από το τελευταίο εδάφιο της παρ.4 του Αρθ-1 μπορεί να υπάγονται στις διατάξεις των προηγούμενων άρθρων του νόμου αυτού και πολεοδομικά προβληματικές περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών προ του 1923 που απαιτούν αναμόρφωση. Οι περιοχές αυτές μπορεί να είναι τμήματα πολεοδομικών ενοτήτων που περιλαμβάνουν και επεκτάσεις του νόμου αυτού ή που βρίσκονται στο σύνολό τους μέσα σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεων ή οικισμών προ του 1923.

2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο υπαγωγή παροτείνεται με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και γίνεται με το ΠΔ/γμα που εγκρίνει τη σχετική πολεοδομική μελέτη. Η υπαγωγή τέτοιων περιοχών μπορεί να γίνει και με ΠΔ/γμα, ανεξάρτητα από το ΠΔ/γμα έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης και την τυχόν ολοκλήρωση της διαδικασίας για το γενικό, πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής αν από υπάρχουσες μελέτες προκύπτει η αναγκαιότητα για την ανάπλαση της περιοχής. Το ΠΔ/γμα υπαγωγής και στη περίπτωση αυτή εκδίδεται με ανάλογη εφαρμογή του Αρθ-7 παρ.1 του Νόμου αυτού.

3. Για την εισφορά σε γη στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου αυτού υπολογίζεται πρώτα για κάθε ιδιοκτησία η υποχρέωση εισφοράς σε γη, σύμφωνα με το Αρθ-8 παρ.4 και 5 του Νόμου αυτού και στη συνεχεια, αντί της εφαρμογής της παρ.11 του Αρθ-8, υπολογίζεται το συνολικό εμβαδόν των κοινόχρηστων χώρων του εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού προ του 1923 τμήματος της πολεοδομικής ενότητας για τους οποίους έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους οι παρόδιες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

Η τυχόν επιπλέον διαφορά επιμερίζεται σύμμετρα προς την κατά το παραπάνω λογιζόμενη εισφορά σε γη της κάθε ιδιοκτησίας και τα εμβαδά του επιμερισμού αυτού οφείλονται ως εισφορά της αντίστοιχης ιδιοκτησίας.

"Ως ιδιοκτησία νοείται το άθροισμα των ιδιοκτησιών γης ενός και του αυτού ιδιοκτήτη, που βρίσκεται στα όρια της περιοχής του άρθρου αυτού, κατά την ημερομηνία έκδοσης του κατά το δεύτερο εδάφιο της προηγούμενης παρ.2 προεδρικού διατάγματος, εφ' όσον αυτό προηγείται, ή του προεδρικού διατάγματος έγκρισης της σχετικής πολεοδομικής μελέτης.

(Σ.Σ. Τα εντός "...." προσετέθησαν με τον Ν-1892/90 (Aρθ-98)

ΦΕΚ-101/Α/31-7-90).

4.Στις περιπτώσεις εφαρμογής του άθρου αυτού δεν οφείλεται εισφορά σε χρήμα. Το δικαίωμα προτίμησης με ανάλογη εφαρμογή του Αρθ-55 του Ν-947/79 ισχύει και για τις περιπτώσεις του άρθρου αυτού.

 

 

[/highlight:edebca2be1]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.