Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλική Κατασκευή


Recommended Posts

Ακολούθησε τη μέθοδο που σου προτείνει ο aiche.

 

Εμένα ο τρόπος Α δεν μου γεμίζει το μάτι. Κάνοντας πρόχειρα το μοντέλο σε Inventor και κάνοντας frame analysis επιβεβαιώθηκε αυτό που νόμιζα. Η διαμόρφωση Ζ που έχεις κάνει δέχεται παραμορφώσεις που τις μεταφέρει στη κάθετη δοκό σου.

Βέβαια δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία όπως τι διαστάσεις έχουν οι φλάτζες οπότε έκανα παραδοχές και σχεδίαση στο περίπου. Επίσης η ανάλυση που έκανα δεν λαμβάνει όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία υπόψη (αντοχή κολλήσεων) και το inventor δεν είναι και το πλεον κατάλληλο πρόγραμμα για τέτοιου είδους ανάλυση. Παρόλα αυτά για να πάρεις μια πρώτη ιδέα τα αποτελέσματα ήταν αυτά:

(Οι παραμορφώσεις είναι μεγενθυμένες Χ0.5)

post-44582-131887270051_thumb.jpg

post-44582-131887270096_thumb.jpg

post-44582-131887270129_thumb.jpg

post-44582-13188727016_thumb.jpg

post-44582-131887270192_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα σας και πάλι. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές όλων σας. Συγνώμη που απαντάω ύστερα από αρκετά μεγάλο διάστημα άλλα είναι μία κατασκευή με την οποία ασχολούμαι μόνο όταν λασκάρω και βρίσκω λίγο χρόνο, ευχαριστώ για την κατανόηση.

Σας στέλνω λοιπόν ένα τελικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα ήθελα να κατασκευάσω το ράφι που επιθυμώ. Οι φέροντες δοκοί καθώς και οι κολώνες θα γίνουν από προφίλ Ι ενώ οι πλαϊνές αντηρίδες θα χρησιμοποιηθεί γωνιά (δεκτή κάθε διαφορετική πρόταση). Όπως φαίνεται στο πρόχειρο σχέδιο που έχω κάνει με καφέ χρώμα απεικονίζω το φορτίο που θα τοποθετηθεί επάνω στο ράφι, καθώς και το συνολικό του βάρος.

Θα ήθελα παρακαλώ να με βοηθείσετε λίγο στον υπολογισμό άρα και την επιλογή των διαστάσεων του προφίλ που θα χρήσιμοποιείσω. φαντάζομαι ένας απλός υπολογισμός του βέλους κάμψης δέν επαρκεί. Ο φίλος aiche σε προηγούμενο μήνυμα του μου είπε κάποια πράγματα άλλα άν δεν είναι κόπος θα ήθελα μια λίγο ποιο λεπτομερή εξήγηση. Συγνώμη εάν κουράζω αλλα είναι μέχρι να το κάνω την πρώτη φορά μετά θα το γνωρίζω.

 

Κάτι άλλο που θα ήθελα μία γνώμη είναι όσον αφορά το δεύτερο σχήμα οπου στην περίπτωση 1 εδράζω το φορτίο μου σε τέσσερις δοκούς τοποθετώντας τους δύο ακριανούς στα δύο άγρα του φορτίου. Στην περίπτωση 2 οι δοκοί είναι πάλι 4 αλλά οι ακραίοι δοκοί αυτή τη φορά είναι τοποθετημένοι ποιο μέσα από τα άκρα του φορτίου. Αυτές οι δύο περιπτώσεις παρουσιάζουν διαφορά ώς προς την καταπόνηση των δοκών; Ισχύει οτι στην περίπτωση 2 το φορτίο κατανέμετε ποιό ομοιόμορφα στους δοκούς;

Ευχαριστώ και πάλι

post-1321-131887271687_thumb.jpg

post-1321-131887271728_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση 2 είναι ευνοικότερη για τις δοκούς, όσο αφορά την καταπόνιση από το βάρος του φορτίου, αν κάνεις σωστή επιλογή του μήκους του προβόλου. Επίσης, καθιστά πιο στιβαρό το πλαίσιο σε πλευρικές δυνάμεις (σεισμός) (αν και βλέπω ότι έχεις προβλέψει "αντιανέμιους" συνδέσμους). Τα παραπάνω ισχύουν ποιοτικά. Περισσότερες πληροφορίες θα πάρεις από ΠΜ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.