Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόνομο φωτοβολταικό


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Πελάτης μου έχει μπει σε πρόγραμμα επιδότησης για εκσυγχρονισμό της επιχείρησης του.

Στο προυπολογισμό του συμπεριλαμβάνεται η τοποθέτηση φωτοβολταικών 5 KW στην στέγη για ίδια χρήση. Το ρεύμα που παράγει θα το χρησιμοποιήσει σε μπόιλερ για παραγωγή ζεστού νερού.

Στο ΦΕΚ 583/14.4.2011 (τελευταία εγκύκλιος) αναφέρει 'οτι για την νομιμότητα της εγκατάστασης απαιτείται

1. γνωμοδότηση αρχιτεκτονικής επιτροπής αν υπάρχουν αρχιτεκτονικοί περιορισμοί (δεν υπάρχουν) και

2. έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών και εκπόνησης της μελέτης εγκατάστασης στον προμηθευτή που ηλέκτροδοτεί το κτίριο όπυ εγκαθίσταται το φωτοβολταικό. Στην προκειμένη περίπτωση, ο προμηθευτής είναι η ΔΕΗ.

Ελα όμως που δεν δέχονται ούτε καν να πρωτοκολλήσουν την γνωστοποίηση αυτή....Ούτε όταν πήγα με την εγκύκλιο στο χέρι δεν δέχθηκαν να πρωτοκολλήσουν.

Η γνωστοποίηση αυτή απαιτείται για την πληρωμή του πελάτη από την τράπεζα....

Τι να κάνω σε αυτήν την περίπτωση. Μέχρι και συνήγορο του πολίτη σκέφτομαι να εμπλέξω.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, το να εγκατασταθεί φ/β σύστημα που να μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια και μετέπειτα να καταναλώνεται για θέρμανση νερού είναι έγκλημα... και όσον αφορά την απόδοση και όσον αφορά το κόστος. Γιατί δεν πας κατευθείαν σε ηλιακούς θερμοσίφωνες ?

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, εφόσον πρόκειται για πολύ μικρή επιχείρηση, θα τον συνέφερε να μπει στο πρόγραμμα των στεγών και να συνδέσει το boiler κανονικά στη ΔΕΗ (αν δε θέλει να βάλει ηλιακό θερμοσίφωνα) .

 

Στη θέση σου θα το συμβούλευα να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Θα σε κυνηγάει τα επόμενα χρόνια, όταν καταλάβει ότι αυτό που έκανε δεν το συμφέρει καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να το εντάξει στα Φ/Β στις στέγες γιατί τα Φ/Β σε στέγες δεν μπορούν να έχουν επιδότηση.

 

Θα μπορούσε να το κάνιε σαν αυτοπαραγωγός.

Προφανώς ο πελάτης του ένταξε σε πρόγραμμα για να πάρει περισσότερα μόρια λόγω πράσινης ενέργειας.

 

Θέλει αρκετή προσοχή γιατί αν το σύστημα ακουμπάει με οποιοδήποτε τρόπο πάνω στο δίκτυο της ΔΕΗ υπάρχει θέμα!

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να το εντάξει στα Φ/Β στις στέγες γιατί τα Φ/Β σε στέγες δεν μπορούν να έχουν επιδότηση.

 

Θα μπορούσε να το κάνιε σαν αυτοπαραγωγός.

Προφανώς ο πελάτης του ένταξε σε πρόγραμμα για να πάρει περισσότερα μόρια λόγω πράσινης ενέργειας.

 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει...

Οσον αφορά το θέμα με την ενημέρωση της ΔΕΗ, έχει κανείς εμπειρία???

Link to comment
Share on other sites

strudel7878 ο πελάτης σου αν έχω καταλάβει καλά, θέλει να εγκαταστήσει 5 kWp αυτόνομο σύστημα, γιατί το έβαλε με κάποιο τρόπο στο ΕΣΠΑ μαζί με το υπόλοιπο επενδυτικό του σχέδιο.

 

Οι τροποποιήσεις και οι υπάρχουσες διατάξεις (ΦΕΚ 583, άρθρο 6.4) δεν αναφέρονται καν για τα οικιακά, πόσο μάλλον για τα αυτόνομα.

 

Το άρθρο 6.4, αναφέρεται για τα επενδυτικά συστήματα μέχρι 100kWp και > 100kWp σε κτίρια.

 

Δε χρειάζεται να πρωτοκολλήσεις τίποτα στη ΔΕΗ και καλά έκαναν και δεν το πρωτοκόλλησαν. Εγκατέστησε το ΦΒ, συνέδεσε το μπόιλερ είσαι ΟΚ με το ΕΣΠΑ.

Μην ξεχνάς ότι στο ΕΣΠΑ υπογράφεις ΥΔ ότι η επένδυση δεν επιδοτείται από άλλο φορέα, η πώληση της ενέργειας, για το ΕΣΠΑ θεωρείται επιδότηση.

Link to comment
Share on other sites

επειδή το αντιμετώπισα το θέμα σε επένδυση μέσω ΕΣΠΑ ο σύμβουλος επένδυσης (της τράπεζας) το πήγε by the book και ζήτησε επιστολή ΔΕΗ

 

Αυτό που εγώ έκανα είναι να κάνω αίτηση σαν αυτοπαραγωγός και πρόθεση μη πώληση περίσειας, βγήκαν Ο.Σ πληρώθηκαν, γίνανε τα έργα σύνδεσης και ολα ΟΚ.

 

Tο σύστημα δεν το κάναμε αυτόνομο. Προσοχή αν σε οποιαδήποτε περίπτωση το Φ/Β ακουμπά σε σημείο στο οποίο υπάρχει link με το δίκτυο της ΔΕΗ πρέπει να γίνει η παραπάνω διαδικασία αν το Φ/Β θα συνδεθεί με κάτι standalone τοτε no problem, προχωράς κανονικά. Θα σου έλεγα να μιλήσεις και με το σύμβουλο της επένδυσης για να μην βρεθείς μπλεγμένος.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον το σύστημα είναι αυτόνομο (με τις μπαταρίες του και ότι άλλο χρειάζεται για να ηλεκτροδοτεί μόνο του ηλεκτρικά φορτία), και η εγκατεστημένη ισχύς είναι κάτω από 50kW (Ν3468 άρθρο 4 / παρ. 3), λογικά δεν χρειάζεται να ενημερώσεις την ΔΕΗ αφού το σύστημα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν.

Το ίδιο ισχύει και αν περιστασιακά χρησιμοποιείς ΔΕΗ ως υποβοήθηση προκειμένου να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες, εφόσον το σύστημα σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί αποκλειστικά ως φορτίο για την ΔΕΗ.

 

Σε περιπτώσεις αυτόνομων συστημάτων που έχουν επιδοτηθεί από τα ΕΣΠΑ / 3ο ΚΠΣ, το μόνο που ζήτησε ο επιθεωρητής του προγράμματος (εκτός από τα τιμολόγια, τεχνικά εγχειρίδια, πιστοποιητικά, κλπ.) ήταν η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση των Φ/Β.

Πρόσφατα δεν μας έχει τύχει ώστε να ξέρουμε αν δεν απαιτείται πλέον ούτε αυτή (λόγω των στεγών), αλλά δεν είναι και τίποτα δύσκολο να την πάρεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.