Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Ηχομόνωση εξωτερικού τοίχου


kayotes

Recommended Posts

Καλησπέρα από εμένα φίλοι μου,

Έχω ένα θέμα με την ηχομόνωση του διαμερίσματος μου. Μένω στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας (παλαιά κατασκευή) και απο την μπροστινή μεριά του διαμερίσματος υπάρχει θορυβώδης δρόμος (μονόδρομος - διέλευση λεοφορείων). Έκανα πέρυσι ριζική ανακαίνηση στο διαμέρισμα και αντικατέστησα τα παλαιά ξύλινα κουφώτα και ρολά με αλουμίνια κουφώματα (ανοιγώμενα με διπλά τζάμια - καθώς μου είπαν όλοι οι αλουμινάδες ότι τα ανοιγώμενα προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση). Επειδή το κουτί του ρολού των αλουμινένιων κουφωμάτων είναι το μισό σε μέγεθος από αυτό του ξύλινου, στο κενό που δημιουργήθηκε μετα την τοποθέτησή τους έβαλα πετροβάμβακα με το μεγαλύτερο πάχος και στην συνέχεια το έκλεισα με γυψοσανίδα. Ο εξωτερικός τοιχος είναι με διπλή σειρά τούβλων που είναι χτισμένα με κενό 10 πόντων μεταξύ τους. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι ενώ εχει περιοριστεί αρκετά ο θόρυβος, δεν εχει εξαλειφθεί και τις νυχτερινές ώρες που ησυχάζει το σπίτι ακούγονται τα αυτοκίνητα που περνούν αρκετά. Όταν δε περνούν οχήματα με θορυβώδης εξατμήσεις ή δυνατές μουσικές συντονίζονται τα αλουμίνια και είναι φοβερά ενοχλητικό. Η δική μου διαίσθηση είναι ότι ο θόρυβος περνά περισσότερο από τα ρολλά και λιγότερο από τους τοίχους, όσο για τον θόρυβο του συντονισμούπιστέυω ότι προέρχεται από το χτήπυμα του κουτιού των ρολλών με τα μεταλικά στηρίγματα της γυψοσανίδας, τα οποια είναι βιδωμένα στο πάνω μέρος του κουτιού. Πρόσφατα είχα φωνάξει τον αλουμινά και μου τοποθέτησε κάποιες ηχομονωτικές ταινίες στις εσωτερικές πλευρές των ρολλών και περιορίστηκε κατά ενα 50% το θέμα του συντονισμου, αλλά δεν λύθηκε.Σκέφτομαι δύο λύσεις:

α) Να αντικαταστήσω τα ρολλά με πατζούριαανοιγώμενα, πράγμα το οποίο είναι μεάλη φασαρία καθώς θα θέλει χτίσιμο το κένο που θα αφήσουν τα ρολλά στην εσωτερική πλευρά του τοίχου ή

β) Να ηχομονώσω με κάποιο τρόπο τόλο τον εξωτερικό τοίχο με κάποιο υλικό

ή και τα δύο.

Θα ήθελα να διαβάσω την γνώμη σας πάνω σε αυτό ή αν έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη πιο απλή ή λιγότερο ακριβή λυση.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου kayotes,

 

αυτά που έκανες είναι στη σωστή κατεύθυνση και φυσιολογικά θα έπρεπε να μην ενοχλείσαι από τον θόρυβο τόσο πολύ.

 

Πριν αρχίσεις να γκρεμίζεις, δώσε λίγες πληροφορίες ακόμα:

 

  • τι διαστάσεις έχει το δωμάτιο που αναφέρεις (πλάτος, ύψος, μήκος) ?
  • Ο θόρυβος που ακούς είναι μόνο ένας συντονισμός όταν περνάει κάποιο βαρύ όχημα (λεωφορείο, βαριά μοτοσυκλέτα κλπ) ή ακούς και κάποιο "φύσημα" ταυτόχρονα ?

Link to comment
Share on other sites

 

φυσιολογικά θα έπρεπε να μην ενοχλείσαι από τον θόρυβο τόσο πολύ.

 

 

???

γιατί βρε ανθρωπέ μου είναι φυσιολογικό να μην ενοχλείται; Εχει κάτι ο άνθρωπος; Και μαζί με αυτόν και εγώ (γι'αυτό παρεμβαίνω δλδ), έχουμε κάτι γιατρέ μου και δεν το ξέρουμε.

Link to comment
Share on other sites

"γιατρέ μου" ??? πλάκα έχεις

 

Τι δεν κατάλαβες ?

 

Ήθελε να μειώσει την ενόχληση από θόρυβο και έβαλε καινούργια κουφώματα.

Το να αλλάξει τα κουφώματα με ανοιγόμενα και το να βάλει ορυκτοβάμβακα στο κουτί και να το κλείσει με γυψοσανίδα είναι σωστό. Αν οι δουλειές έγιναν όπως πρέπει, τότε δεν θα έπρεπε να είναι τόσο έντονη η ενόχληση από οδικό θόρυβο στο σπίτι του.

Μάλλον αλλού είναι το πρόβλημα και ίσως να οφείλεται στις διαστάσεις του δωματίου του.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον κατάλαβα λάθος, θες να πεις ότι μετά τα μέτρα δεν θα έπρεπε να έχει θόρυβο. Εγώ κατάλαβα όπως το έγραψες ότι αφού έκανε όλα αυτά και συνεχίζει να ενοχλείται ότι κάτι δεν είναι φυσιολογικό με αυτόν, ότι είναι ας πούμε παράξενος. Και μου φάνηκε περίεργο γιατί στο θόρυβο, ειδικά τη νύχτα, και εγώ είμαι πολύ 'περίεργος' και καταλαβαίνω τον πόνο του άλλου. Ετσι προέκυψε και η προσφώνηση γιατρός....

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου kayotes,

 

αυτά που έκανες είναι στη σωστή κατεύθυνση και φυσιολογικά θα έπρεπε να μην ενοχλείσαι από τον θόρυβο τόσο πολύ.

 

Πριν αρχίσεις να γκρεμίζεις, δώσε λίγες πληροφορίες ακόμα:

 

  • τι διαστάσεις έχει το δωμάτιο που αναφέρεις (πλάτος, ύψος, μήκος) ?
  • Ο θόρυβος που ακούς είναι μόνο ένας συντονισμός όταν περνάει κάποιο βαρύ όχημα (λεωφορείο, βαριά μοτοσυκλέτα κλπ) ή ακούς και κάποιο "φύσημα" ταυτόχρονα ?

Καλησπέρα κι ευχαριστώ strbf,

Οι πληροφορίες που μου ζήτησες είναι οι εξής:

1) Είναι δύο τα δωμάτια που έχουν το πρόβλημα, καθώς και τα δύο βλέπουν στον εν λόγω δρόμο. Και τα δύο έχουν ύψος 3,10, το ένα είναι 3,2*3,2μ και το άλλο 7*6 (τα 7 μ κοιτούν προς τον δρόμο).

2) Ο θόρυβος είναι διπλός, έχεις δίκιο, ακούω και το φύσημα, το οποίο το κούω και όταν περνά όχημα που δεν συντονίζει τα κουφώματα.

Link to comment
Share on other sites

Από αυτά που λες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβαίνουν τα εξής:

1) Συντονισμός:

Το μικρό δωμάτιο έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί είναι πρακτικά κυβικό (3,2 x 3,2 x 3,1 m). Η συχνότητα συντονισμού είναι τα 53 Hz (υπάρχει και η 1η αρμονική των 106 Hz, που και αυτή δημιουργεί πρόβλημα) και γι αυτό τον λόγο συντονίζεται εύκολα με: π.χ. κινητήρες μεγάλου κυβισμού, γιατί αυτοί εκπέμπουν σε μεγάλη ένταση συχνότητες γύρω στα 50 Hz.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μόνο κατά τον σχεδιασμό του κτιρίου: χώροι με απαιτήσεις για καλή ακουστική δεν πρέπει να έχουν ποτέ κυβική μορφή. Και σαν χώρο με ιδιαίτερες απαιτήσεις δεν θεωρούνται μόνο: home-theater, control rooms και στούντιο ηχογράφησης, αλλά επίσης και κρεβατοκάμαρες σε κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ.

(Ελπίζω να διαβάζει και κανένας αρχιτέκτονας ...)

 

Δεν λύνεται με απλή επένδυση τοίχων, ούτε με αλλαγή κουφωμάτων. Με τα παλιά κουφώματα, που μπάζανε από παντού, η κατάσταση πρέπει να ήταν περισσότερο ανεκτή. Οι θόρυβοι από έξω κάλυπταν κατά ένα τρόπο τον ήχο του συντονισμού. Όταν εσύ έβαλες καλύτερα κουφώματα, μείωσες τους εξωτερικούς θορύβους με αποτέλεσμα να ακούς τώρα πιό καθαρά τον συντονισμό.

Μία λύση θα ήταν να τοποθετήσεις συνηχητές χαμηλών συχνοτήτων (λέγονται και μπασοπαγίδες) συντονισμένους στα 53 Hz. Εδώ το πράγμα αρχίζει να θέλει μελέτη, γιατί πρέπει να είναι κομμένο-ραμμένο για το σπίτι σου. Οι λύσεις τέτοιου είδους εφαρμόζονται κυρίως σε studio.

2) Φύσημα:

Κάτι δεν είναι στεγανό και μάλλον θα θέλει βελτίωση από μάστορα. Πήγαινε στο κλειστό κούφωμα και πίεσε σε διάφορα σημεία (γύρω-γύρω περιμετρικά, στο κέντρο πάνω και κάτω από το πόμολο) με την παλάμη σου να δεις αν αλλάζει το φύσημα (αν μειώνεται). Με κοινή λογική θα το βρεις το σημείο που μπάζει και τότε θα δεις αν πρόκειται για το λάστιχο ή αν θέλει κάποια ρύθμιση κλπ.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
...

(Ελπίζω να διαβάζει και κανένας αρχιτέκτονας ...)

....

και διαβάζει και το φροντίζει εδώ και χρονια...

 

Ομολογώ όμως ότι λίγοι (ακόμα και από τον κλάδο σου) γνωρίζουν και συνεκτιμούν ακόμα και τις αρμονικές.

 

Πέραν της σπόντας λοιπόν, αριστη η απάντηση σου και χρησιμότατη.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.