Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός θερμίδων για λέβητα ξύλου ανα θερμαινόμενη επιφάνεια.


antonis l

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι εχω την εξής απορία.Κατασκευάζοντας εναν λέβητα ξύλου για παράδειγμα θελουμε να υπολογίσουμε πόσες θερμίδες μας δίνει 1 τ.μ. θερμαινόμενης επιφάνειας(τοιχώματος), σαφως γνωρίζω οτι παίζει σηματικό ρόλο η καύσιμη ύλη.Παρακαλώ για όποια πληροφορια έχετε.

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Θα ξεκινήσεις με την βασική εξίσωση μεταφοράς θερμότητας: Q = U A ΔΤ

Ο υπολογισμός του συντελεστή μεταφοράς θερμότητας U είναι αρκετά πολύπλοκος και εξαρτάται από τις φυσικοχημικές ιδιότητες των ρευστών, την γεωμετρία του λέβητα και τις συνθήκες ροής.

Link to comment
Share on other sites

Αναρρωτιέμαι εαν υπαρχει καποιος πινακας τετοιου τύπου για παραδειγμα:

 

ΚΑΥΣΙΜΟ / ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ Τ.Μ.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 10.000

ΠΥΡΗΝΑ 7.000

ΞΥΛΟ 8.000

.....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συμφωνώ με τον προηγούμενο συνάδελφο aiche, αν τώρα θέλεις να κάνεις μία πρώτη προσέγγιση, από την εμπειρία μου μπορώ να σου πω ότι οι αποδόσεις για λέβητα ξυλώδους καυσίμου κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 Kcal / m2 (θερμαινόμενης επιφάνειας). Οι μεγαλύτερες αποδόσεις απαιτούν την τοποθέτηση ανεμιστήρα απαγωγής καυσαερίων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλησπερα σε ολους σας!

ειμαι υδραυλικο απο τεε και μετα απο προσπαθεια

εχω φτιαξει ενα πυρηνολεβητα για το σπιτι μου.

δουλευει μια χαρα ,με ικανοποιη πολλη.αλλα θα ηθελα να μαθω πως μπορω να βγαλω τις θερμιδες του συγκεκριμενου λεβητα??ποιοσ ειναι ο τυπος ακριβως??

ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο σωστός υπολογισμός είναι πολύ αναλυτικός και αρκετά δύσκολος. Μια προσέγγιση μπορεί να γίνει με τον τρόπο που αναφέρω. Μετράς τον χώρο καύσης και υπολογίζεις την επιφάνεια του μετάλλου που από την μια μεριά έχει φωτιά ή καυσαέρια και από την άλλη νερό. Μετράς τις σωλήνες ή τις διαδρομές που κάνουν τα καυσαέρια και υπολογίζεις την ίδια επιφάνεια. Το άθροισμα όλων αυτών των επιφανειών σε τετ. μέτρα σου δίνει την θερμαινόμενη επιφάνεια. Το πολλαπλασιάζεις με 25.000 και βρίσκεις περίπου την θερμική απόδοση του λέβητα σε Kcal / h. Προσοχή, όλες οι μετρήσεις μπαίνουν σε μέτρα, δηλαδή αν ο χώρος καύσης έχει μια πλευρική επιφάνεια 20 Χ 30 εκατοστά τότε υπολογίζω 0,2 Χ 0,3 = 0,06 τετ. μέτρα. Αν μια σωλήνα που διέρχεται το καυσαέριο έχει διάμετρο 6 εκατοστά και μήκος 30 εκατοστά τότε η επιφάνεια της είναι 3,14 Χ 0,06 Χ 0,3 = 0,05652 τετ. μέτρα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.