Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσδιορισμός μη θερμαινόμενου χώρου


lasi

Recommended Posts

(Σορυ, δεν μπορω να βρω πως ανοιγω νεο thread, οποτε θετω το ερωτημα μου εδω)

Στην ΤΟΤΤΕ 20701-2/2010, σελ 20, αναφέρει ότι : θεωρούνται θερμαινόμενοι χώροι, αδιαφόρως αν θερμαίνονται ή όχι, βοηθητικοί χώροι και μικρές αποθήκες που συνυπολογίζονται στον ωφέλιμο χώρο ενός διαμερίσματος και έχουν συνεχή χρηση στη λειτουργικότητα του κτηρίου.

Σε μεζονέτα στο υπόγειο έχω αποθήκη, βοητικό χώρο, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο και το κλιμακοστάσιο. Δεν βάζω θερμομόνωση.Θα θεωρήσω όλο το χώρο ΜΘΧ εκτός από το κλιμακοστάασιο;Ή σύμφωνα με τα παραπάνω θα το θεωρήσω όλο θερμαινόμενο χώρο;

Μετέφερα το μήνυμά σου και τα επόμενα σε καινούργιο thread. Για να να δημιουργήσεις καινούργιο thread πάτα στο εικονίδιο "Νέα Συζήτηση", στη σελίδα που βλέπεις τον κατάλογο των threads (υπάρχει ένα πάνω και ένα κάτω από τον κατάλογο).

Επίσης, μην κάνεις σε διαφορετικά σημεία την ίδια δημοσίεση. Δες και τους κανόνες συμμετοχής

Ευχαριστώ, miltos

Link to comment
Share on other sites

........

Σε μεζονέτα στο υπόγειο έχω αποθήκη, βοητικό χώρο, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο και το κλιμακοστάσιο. Δεν βάζω θερμομόνωση.Θα θεωρήσω όλο το χώρο ΜΘΧ εκτός από το κλιμακοστάασιο..............

 

Αν το κλιμακοστάσιο του υπογείου, επικοινωνεί με τον θερμενόμενο χώρο του ισογείου (μέσω του κλιμακοστασιου και δεν υπάρχει πόρτα), θα πρέπει να θερμομονώσης και το χώρο αυτό, δηλαδή θα θεωρήσεις ως ΜΘΧ όλο το υπόγειο, εκτός απο το κλιμακοστάσιο.

 

Εναλλακτικά, βάλε πόρτα στο τέλος του κλιμακοστασίου στο ισόγειο και θεώρησε όλο το υπόγειο ως ΜΘΧ.

 

Δεν ξέρω αν σου έδωσα να καταλάβεις?

Link to comment
Share on other sites

@dib

ευχαριστώ για την απάντηση. Όλα κατανοητά. Έτσι σκόπευα να το κάνω (να διαχωρίσω το κλιμακοστάσιο με πόρτα και να το μονώσω).Η απορία μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας την παραπάνω παράθεση στην ΤΟΤΕΕ.Πότε πιστεύετε ότι οι βοηθητικοί χώροι (ΜΘ)συνυπολογίζονται στον ωφέλιμο χώρο;

Link to comment
Share on other sites

..........

Πότε πιστεύετε ότι οι βοηθητικοί χώροι (ΜΘ)συνυπολογίζονται στον ωφέλιμο χώρο;

 

Απο το πρώτο μύνημα σου:

.....βοηθητικοί χώροι και μικρές αποθήκες που συνυπολογίζονται στον ωφέλιμο χώρο ενός διαμερίσματος και έχουν συνεχή χρηση στη λειτουργικότητα του κτηρίου. ............

 

Οι χώροι αυτοί, είναι βοηθητικοί (πχ μικρή αποθηκη 3-4τμ) και ανήκουν σε ευρύτερο χώρο κύριας χρήσης (που είναι το διαμέρισμα).

Δεν έχουν σχέση, με τους βοηθητικούς χώρους και τις μικρές αποθήκες που χαρακρτηρίζονται απο την κύρια χρήση τους, ως τέτοιοι.

 

Το υπόγειο, στη προκειμένη περίπτωση, αν δεν μετράει στο συντελεστή δόμησης του κτηρίου, είναι χαρακτηρισμένος ως βοηθητικός χώρος και οι εντός αυτού χώροι, βοηθητικοί χώροι του υπογείου (πχ κλιμακοστάσιο, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο, μικρή αυτόνομη αποθήκη, κλπ).

 

Συνεπώς, οι βοηθητικοί χώροι και μικρές αποθήκες που είναι εντός του διαμερίσματος, θεωρούνται οτι είναι θερμανόμενοι χώροι (ΘΧ), άσχετα αν δεν θερμένονται (δηλ. δεν τοποθετούνται θερμαντικά σώματα)

Link to comment
Share on other sites

dib,

Αναφέρομαι στην πρώτη απάντησή σου. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να βάλεις πόρτα στο κλιμακοστάσιο του υπογείου, το κενό που υπάρχει στην πλάκα λόγω του κλιμακοστασίου πως το λαμβάνεις υπόψη;

Σε περίπτωση που δεν έχεις πόρτα τι γίνεται με τη θέρμανση; Πιστέυω ότι πρακτικά (στην περίπτωση που δεν έχεις πόρτα) αν δε θερμάνεις και τους βοηθητικούς δεν πρόκειται στο ισόγειο να έχεις σωστή θέρμανση. Βέβαια το να θερμάνεις τους βοηθητικούς χώρους του υπογείου δεν επιτρέπεται

Link to comment
Share on other sites

@kongeo

Το κενό πολύ απλά δεν το λαμβάνεις υπόψη γιατί δεν υφίσταται η έννοια της διαχωριστικής επιφάνειας μεταξύ θερμαινόμενου και μη θερμαινόμενου χώρου.

Δηλαδή δεν εξετάζεις ούτε την πλάκα μεταξύ ισογείου και υπογείου ούτε και την τρύπα της σκάλας.

Επομένως θεωρείς Ισόγειο και Υπόγειο ως μια θερμική ζώνη.

Δεν υποχρεούσαι να θερμάνεις πραγματικά όλους τους χώρους αυτής. Βέβαια, όπως λες κι εσύ, δεν θα θερμαίνεται σωστά το ισόγειο.

Δεν ξέρω που ορίζει η νομοθεσία ότι απαγορεύεται η θέρμανση των βοηθητικών χώρων. Πάντως, από τη στιγμή που οι λεγόμενοι "βοηθητικοί χώροι" εντάσσονται στη θερμική ζώνη, μπορούν να θερμαίνονται.

 

Επί του πρακτέου τώρα. Το υπόγειο είναι ένας ενιαίος χώρος;

Αν ναι, τότε για να θερμαίνεται σωστά το ισόγειο που θα είναι ο κύριος χώρος διαβίωσης, θα πρέπει να βάλεις αρκετά θερμαντικά σώματα και στο υπόγειο (και να το θερμομονώσεις ολόκληρο βέβαια).

Αν όμως έχεις στο υπόγειο ένα διάδρομο ή προθάλαμο ας πούμε και οι υπόλοιποι χώροι διαχωρίζονται από αυτόν με πόρτες, τότε μπορείς να θερμάνεις μόνο τον διάδρομο / προθάλαμο που επικοινωνεί απευθείας με το ισόγειο. Και να θεωρήσεις αν θες ως μια θερμική ζώνη, το ισόγειο και τον προθάλαμο αυτόν (μονώνοντας ανάλογα). Όμως κατασκευαστικά μου φαίνεται πιο σωστό και εύκολο να μονώσεις όλο το υπόγειο, από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει πόρτα προς το υπόγειο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

απο panos-vicious

"Το κενό πολύ απλά δεν το λαμβάνεις υπόψη γιατί δεν υφίσταται η έννοια της διαχωριστικής επιφάνειας μεταξύ θερμαινόμενου και μη θερμαινόμενου χώρου.

Δηλαδή δεν εξετάζεις ούτε την πλάκα μεταξύ ισογείου και υπογείου ούτε και την τρύπα της σκάλας"

Δηλαδή το δάπεδο του ισογείου που είναι σε επαφή με το μη θερμαινόμενο υπόγειο, δεν το εισάγω πουθενά στο πρόγραμμα;

Επίσης, μόλις δηλώσω ΜΘΧ εμφανίζεται το tab "Αριθμός εσωτερικών διαχωριστικών επιφανειών". Έχω ισόγειο και όροφο θερμαινόμενο και υπόγειο Μ.Θ.Χ. Το κλιμακοστάσιο που καταλήγει στο υπόγειο το διαχωρίζω με μια πόρτα. Άρα το μη θερμαινόμενο υπόγειο έρχεται σε επαφή με 2 τοίχους του κλιμακοστασίου, την πόρτα και την οροφή. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

- Στις διαχωριστικές επιφάνειες θα δηλώσω την οροφή, τους δύο τοίχους και την πόρτα; Και θα βάλω το U που έχω υπολογίσει για τοίχο σε επαφή με Μ.Θ.Χ;

-Με αυτή τη λογική στο Μ.Θ.Χ. θα εισάγω απλά τις τοιχοποιίες σε επαφή με το έδαφος;

Σόρυ αν κούρασα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.