Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια για ξύλινο κιόσκι σε μπαλκόνι;


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

είμαι νέος μηχανικός, και θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι 100%, μη τυχόν και πω κάτι λάθος σε πελάτη.

 

Ήθελε λοιπόν ένας κύριος, ας τον πούμε τυχαία Μένιο, να προστατέψει το ακάλυπτο μέρος του μπαλκονιού του από τη βροχή, και αντί να βάλει μια τέντα, σκέφτηκε να φτιάξει ένα ξύλινο κιόσκι. Και αντί να ρωτήσει ένα μηχανικό, πήγε καρφί στο μάστορα, ο οποίος του είπε "φυσικά, εγώ έχω φτιάξει 300 τέτοια σε μπαλκόνια, άστω πάνω μου". Και πήγε και το έστησε χωρίς άδεια.

 

Μια συνηθισμένη ελληνική ιστορία, μόνο που έγινε καταγγελία από γείτονα, και πήγε η αστυνομία και κατέγραψε την παράβαση.

 

Έρχεται λοιπόν ο κύριος σ' εμένα, του λέω ότι από τη στιγμή που θέλει να το καλύψει με οποιονδήποτε τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί πέργολα, που επιτρέπεται με μια άδεια μικρής κλίμακας, αλλά ημιυπαίθριος/κατασκευή που μετράει στο ΣΔ, οπότε και κατα 99% η πολεοδομία δεν θα το επιτρέψει.

 

Πάμε και μαζί στην πολεοδομία, οπού και μας λεν, "όχι, μόνο πέργολα επιτρέπεται, τίποτα κλειστό ή σκεπαστό".

 

Πείθεται ο άνθρωπος, και ειδοποιεί τον μάστορα να έρθει να ξεστήσει την σκεπή, ώστε να μείνει μόνο το υπόλοιπο σαν κανονική πέργολα, να βγάλουμε και μια άδεια να είναι εντάξει.

 

Και του απαντά ο μάστορας, "μα αποκλείεται, δεν είναι δυνατόν, κάτι δε ρωτήσατε ή καταλάβατε σωστά, σίγουρα κάποιος τρόπος υπάρχει να κρατήσεις το κιόσκι", και βάζει ψύλλους στ' αυτία του κυρ-Μένιου.

 

Αν και είμαι 99% σίγουρος, για να εξασφαλίσω εμένα και τον πελάτη μου, ρωτάω και εσάς.

 

Υπάρχει νόμιμος τρόπος να βγει άδεια για ξύλινο κίοσκι σε μπαλκόνι; Όσο πιο σταράτα γίνεται, ο κυρ-Μένιος ΔΕΝ θέλει να μπλεξεί σε ιστορίες του στυλ, πέρνουμε την άδεια για πέργολα και μόλις περάσει η πολεοδομία το σκεπάζουμε με κάνα διαφανό πλαξιγκλάς και σφυράμε αδιάφορα, θέλει το κιόσκι του να είναι εντελώς νόμιμο.

 

Αν έχει σημασία, το κιόσκι είναι περίπου 12,5τμ, αλλά ο ΣΔ και ΣΚ είναι ήδη εξαντλημένοι, και έχει τακτοποιηθεί και ημιυπαίθριος που έγινε σαλόνι στο διαμέρισμα.

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση της πέργκολας είτε είναι ξύλινη είτε από οποιοδήποτε υλικό είναι καθαρά για αναριχώμενα φυτά και επουδενή για κάλυψή της με άλλο υλικό μόνιμης τοποθέτησης.

εάν ο κυρ Μένιος δεν εμπιστεύεται τον μηχανικό του να πάει ο ίδιος μαζί με τον μάστορα να ζητήσουν την σχετική άδεια από την Πολεοδομία.

Είσαι 100% σωστός. Μια τέτοια κατασκευή επί εξώστου θεωρείται Η/Χ και δεν υπάρχει "πατέντα" πλην αυτής που ήδη ξέρεις.

σημ. πολλά από αυτά τα "κιόσκια" κατασκευάζονται επί εδάφους και δηλώνονται ως χώροι στάθμευσης

Link to comment
Share on other sites

Του αρέσει η καλαμωτή? Ας βάλει μία τέτοια!! πάντως θα βρέχεται ούτως ή άλλως.Αυτοί οι Ελληνάρες που ακούνε τα μαστάρια και αυτά τα μαστάρια που το παίζουνε μηχανικοί δικαιώνονται τελικά με τους νόμους που βγαίνουνε για να εισπράξει το κράτος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.