Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προγραμματιζόμενοι ελεγκτές σε μικρά κτιριακά έργα


miltos

Recommended Posts

Ανοίγω το θέμα για να γίνει συζήτηση.

 

Σε κατοικίες/πολυκατοικίες χρησιμοποιείτε κάποιον μικρό ελεγκτή όπως το logo ή το zelio?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι αξίζει να μπει κοιτώντας το από θέμα κόστους.

Τα κυκλώματα στην κατοικία/πολυκατοικία α) δεν είναι περίπλοκα, β) και κυρίως γίνονται μία φορά και δεν ξανααλλάζουν.

 

Δεν είναι βιομηχανία όπου μπορεί μετά από καιρό να αλλάξει η γραμμή παραγωγής λόγω παραγωγής άλλου προϊόντος όπου χρησιμοποιώντας τα ίδια εξαρτήματα (τερματικά, αισθητήρες πίεσης, θερμοκρασίας κλπ) θέλεις να έχεις ένα νέο κύκλωμα (που πρέπει να λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με πριν). Τότε ναι η λύση είναι το PLC, όπου τις αλλαγές τις κάνεις με αλλαγή στο πρόγραμμα του PLC και χωρίς αλλαγή, αν είναι βέβαια δυνατόν, στις καλωδιώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Αν κάποιο διαμέρισμα η οικία γενικά θέλει, παίζει με KNX που έχουν και μια στοιχειώδη ευμεταβλητότητα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μια πολυκατοικία ή μικρο διαμέρισμα?

 

Λεβητοστάσια, εναλλαγή αντλιών κλπ

Link to comment
Share on other sites

Μου έχουν τύχει περιπτώσεις κατοικιών (μονοκατοικίες) όπου η χρήση μικροελεγκτών θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά στην ευχρηστία των αυτοματισμών.

 

Δυστυχώς όμως στον χώρο της οικοδομής δεν υπάρχει σχετική "κουλτούρα" ενώ τα ποσά που απαιτούνται φαντάζουν εξωπραγματικά...

 

Επίσης η παραμετροποίηση ενός τέτοιου συστήματος είναι ολίγον δύσκολη, υπό την έννοια ότι δεν είναι μία μονάδα παραγωγής, αλλά μία εγκατάσταση εξυπηρέτησης της διαβίωσης, με αποτέλεσμα να υπεισέρχονται "ψυχολογικές" παράμετροι...

Link to comment
Share on other sites

δυστυχώς τα έξυπνα ρελέ έχουν λίγα αναλογικά Ι/Ο και τα αισθητήρια που συνδέονται σε αυτά είναι ακριβά και συνήθως αυτές οι εφαρμογές χρειάζονται και αναλογικά I/O. Στα κλασικά λεβητοστάσια μπορείς να χρησιμοποιήσεις παραμετροποιήσιμους ελεγκτές με έτοιμα προγράμματα ενώ σε πολύπλοκα ή μη συνήθη λεβητοστάσια πλήρως προγραμματιζόμενους ελεγκτές DDC που έχουν πολλά αναλογικά I/Ο και φθηνά αισθητήρια.

Link to comment
Share on other sites

Αν και τα μικρά plc έχουν περιορισμένες δυνατότητες, υπάρχουν εταιρίες που έχουν ασχοληθεί σοβαρά όσον αφορά τους κτιριακούς αυτοματισμούς, μια εταιρία είναι και αυτή, στην όποια ευτύχισα να κάνω technical training το 2001 πάνω σε ειδικούς αυτοματισμούς θερμοκηπίων

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή κανείς δεν χρησιμοποιεί ελεγκτή σε κατοικίες?:shock:

 

Προσωπικά χρησιμοποιώ, διότι μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω από αυτό που θα βρω σε παραμετροποιήσιμο ελεγκτή, (ή βαριέμαι να ψάξω αν αυτό που θέλω γίνεται με παραμετροποιήσιμο ελεγκτή). Δεν μιλάμε για extreme πράγματα, απλά για διαφορετική λογική.

 

Το κόστος των προγραμματιζόμενων ελεγκτών είναι σχετικά μικρό (εκτός Αλέξη, αν εννοούσες κάτι άλλο, ή έχεις άλλες εφαρμογές στο μυαλό σου). Η cpu με 8 εισόδους και 4 εξόδους, κοστίζει όσο 3-6 χρονικά.

 

Έχουν όμως δυο πρόβλήματα:

α)Πρέπει να φτιάξω την τεκμηρίωση, ενώ στο παραμετροποίήσιμο ελεγκτή απλά αφήνεις το βιβλιαράκι στην εγκατάσταση.

β)Δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να απευθυνθεί σε κάποιον άλλο σε περίπτωση βλάβης. Τουλάχιστον αφήνω αντίγραφο του προγράμματος σε κάρτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.