Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΛΟΜΠΗΚΤΗ


 
geogr

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα..! αντιμετωπίζω προβλήματα ύπνου τελευταία..:):) σε έργο αποχέτευσης κατασκευάζοται κεντρικοί συλλεκτήρες σε παραθαλάσσιο περιβάλλον εντός αστικής και πυκνοκατοικημένης ζώνης(3όροφα,2οροφα,ισόγεια). εξ'αιτίας μεγάλων βαθών (-5.00 έως -8.5) αντιστηρίζουμε τα ορύγματα με πασσαλοσανίδες. Μέχρι εδώ όλα καλά..

Για να μην βγουν και μας μιλήσουν οι θεμελιώσεις των κτιρίων ακολούθειται η εξής τεχνική: πασσαλώνουμε ακριβώς στα πεζοδρόμια εκατέρωθεν του δρόμου, κατεβάζουμε τον δρόμο (γενική εσκαφή σε όλο το πλάτος) στο -2 και στην συνέχεια μπαίνει ο πασσαλομπήκτης μέσα και πασσαλώνει το όρυγμα του κεντρικού συλλεκτήρα..

Ερώτηση: σε τι βαθμό μπορούν να επηρρεάσουν οι (εκτεταμένες) δονήσεις του πασσαλομπήτη τα όμορα κτίρια?? δεν θα εμφανιστούν διαφορικές? ήδη μια μάντρα παρούσιασε απόκλιση απο κατακόρυφο...

Έδαφος: νερά στο -1.30, αμμοχάλικα έως -3.00 και από εκεί και κάτω το χάος:grin::-D..άργιλος με στρώσεις του 0.50 άμμο...

Link to comment
Share on other sites

Να σε ρωτήσω geogr: -Τις κουμπώνετε (συρταρώνετε) τις πασσαλοσανόδες ή τις καρφώνετε ξεκούμπωτες για να βγάλετε παραγωγή; Πάντως η έμπηξη δεν είναι τίποτα μπροστά στην δόνηση της εξολκής.

Link to comment
Share on other sites

εννοείται ότι καρφώνονται συρταρωτές!!αλλιώς με τον υδροφόρο τόσο ψηλά θα είχαμε εδαφικές απώλειες και μετά....κλάφτα!!!το πρόβλημα είναι ο πασσαλομπήκτης είναι δονητικός και ιδίως στα πρώτα 3 μέτρα ζορίζεται (αμμοχάλικα) με αποτέλεσμα η διάρκεια των δονήσεων να αυξάνεται δραματικά!!!

Link to comment
Share on other sites

geogr κατ΄ αρχάς μην αγχώνεσαι. Θεωρώ ότι έχεις εγκεκριμένη μελέτη αντιστήριξης. Από την περιγραφή του εδαφικού σχηματισμού κατάλαβα ότι δουλεύεις σε αποθέσεις παλιάς κοίτης ποταμιού-χειμμάρου. Η άργιλλος που αναφέρεις πιθανώς είναι ιλυοάργιλλος σε στρώσεις. Ο κίνδυνος θα ήταν με ασυρτάρωτες πασσαλοσανίδες, όπως σωστά κατάλαβες. Τώρα όσον αφορά τις δονήσεις, εξ΄ εμπειρείας σου λέω, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εφόσον τα όμορα κτίρια έχουν Φ.Ο. από Ω/Σ. Πάντα εφ΄ όσον υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και εσύ την εφαρμόζεις πιστά. Η περίπτωση της μάντρας εάν είναι θεμελιωμένη χωρίς σενάζ, είναι απολύτως φυσιολογική για τέτοια κατασκευή. Ρωγμές (μόνο γύρω από κουφώματα) σε όμορο σε έργο αυτού του τύπου, με υπαιτειότητά μας, μου έχουν τύχει μόνο σε αυθαίρετο δίπλα σε παραλία, με Φ.Ο. τσιμεντόλιθο, Ελλενίτ, και θεμελίωση 12 cm gross beton και ο πασσαλομπήχτης δούλευε ακριβώς δίπλα. Έχε υπόψη σου ότι το μηχάνημα (διεγέρτης) είναι σχετικά μικρής ισχύος, οι δονήσεις μικρής περιόδου και ο εδαφικός σχηματισμός μεγάλης ιδιοπεριόδου, άρα και η διέγερση των παρακείμενων κατασκευών θα είναι ανάλογης συχνότητας με του εδάφους και αποροφώμενης ενέργειας μικρό ποσοστό της ενέργειας του μηχανήματος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους δονητικούς οδοστρωτήρες. Πιστεύω ότι ο μελετητής θα σε καθησυχάσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

man21 κατ'αρχάς ευχαριστώ για την απάντησή σου. Όντως ο μελετητής (τον οποίο κάλεσα την πρώτη κιόλας ημέρα) φάνηκε να μην ανησυχεί. Επειδή όμως υπάχρουν κτίρια του 60'-70' τα οποία μετά από αυτοψία είδα ότι τα έχουν τα προβληματάκια τους, και λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση στον χρόνο των υλικών θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε διεύρυνση πχ ρωγμών σε τοιχοποιίες..Τέσπα, το έργο είναι δημόσιο, έχουμε μελέτη η οποία εφαρμόζεται μέχρι κεραίας και νομίζω ότι από νομικής πλευράς είμαστε καλυμμένοι..Θα σε ενημέρωσω στο τέλος του έργου για τα αποτελέσματα... :P:p

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

geogr καλημερα

συμφωνώ απόλυτα με τα όσα περιγραφει ο MAN21

 

επειδή ασχολουμαι επαγγελματικά με το αντικειμενο της πασσαλοσανιδας απλα να προσθεσω οτι το προβλημα της οχλησης και μεταφοράς της δονησης σε παρακειμενες κατασκευες θα μπορουσε να επιλυθει -και ενδείκνυται- με την χρηση vibration free πασσαλοπηκτη, κατι που -στο εξωτερικο τουλαχιστον- επιβαλλεται για εργασίες σε κατοικημενες περιοχες.

Ουσιαστικα η διαφοροποίηση εγκειται στο γεγονος ότι ξεκινωντας (αλλα και στο σταματημα) που ειναι οι δυο στιγμες με την μεγαλυτερη "ενταση", τα μοτερ του πασσαλοπηκτη δεν "περνανε" απ ευθειας ολη την ισχύ στα εγκεντρα του πασσαλοπητη που δημιουργουν την δονηση (το λεγομενο static moment) όπως γινεται στους "παλαιας" γενιας πασσαλοπηκτες αλλα λογω κατασκευης και διαταξης των εγκεντρων η ισχυς (αρα και η δονηση) αυξανεται σταδιακα εως οτου συντονιστει με την ιδιοπεριοδο του εδαφικου σχηματισμου που καλειται να "διατρησει" η πασσαλοσανιδα (μαλιστα στα μοντερνα μηχανηματα το static moment ειναι ρυθμιζομενο απο το χειριστη) με αποτελεσμα την σχεδον ανεπαισθητη μεταβαση του πασσαλοπηκτη στην επιθυμητη ισχυ λειτουργιας - συχνοτητα δονησης .

Για εργασιες κοντα σε μνημεια κλπ που ακομη και το ανεπαισθητο "κούνημα" απαγορευεται , πάμε σε χρηση πασσαλοπηκτη τυπου "hydro press" oπου η εμπηξη γινεται με υδραυλικη πρεσσα τοποθετημνη στον πασσαλοπηκτη και οχι με δονηση , φυσικα με εδαφος δεκτικο σε εμπηξη (το αμμοχαλικο ας πουμε δεν ειναι δεκτικο εκτος και αν προηγηθει προδιατρηση και χαλαρωση) .

Γενικα θεωρω ότι δε να εχεις καποιο σοβαρο προβλημα , την στιγμη μαλιστα που εφαρμοζεις πιστα μελετη εγκεριμενη απο τον Φορεα εκτελεσης του εργου ;);)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.